Kultúra

2008.10.01. 15:28

Elhúzzák a nótájukat

Nótáznak a fuvolisták, a hegedűsök és a dobosok – októbertől indul a magyar népdal hónapja a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskolában.

Harsányi Miklós

– Elkeserítő a helyzet – állította Kokas Ferenc, a zeneiskola igazgatója. Azt mondta: Kodály országában sokan elfelejtik a népdalokat és a magyar nótákat. – Azért is szomorú a helyzet, mert az osztrákok, a németek vagy a franciák büszkék a saját dalaikra – folytatta. – Hagyományaikat büszkén ápolják, ugyanakkor igen fura, hogy ez idehaza alig működik. Ezért tartom fontosnak, hogy az oktatásban élen járjon a zeneiskola.

– Széles a Balaton vize, Ősszel érik babám a fekete szőlő, A horgosi csárda – íme az októberi népdalcsokor, amit valamennyi zeneiskolás megismer a következő hetekben. Minden szolfézsóra előtt pár percet szánnak a gyakorlásra, a tanulást ezután a szokásos program szerint folytatják. Az igazgató azt mondta: meglepetésre is készülnek. Az ismert nótákat, dalokat az énekesek CD-re éneklik, s ezzel az összes kaposvári általános iskolát megajándékozzák.
A kaposvári zeneiskolába jelenleg 530 fiatal jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!