Kultúra

2009.04.16. 20:34

Megújult a Kálmán Imre-hagyaték

Szellősebbé, múzeumszerűbbé vált a Kálmán Imre hagyatékát bemutató siófoki emlékház, amit a felújítás után csütörtökön nyitottak meg a nagyközönség előtt.

Kolumbán Tünde

Az első helyiségben Kálmán Imre dolgozószobája kapott helyet a zongorával és az íróasztallal, amelynek üveglapja alatt a komponista szinte valamennyi életrajzában idézett kéziratmásolata olvasható, amelyben Kálmán Bartók Bélára emlékezik vissza.



A dolgozóból a családi életet bemutató nappaliba ér a látogató, ahol nemcsak a családi bútorok és Kálmán Imre gramofonja teszi eredetivé a helyiséget, hanem az a sarokban álló fogas is, amelyen a házikabát és a kottáit rejtő monogramos táska épp úgy van elhelyezve, mintha csak tegnap hagyta volna ott őket tulajdonosuk. A zeneszerző szülőházának harmadik terében a feleség, Kálmán Vera budoárját rendezték be az asszony Monte Carlo-i lakásából érkezett nőies bútorokkal, a velencei tükörrel és egykori fésülködőasztalával.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megújult a Kálmán Imre-hagyaték
[/caption]
A megnyitón Kiss László, a Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója elmondta: az eredeti, 1987-ben nyílt kiállítást megrágta az idő vasfoga, így megérett a felújításra. Balázs Árpád siófoki polgármester pedig arról beszélt, hogy a város magáénak érzi a világhírű operettszerző hagyatékát, de Siófoknak nemcsak feladata, hogy ápolja Kálmán Imre kultuszát, hanem egyben lehetőség is arra, hogy a kiállítás elvigye a település hírét szerte a világba.

Kálmán szülőházának emeletén őszre, az operett világnapjára elkészül egy állandó operett-történeti kiállítás, ami idővel operettarchívummal bővül majd és a tudományos kutatások színtere lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!