Meglepő bejelentés

2019.10.08. 14:51

Hétből öt unokáját kitette a svéd királyi házból XVI. Károly Gusztáv

Többé nem kell hivatalos kötelezettségeket ellátniuk.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Robert Ghement

XVI. Károly Gusztáv svéd király bejelentette, hogy leszűkíti a királyi ház tagjainak számát, vagyis azok körét, akiknek hivatalos kötelezettségeket kell ellátniuk.

Az uralkodó közleménye szerint hét unokája közül öt hivatalosan nem tagja többé a királyi háznak.

Zsófia hercegnő és Károly Fülöp herceg két fiának, valamint Magdolna hercegnő és Chris O'Neill három gyerekének nem kell többé hivatalos udvari kötelezettségeket teljesíteniük.

Sándor és Gábor herceg, valamint Leonóra hercegnő, Miklós herceg és Adrienn hercegnő a királyi családhoz tartozik, azonban nem királyi fenségek többé és nem kell teljesíteniük az államfői családot érintő kötelességeket. Megtartják hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak személyüket illetik, jövendő házastársaiknak és gyermekeiknek nem lesz joguk hozzá

fogalmaz a közlemény.

A döntés nem vonatkozik Esztella hercegnőre és Oszkár hercegre, a trónörökös Viktória hercegnő és férje, Dániel herceg gyerekeire, ők továbbra is a királyi ház tagjai.

A 40 éves Károly Fülöp herceg és a 37 éves Magdolna hercegnő Viktória fiatalabb testvérei. A hétfői döntés értelmében gyerekeik nem jogosultak a királyi ház tagjainak járó, adóból finanszírozott éves ellátásra, amely a személyes költségeiken kívül többek között a svéd királyi paloták fenntartását is fedezi.

Mindkét testvér, valamint Károly Fülöp felesége, Zsófia folytatja munkáját az általuk létrehozott alapítványokban és szervezetekben, ezen kívül őfelsége döntése alapján hivatalos feladatokat is ellátnak olvasható a közleményben.

Magdolna férje, Chris O'Neill brit-amerikai üzletember a házasságkötéskor úgy döntött, nem veszi fel a hercegi címet.

A monarchia ismerői közül sokan meglepődtek a bejelentésen, Fredrik Wersäll, a svéd királyi udvar magas rangú tisztviselője azonban egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntést többéves vita előzte meg.

A királyi család igen kiterjedt. Ha a harmadik generációt is beleszámítjuk, jelenleg tízen vannak a trónutódlási rendben

idézte Wersällt az SVT televízió.

A hétfői bejelentés nem érinti a trónutódlási sorrendet, az említett öt unoka azonban inkább magánszemélynek tekintendő, szabadon vállalhat állást vagy indíthat vállalkozást a jövőben olvasható a svéd médiában.

Wersäll szerint Károly Fülöp herceg és Magdolna hercegnő nagyon pozitívnak ítéli, hogy gyerekeik feladata a döntéssel egyértelművé vált.

Borítókép: XVI. Károly Gusztáv svéd király (j) és felesége Szilvia királyné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!