Online közvetítés

2007.06.15. 08:40

Fidesz és MSZP tovább a Somogyért nélkül

Gyenesei István nem lett alelnök, a Somogyért formálisan is kilépett a hármas összefogásból a pénteki megyei közgyűlésen. A Fidesz-KDNP és az MSZP közösen vezetheti többségben a Somogy megyét.

SONLINE

Az őszi önkormányzati választások után a három frakció megegyezett abban, hogy mindannyian adnak alalnököt a megyei közgyűlés vezetésébe Gelencsér Attila (Fidesz) elnöksége mellé. Ebből eddig csak két tisztségviselő láthatja el feladatát Jakó Gergely (Fidesz-KDNP), és Sárdi Árpád (MSZP) személyében. Mint ismeretes a Somogyért Gyenesei Istvánt szerette volna alelnöknek, de ezt az elnököt adó, a negyvenből húsz képviselői helyet elfoglaló Fidesz-frakció ellenezte. A héten a Somogyért úgy határozott, továbbra is kitartanak a korábbi közgyűlési elnök alalnöki jelölése mellett. Gyenesei István úgy fogalmazott: pénteken szeretne pontot tenni az ügy végére.

A személyi kérdések határozhatják meg a közgyűlés tanácskozásának fő irányait, több intézményvezetői feladatról ma dönthetnek, melyek közül kiemelkedi a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetői posztjának betöltése. A korábbi közgyűlés úgy határozott, hogy az akkori két pályázó, Ábrahám Levente, illetve Winkler Ferenc közül egyiket sem bízza meg a feladattal, ezért februárban újra kiírták a pályázatot.

9:06
Elkezdődött a tanácskozás. A közgyűlés egy korábbi tagjára, a közelmúltban elhunyt dr. Király Istvánra emlékeztek a képviselők egy perces néma gyásszal.
Mind a negyven képviselő megjelent Megyeháza nagytermében.

9:11
Ormai István (Somogyért) azt javasolta, hogy a Somogyért foglalkoztatásban lévő alelnökről szóló napirendjét 11. helyen tárgyalják, ne az interpellációkban. A képviselők 20-20-at produkáltak, tehát csak a tanácskozás végén kerül elő a kérdés újra.

9:13
Somogy megye közbiztonságáról szóló beszámolóban Dégi Endre, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője elmondta a tavalyi évről, hogy a 2006-os volt a legnehezebb. A kapitányságtól hat rendőrkapitány és 25 középvezető távozott. A megyei rendőrség feladata egyre nehezebb, hiszen teljesen eltérő jelenségek jelentkeznek. A Balaton parton, szinte vilgávárosi bűnözési problémák, míg a megye belső területein inkább megélhetési bűnözési jelenségekkel küzdenek - derült ki a dandártábornok szavaiból.

9:21
Az egyik legjellemzőbb probléma a 2006-os évben a színesfém tárgyak lopásának megszaporodása. Dégi Endre szerint ez ma már határokon átnyúló bűnözést jelent, mert Szlovéniában is találtak már Somogyból származó lopott színesfémet. Jellemző volt még a tavalyi évben, hogy nagyobb volt a személyautó feltörés, illetve autólopások száma.
A minőségbiztosítás keretében lezajló felmérés pozitív képet mutat a somogyi rendőrökről. A főkapitány utalt a Somogyi Hírlap 2006-os egyik felmérésére, amely a Balaton parton lévő bűnüldözési szervek munkáját értékelte.

9:27
Csorba Ottó (Fidesz) azt vetette fel, hogy a a somogyi rendőrségnél aggodalomra ad okot a létszámhiány, illetve az állomány gyakorlatlansága, fiatalsága. A képviselő azt is megkérdezte, mennyivel növekedett a megye más részében a bűnözés azért, amiért a Balatonhot kellett erőket vezényelni a nyári szezonban. Csorba Ottó megkérdezte azt is, hogy a budapesti őszi események miatt mennyi somogyi rendőrt vetettek be, és ez mennyi kieséssel járt Somogyban.

9:31
Dégi Endre válaszában elmondta: hússzal kevesebben vannak, mint amennyit foglalkoztathatnának, de nincs aggodalomra ok, mert az iskolák befejezésével nyáron nagyjából feltöltik a létszámot (1196 fő).
A vezető nem tudta pontosan megmondani, hogy a balatoni feladatok ellátásakor mennyivel nőtt más területeken a jogsértések száma.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csapatszázada biztosítási feladatokat látott el Budapesten ősszel, de nem a demonstrációk oszlatásánál, huszonháromszor kellett vonulniuk.

9:42
A megyei kapitányság vezetője kérdésre elmondta: ugyan jobb kondíciókkal vágtak neki az idei évnek, de a pénz soha sem elég - fogalmazott. 55-en készülnek nyugdíjba idén egészségügyi alkalmatlanság miatt.
Komáromi Endre főosztályvezető a beszámoló kiegészítéseként elmondta, hogy erőszakos, garázda cselekmények 45 százalékkal csökkentek 2006-ban. A rendőri vezető kiemelte, hogy a REBISZ segítsége elengedhetetlen  a Balaton parton nyáron, de kiemelhető feladat volt például, hogy labdarúgó mérkőzés biztosításánál többször segítettek például a Ferencváros vendégszerepléseinél.

9:58
A képviselők egyhangú döntéssel elfogadták a rendőrség tavalyi munkájáról szóló beszámolót.

10:02
A Kaposi Mór Oktató Kórház struktúra átalakításának szavazása előtt Gelencsér Attila bevezetésként elmondta, hogy bölcsen döntöttek akkor, amikor a dombóvári kórházzal kötendő együttműködési megallapodásról nem voksoltak a legutóbbi közgyűlésen, mert kiderült, nem is dönthettek volna jogszerűen. A két intézmény szolgáltatóként köthet egymással szerződést.

10:05
Schmidt Jenő (Fidesz) azt kérte, hogy a megyei kórház átalakításakor vegyék figyelembe, mibe kerül majd a gyógyszertár önkormányzati üzemeltetése? Feigli Ferenc (MSZP) azt mondta, ez csak egy tájékoztató arról, hogyan működtethetné önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság a Kaposi Mór kórházat.
Balázs Árpád (Fidesz) nem érti miért kell valahogy kiszervezni a kórház területén lévő gyógyszertárat, a siófoki kórház szívese hozzájárul a gyógyszertár külső működtetéséhez.

10:15
Dr. Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója kifejtette: néha úgy érzi magát mint a nyuszika, akinek van sapkája, illetve nincs sapkája. Néha nem érti a vezető, mit akar a közgyűlés, de hangsúlyozta: csak tájékoztatás fogalmaztak meg mára. Repa Imre kérte, hogy a közgazdasági fogalmakat tisztázzák a képviselők: mit is jelent az a szó, hogy privatizáció. Balázs Árpádnak válaszolva elmondta: közbeszerzési eljárással folytatják le az eljárást, ahol a siófoki kórház jogi személyként majd részt is vehet.

Fogalmi zavar

Tájékoztató, vagy határozati javaslat. Vagy mi?

Ugyan azt mondom mint Balázs Árpád - mondta Feigli Ferenc a megyei kórház strukturális átalakításával kapcsolatban, illetve az azzal kapcsolatban zajló munkáról. A képviselők nehezen jutottak dűlőre, miről is szavaznak: határozati javaslatról, vagy bizottsági tájékoztatóról.



10:22
A Fonyódligeti gyermektábor igazgatói posztját Szegedi Ágnes nyerte a 39 igennel elfogadott javaslat értelmében Molnár Ferenccel szemben.

Lubickolni jó!

"Remélem lubickolnak a közgyűlés tagja az általad szolgáltatott feltételek között" - mondta elköszönésként Gelencsér Attila a közgyűlés elnöke Szegedi Ágnesnek. Majd hozzátette: a best off-ba felvesszük: "ezek csak így néha törnek elő!" A képviselők hangosan nevettek.



10:27
Gyurina Éva lett a kaposvári Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ igazgatója, a balatonboglári Mathiász János Középiskola és Szakiskola vezetője Mészáros Miklós lett.

10:34
A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatói posztjának betöltésére két pályázat érkezett. Költő László és Ábrahám Levente közül Költő László lett a Somogy megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője az egyhangú döntés értelmében.

10:40
A somogyvári Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthont Gróti Mónika vezeti a jövőben a közgyűlés döntésének értelmében.

10:44
A siófoki Művészeti Iskola működtetésének átvételét tárgyalják a képviselők. Az egyik verzó értelmében a megye fogja működtetni a a mávészeti képzőhelyet, ami körülbelöl 60 millió fornitba lenne Somogynak. A másik tervezet értelmében marad Siófok kezében az iskola, akkor a megye 25 millió forintot ad a működéshez.

10:55
Schmidt Jenő (Fidesz) azt mondta, hogy ha most a siófokit átveszik, akkor a többi intézmény is hasonló javaslattal él majd. Ezért a képviselő felterjesztést javasol az Államreform Bizottsághoz, amly állást foglal a kérdésben. Ormai István (Somogyért) szerint lehetséges, hogy kettős mércével mér a siófoki intézménnyel kapcsoltban, mert másik három városban a hasonló iskolák működését is hasonlóan kellene megoldani. A képviselő azt javasolta, a 25 millió forintot átgondolva osszák újra. Sütő László (MSZP) nem ért egyet a felterjesztéssel, mert abból nem lesz döntés. Balázs Árpád (Fidesz) Siófok polgármestere kiemelte: érintett az ügyben, elismerte: valóban precedens értékű lehet a döntés. A képviselő egyet értett Ormai Istvánnal abban, hogy valóban négyévente lehetne ilyen kérdésben állást foglalni, és egységesen kell minden intézményt kezelni.

A nagy túrót!

Schmidt jenő (Fidesz) azt javasolta: az Államreform Bizottsághoz írják meg, hogy tisztázni kell az intézmények fenntartásának körülényeit. A képviselő úgy fogalmazott: macska-egér játékot játszanak a kérdésben, a "nagy túrót lesz attól valaki jó, ha egy intézményt a nyakába vesz!" Szerinte világos viszonyokat kell teremteni, hogy melyik iskolát tartja fenn a megye, melyiket a kistérség.

Sütő László (MSZP) azt válaszolta: az Államreform Bizottsághoz nem lehet felterjesztéssel élni, de Schmidt Jenő annak ír levelet, akinek akar!


11:12
Nem veszi át a siófoki Művészeti Iskolát a megye, de évente a működéhez 25 millió forintot biztosítanak Siófoknak. A javaslat 21 igennel 2 tartózkodással ment át. A maradék 17 képviselő nem szavazott.

11:17
A megyei önkormányzat, a Kaposvári Egyetem és a Kaposi Mór Oktató Kórház a hátrányos helyzetben lévő emberek foglalkoztatását elősegítő kht.-t alapított Esély Kht néven, a vezetéssel Simor Adriennt bízták meg. 28 igen és 11 tartózkodás mellett.

11:28
A testület hat napirendet szavazott meg pillanatok alatt, gyakorlatilag szinte mindegyik ellenszavazat nélkül ment át.

11:30
A megyei fenntartású oktatási és gyermekvédelmi intézmények átalakítását kezdték tárgyalni. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke szerint ez az év legfontosabb döntése. Az elnök úgy fogalmazott az intézményrendszer gyakorlatilag finanszírozhatatlan.
Gelencsér Attila hangsúlyozta: nem értékítéletet mondanak az összavonásokkor, megszüntetésekkor, hanem az a probléma: kevés a rendelkezésre álló pénz, és az arányosság-igazságosság mentén kötelező dönteni idén, mert nem halogatható a kérdés tovább. Az elnök azt mondta: aki tartózkodik, az a rendszer összeomlására szavaz.

Nem lesz gáz!

Gelencsér Attila a napirend bevezetőjébe értesítette a közgyűlést: a gázszolgáltató figyelmezette a megyeházát, amennyiben nem fizetik ki a tartozást, lekötik a szolgáltatási rendszerről az épületet.


11:43
Feigli Ferenc (MSZP) az elnöknél lévő számokat szeretné látni, fénymásolást kért. Megkapta.
Németh Lajos (Somogyért) azt kérdezte, hány fő elbocsátást jelent a mostani tervezet elfogadása? Illetve az ádándi megvonással kapcsolatban azt kérdezte: Ádándot mikor szüntetik meg?

11:50
Gyenesei István (Somogyért) azt vetette fel, a kollégiumoknál a szakértő mivel ért egyet, mert nem lehetett megtalálnni a javaslatot. Feigli Ferenc (MSZP) kérdésében azt fogalmazta meg, nem érzi-e hibának azt, hogy a polgármesterek és a közgyűlés vezetésének egyeztetésen nem szerepel a határozati javaslatban?

11:59
Gelencsér Attila nem tudta megmondani, hogy a létszámleépítés hány főt fog érinteni összességében a jövőre nézve. Nagyszakácsi óvodával kapcsolatban még tárgyalni fognak, a polgármesterrel egyeztetve hoznak döntést.

12:07
Szabó Tamás (Fidesz) határozati javaslat módosítását ismertette, mely szerint a 2-es számú Gyermekvédelmi Körzet központja Nagybajom legyen. Sütő László (MSZP) azt kérte: a képviselők tartsák szem előtt, hogy a közgyűlésnek a legteljesebb módon kell garantálni a kötelező feladatok ellátását.

12:14
Németh Lajos (Somogyért) szerint túlságosan sok a talány és kérdőjel a határozati javaslatban, úgy fogalmazott: amennyiben a ciklus legfontosabb kérdéséról döntenek, ahhoz képest rengeteg benne a pótolnivaló. A képviselő a három hét múlva következő közgyűléskor több pontosságot szeretne a javaslatban látni.

12:21
Schmidt Jenő (Fidesz) szerint két hónapig mindenki számára látható volt a tervezet, ezért nem értette más képviselők mostani kérdésfelvetéseit. A képviselő véleményében hangsúlyozta az egy tanulóra jutó külső forrás tanulónként hatalmas terhet raknak, raktak a megyei önkormányzatra.
A tabi polgármester elfogadásra javasolta a határozati javaslatot.

12:30
Gyenesei István (Somogyért) egyetértett Gelencsér Attilával abban, hogy a ciklus indításának egyik legfontosabb kérdése az intézményi átalakítás. A képviselő szerint a szakértői anyagot jobban figyelembe kellett volna venni, mert úgy érzi ezzel még nagyon kevés dolgot orvosolnak: legyengült, elpuhult a javaslat. Gyenesei István szerint érdemes lenne elgondolkodni azon, kinek is lehet tiszta a javaslat után a lelkiismerete. Mert még azt sem tudták elmondani, hány embert érinteni a leépítés pontosan. Gyenesei István úgy fogalmazott, megérti hogy ez egy vezetői vergődés a háttéralkuk mentén, de ennél azért több kellett volna.

Öveges professzor, hurrá!

Gyenesei István szerint olyan a helyzet, mint a fizikai példa esetén. Több helyen lukas vödörből folyik a víz. Hiába foltoznak be néhányat, azért csak csurog tovább. De ha egy lufit tesznek a vízbe, és elkezdik felfújni, akkor nem változik a vízszint a vödörben a lufiban lévő levegő miatt. A képviselő úgy látja: a határozati javaslat csak levegő a lufiba, hogy maradjon a vízszint.

Ennek morajlással nem örültek annyira a képviselők.


12:47
Feigli Ferenc (MSZP) arra kérte a képviselőket, mindenki felelősséggel döntsön a kérdésben, mert nem mindegy, mikor jelentkezik még hiány, és mikor áll helyre a költségvetés egyensúlya.

A tanácselnök emlékszik

1988-hoz képest 60 százalékkal csökkent a gyermeklétszám Barcson - emelte ki hozzászólásában Feigli Ferenc (MSZP), majd így folytatta: azért emlékszem ennyire, mert akkor lettem ott tanácselnök. Ezt halk nevetéssel vették tudomásul a teremben.


12:54
"Felelősök keresése helyett megoldásokat kértem" a vita intításakor - kezdte a zárszót Gelencsér Attila, aki szomorúan vette tudomásul, hogy megoldás nagyon kevés érkezett a hosszúra nyúlt vitában. A vezetői vergődést és az intézményhálózat átgondolatlanságának vádját a közgyűlés elnöke kikérte magának.

13:02
"Most fogunk rendet vágni, de nem biztos, hogy tökéletes lesz a megoldás" - zárta a vitát Gelencsér Attila, aki kiemelte, azért nem szerette volna a múlt hibáit, hanem a megoldásokat keresni, mert az előző közgyűlésnek ő is tagja volt. Ezért hragszik magára, amiért nem volt politikai erő frakciójának kezében akkor a rossz döntések elkerüléséhez.

13:10
Az átalakítás és struktúraváltásról szóló javaslatot az iskolai intézményeknél 30 igen és 10 nem mellett elfogadta a közgyűlés.

13:12
Ormai István (Somogyért) interpellációban elmonda: nagyon sajnálatosnak tartotta, hogy a közgyűlés nem tárgyalt napirend keretében arról, hogy a Somogyért is adjon alelnököt. Ormai István a hármas együttműködés őszi deklarálására hivatkozott, említve: konstruktív együttműködést mellett dolgozhatott a közgyűlés. A Somogyért kérte, a javaslatuk alapján, hogy Gyenesei Istvánt jelölje harmadik alelnöknek. A frakciónak az az álláspontja: nincs más jelöltjük, másrészt a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke részéről nincs szándék a jelölésre. A Somogyért ezzel formálisan lezártnak tekintik a kérdést. A hármas összefogás személyi feltételei nem teljesültek, ezért nem működik tovább ebben a formában. De nyitottan, minden irányban a megye érdekében fognak dolgozni - ismertette Ormai István. Lezártnak tekintik a kérdést.

13:17
Gelencsér Attila tudomásul vette a bejelentést.
Gyenesei István (Somogyért) megköszönte a frakció eddigi segítségét és támogatást, a képviselő nem elegánsnak minősítette az eljárást. Gyenesei István örömét fejezte ki, hogy szabad úton, önállóan dolgozhatnak tovább a somogyértes képviselők a Fidesz-MSZP megyei vezetés mellett.

13:22
Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: a koalíciós tárgyalások kezdésekor már világos volt mindenki számára, hogy nem támogatják Gyenesei István esetleges jelölését.
Az elnök egy babócsai beszélgetést idézett a közgyűlés elé, melyben Gyenesei István Gelencsér Attila szerint azt mondta, nem szó szerint, hogy mindennél fontosabb számára az alelnöki poszt, az intézmények kevésbé.

13:25
Gyenesei István elfogadta a választ, de arra hivatkozott, hogy Gelencsér Attila mondta, hogy hat hónap után térjenek vissza a Somogyért alelnöki posztjának kérdésére, ezért tért most vissza rá.

Július 5-én soron kívüli testületi ülést tartanak a képviselők.

Ugyan azt mondom mint Balázs Árpád - mondta Feigli Ferenc a megyei kórház strukturális átalakításával kapcsolatban, illetve az azzal kapcsolatban zajló munkáról. A képviselők nehezen jutottak dűlőre, miről is szavaznak: határozati javaslatról, vagy bizottsági tájékoztatóról. Lubickolni jó! "Remélem lubickolnak a közgyűlés tagja az általad szolgáltatott feltételek között" - mondta elköszönésként Gelencsér Attila a közgyűlés elnöke Szegedi Ágnesnek. Majd hozzátette: a best off-ba felvesszük: "ezek csak így néha törnek elő!" A képviselők hangosan nevettek. A nagy túrót! Schmidt jenő (Fidesz) azt javasolta: az Államreform Bizottsághoz írják meg, hogy tisztázni kell az intézmények fenntartásának körülényeit. A képviselő úgy fogalmazott: macska-egér játékot játszanak a kérdésben, a "nagy túrót lesz attól valaki jó, ha egy intézményt a nyakába vesz!" Szerinte világos viszonyokat kell teremteni, hogy melyik iskolát tartja fenn a megye, melyiket a kistérség.

Sütő László (MSZP) azt válaszolta: az Államreform Bizottsághoz nem lehet felterjesztéssel élni, de Schmidt Jenő annak ír levelet, akinek akar! Nem lesz gáz! Gelencsér Attila a napirend bevezetőjébe értesítette a közgyűlést: a gázszolgáltató figyelmezette a megyeházát, amennyiben nem fizetik ki a tartozást, lekötik a szolgáltatási rendszerről az épületet. Öveges professzor, hurrá! Gyenesei István szerint olyan a helyzet, mint a fizikai példa esetén. Több helyen lukas vödörből folyik a víz. Hiába foltoznak be néhányat, azért csak csurog tovább. De ha egy lufit tesznek a vízbe, és elkezdik felfújni, akkor nem változik a vízszint a vödörben a lufiban lévő levegő miatt. A képviselő úgy látja: a határozati javaslat csak levegő a lufiba, hogy maradjon a vízszint.

Ennek morajlással nem örültek annyira a képviselők. A tanácselnök emlékszik 1988-hoz képest 60 százalékkal csökkent a gyermeklétszám Barcson - emelte ki hozzászólásában Feigli Ferenc (MSZP), majd így folytatta: azért emlékszem ennyire, mert akkor lettem ott tanácselnök. Ezt halk nevetéssel vették tudomásul a teremben. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!