Kultúra

2009.01.30. 20:01

Színházi holnap: Csiky nonprofit kft.

Újabb színháztörténeti változás jön el holnaptól: non-profit gazdasági társasági formában működik tovább a kaposvári Csiky Gergely Színház. Ésszerűbb munkaerő-gazdálkodást, átláthatóbb működést ígér a változás.

Balassa Tamás

A működtető kaposvári közgyűlés erről decemberi ülésén döntött. Ez a forma nem példa nélküli, és mind a tulajdonos, mind a színház és dolgozói részére hatékonyabb gazdálkodást, biztonságosabb és gazdaságosabb üzemelést tesz lehetővé, ígérték az előterjesztők.

Schwajda György igazgató már a tavalyi pályázatában is megfogalmazta, hogy költségvetési intézmény helyett a non-profit gazdasági társasági formát tartja szerencsésebbnek. Ez ugyanis rugalmasabb és ésszerűbb munkaerő-gazdálkodást, tisztább és átláthatóbb működést tesz lehetővé. Az érveket elfogadták a változás hívei. Az ebben bizonytalanok éppen a fentiek miatt fogalmazták meg aggodalmaikat; kidolgozatlannak tartották a folyamatot. A képviselők végül engedékenyebbek lettek, és 21 igen, 3 nem és 2 tartózkodás fogadták el a javaslatot.



A jövő héttől Schwajda György ügyvezető igazgatóként vezeti a színházat, a felügyelő bizottságába képviselő és hivatali alkalmazott került. A társulat tagjai a kft alkalmazásába kerültek, s hogy maradnak-e a következő évadra, az a tavaszi szerződtetéskor derül ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!