gombafejűek

2018.03.25. 16:07

Egy vagyont fizettek a Beatles sosem látott fotóiért

A negatívok és a képek 253 ezer fontot (90,7 millió forint) értek meg valakinek.

Több mint negyedmillió fontért kelt el egy angliai árverésen több mint 350 korábban nem ismert fotó a Beatles együttesről, a felvételek a brit banda első egyesült államokbeli koncertjein készültek.

Mike Mitchell fotós, aki mindössze 18 éves volt, amikor a Beatles 1964-ben fellépett Washingtonban és Baltimore-ban, az együttes tagjainak megérkezéséről, a koncertek előtti sajtótájékoztatókról és a koncertekről készített több száz felvételt.

Az Omega Auctions nevű északnyugat-angliai aukciós ház szombat esti árverésén a szerzői jogokkal együtt 413 negatívot bocsátottak árverésre. A negatívokért és a fotókért 253 ezer fontot (90,7 millió forint) fizettek.

Mitchell fotóiból 2011-ben elárvereztek 46-ot, a többi felvételt soha nem mutatták be nyilvánosan.

Mitchell a felvételekről elmondta, arra törekedett, hogy egyedülálló fotókat készítsen. Valamennyi felvétel természetes fényben készült, mivel a fiatal fotósnak nem volt vakuja.

Ugyanezen az árverésen cserélt gazdát George Harrison egy fekete Mercedes 500 SEL AMG típusú gépkocsija, amelyet a zenész 1984-ben vásárolt 43 200 fontért.

Paul Fairweather, az aukciósház illetékese hangsúlyozta, hogy fantasztikus érverésnek voltak tanúi, amely arról tett tanúbizonyságot, hogy a „Beatles-piac” még mindig ugyanolyan erős, mint valaha.

Ezek is érdekelhetik