Kultúra

2008.01.20. 19:44

A Himnusz ereje

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a Somogyi Hírlap jelenti... című fotókiállítás az első, kaposvári bemutatása után Csurgóra kerül a közösségi házba, s a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében nyitják meg.

Varga Andrea

Ezúttal sem volt ez másként, mindössze a helyszín változott: a Csokonai református gimnázium lépcsőház galériájában állították ki a tavalyi év legfontosabb somogyi történéseit megörökítő képeket.

– Különösen jó helyen – hangsúlyozta megnyitójában Czene Attila, a Somogyi Hírlap szerkesztője –, mert Csurgó egyik jelképét, a református gimnáziumot a katolikus gróf Festetics György alapította. S ezzel a tárlattal – 1991-es indulása óta – az a célja lapunknak, hogy a különféle pártokhoz tartozó embereket összehozza.

– A Somogyi Hírlapban évente mintegy 20 ezer fotó jelenik meg, ezek túlnyomó részét öt fotóriporterünk készíti, akik irigylésreméltóan ismerik megyénket – folytatta Czene Attila.  Ismerősként köszönnek nemcsak a kaposvári és siófoki, de a tabi, marcali, barcsi, csurgói, sőt az iharosberényi, őrtilosi, zákányi, porrogszentkirályi és somogycsicsói polgárokra is. Évente százezer kilométert utaznak, autójuk anyósülésén a nagy táskával, benne a gyorsan előkapható fényképező apparátussal. Ennyi benzinnel két és félszer körbejárhatnák a földgolyóbist az egyenlítő mentén.

A folytatásban Simon Mihály, a Csurgói Városi Iskolák és Óvoda igazgatója többek között a Himnuszról beszélt. Hangsúlyozta annak magyarságot összefogó erejét, s arra figyelmeztetett: meg kell tanulnunk ünnepelni. Idézte Wass Albertet: „magyarnak lenni érzés dolga, S az érzés gyökere a szívben van, nem a fejben.

Ugyancsak hagyományosan elismeréseket adományozott a város képviselő-testülete, amit Szászfalvi László polgármester adott át. Csurgó Város Közművelődési Díját Violáné Bakonyi Ibolya könyvtáros tanár kapta, illetve Viola Ernő könyvtárvezető tanár. Előbbi a református gimnázium Nagykönyvtár muzeális gyűjteményének gondozásáért, a rendszeres kutatói munka elősegítéséért, s önálló alkotói munkájáért. Utóbbi a gimnázium újraalapított diákkönyvtárának fejlesztéséért, s közkönyvtárrá való válásáért. Az év sportolója Nagyvizeli Norbert, a Csurgói Torna Klub kapusa, csapat kapitánya lett. Emellett számos szervezet és magánszemély Csurgó sportjának Támogatója díjjal gazdagodott.

Az ünnepség zárásaként Szászfalvi Lászlóné református lelkipásztor a Népek, korok Bibliái című kiállítást ajánlotta a közönség figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!