Kultúra

2010.09.06. 19:27

Nincs pénz a feltárásra

A kaposvári vár feltárásának lehetőségeiről, a romok további sorsáról tartott volna előadást Költő László múzeumigazgató hétfőn Kaposváron, az Együd művelődési központban a városrehabilitációs projekt kísérőrendezvényeként. Ám előadását úgy kezdhette csak az igazgató: ez az, amiről pillanatnyilag nem tud beszélni.

Márkus Kata

– Elsősorban anyagi okok miatt jelenleg szinte semmilyen lehetőségei nincsenek a feltárásnak – hangsúlyozta Költő László. – Több tízmilliós, de inkább százmilliós nagyságrendű összegre volna szükség ehhez. A legutóbbi bejárásunk során arra a megállapításra jutottunk, hogy legalább a belső várat módszeresen meg kellene kutatni, mert csak akkor derülne ki: egyáltalán maradt-e még valami, amit be lehetne mutatni. A középső vár parti kiterjedését sem ártana megtalálni, ám kicsi az esély, hogy erre valaki pénzt áldozna.



– A városfejlődés – utak, épületek – nem tettek jót a vár kutathatóságának, a külső várfalat már nagyon nehezen lehet megfigyelni – mondta Költő László. – Pedig már az 1930-as években voltak feltárások, ez alapján készült el a belső vár valószínűsíthető rekonstrukciója. 1957-ben Pusztai Rezső, majd 2000-től Magyar Kálmán vezetésével kutatták. Az eddig előkerült leleteket és az esetleg a későbbiekben fellelt maradványokat mindenképpen érdemes volna a kialakítandó ifjúsági centrumban bemutatni a vár történetével együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!