Somogy megye legszebb betleheme

2022.12.23. 18:00

Címvédőként zsebelte be a legtöbb szavazatot Fonyód

Címvédőként nyerte meg idén is a Sonline.hu és a Somogyi Hírlap közös játékát Fonyód városa. A lengyel gyökerekkel is rendelkező kompozíció 626 lájkot zsebelt be idén.

Koszorus Rita

Fotó: Fonyód Média

Egy év kihagyás után idén újra meghirdettük a Somogy legszebb betleheme versenyünket. A legtöbb szavazatot a lájkvadászatban a 2019-es címvédő Fonyód nevezett betleheme kapta, amely 626 szavazónak tetszett a legjobban. A második helyen zárta a versenyt Mosdós betleheme, amelyre 150-en adták le szavazatukat, így a szakértő zsűri elismerését Mosdós kompozíciója vívta ki. Mindkét településen hosszú évekre tekint vissza a betlehem állítás hagyománya, amely amellett, hogy a falu és a város éke, összehozza az ottélőket advent idején. 

Záporoztak a lájkok Fonyód betlehemére a Somogy megye legszebb betleheme elnevezésű versenyünkön. Ahogy feltöltöttük a méltán közkedvelt kompozícióról készült fotókat ellepték a kedvelések közösségi oldalunkat, végül 626 lájkkal zárta a szavazást Fonyód. 

– Köszönjük hogy, ismét a fonyódi betlehemet választották a legszebbnek az internetezők, mondta Hidvégi József, polgármester. – Örülök nagyon, hogy egyrészt a fonyódi a legszebb, másrészt hogy sok önkormányzat követte a példánkat. Ugyanis annak idején, amikor 2006-ban polgármester lettem és sok gondot örököltem, sok támadás ért,  hogy novemberben a csőd közepén vettem egy betlehemet.  Azt városüzemeltetéssel együtt építettük meg, akkor még nem volt nagy divat a betlehemek állítása, de azóta sokan követik a példánkat, tette hozzá a városvezető. 

fonyód betlehem
 

A mostani betlehemet Krotoszyn lengyel testvértelepülés segítségével valósították meg még 2016-ban, amelyet a városüzemeltetés és a művelődési központ munkatársainak hathatós munkájával állítanak fel azóta is minden évben. – A városüzemeltetés dolgozói gyűjtik hozzá a fenyőágakat és a dekorációnak szánt terméseket. Ezekből csokrokat készítünk és felhelyezzük a Dísz téren felállított házikóra, mondta Gacs Nóra a Fonyódi Kulturális Intézmények vezetője. Ebben a munkában az intézmény munkatársai mellett önkéntesek is részt vesznek, sőt Gacs Nóra elmondta: olyanok is vannak, akik már ősszel jelezték, hogy segítenének az építésben. 
Ez igazából nem csak egy elvégzendő feladat, hanem közösségi élmény is a résztvevőknek, hiszen a a betlehem építése közben maguk is karácsonyi hangulatba kerülnek. Igaz csak néhány órát vesz igénybe, mire elkészül a közkedvelt betlehem, de az mindig tartalmas. 

– Minden évben igyekszünk valami újdonságot belecsempészni, idén volt egy olyan fenyőág, amin legalább 15 doboz volt, ezt helyeztük a tető középpontjába, e köré csináltunk egy csokrot, ami a betlehem éke lett, mondta Gacs Nóra.

 

Az óvodát ékesíti az eredeti 

A 2006-os első betlehem sem porosodik egy raktárban, hiszen az most már a fonyódi ovisoknál ékesíti az intézményt az adventi időszakban. A kompozíciót Hidvégi József polgármester, az akkori plébános segítségével állíttatta. A városvezető azt mondta, bárhogy néz ki egy betlehem és készüljön akármilyen forrásból, örülni kell annak, hogy van, hiszen mindenkinek örömet okoz, aki csak látja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!