Kultúra

2016.05.16. 10:44

Méta huszadszor: közel ezer táncos Balatonbogláron

Húsz szál pünkösdrózsa – huszadszor rendezte meg a Helyiérték Egyesület Balatonbogláron a Métát, a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok pünkösdi koreográfia-versenyét és futó métabajnokságát.

Fónai Imre

S ahogyan 2014 óta, idén is Halmos Bélára, az azt megelőző versenyek zsűrielnökére, népzenészre, népzenekutatóra emlékeztek, idén alkotásainak kiállításával. Közel ezerre rúgott a résztvevők száma: harminchét csoport mutatta be tudását, jöttek az ország minden részéből, Hódmezővásárhelytől Győrig az öt-tizennyolc évesek, ahogyan Szalai Tünde „örökös főszervező” mondta, „aki menni tud, az már táncolhat is”.


 
A Méta sajátossága, hogy a szakmai és társadalmi zsűri csak a koreográfia címét ismeri meg előzetesen, a színpadra lépőkről semmiféle információt nem közölnek, hogy ezzel is kizárják az esetleges elfogultságot. Négy korcsoportban versengtek a néptánc-koreográfiák. „Ötvenhét támogatónk volt, tizenegy helyen laktak a résztvevők” – szolgált további információkkal Szalai Tünde.

A népi játékot felelevenítő futóméta bajnokság a boglári rendezvény másik specialitása, ezt ezúttal az időjárásra való tekintettel a helyi általános iskolában rendezték. Az ünnepi szentmisét idén is a táncosok vonulása követte az Urányi sportközpontig, a bemutatók után pedig táncház volt a Dió Bandával, majd az idei nyár egyik balatonboglári slágereseményének ígérkező Babel Sound világzenei fesztivál szolgált kis előzetessel, a spanyol Korrontzi zenekar bemutatásával. Hétfőn pünkösdi királyt és királynét választottak, tréfás vetélkedővel.

Játék és tánc, nem csak verseny

A Folk magazin néhány éve azt írta: „Talán az egyetlen hazai verseny, ahol a lehető legnagyobb esélyegyenlőséget biztosítják a szereplők számára az anonimitás biztosításával, illetve a zsűri összetételének folyamatos változásával... Elsődleges célja a közösségélmény felébresztése, a másik munkájának tisztelete, ahol a játékra és a táncra is legalább akkora hangsúlyt fektetnek, mint a versenyre”.

Ezek is érdekelhetik