háborús bűnök

2017.08.09. 06:04

Ritka bocsánatkérés − szexrabszolga fotóját adta át

Harminc egyéb fotó között, egy második világháborús koreai szexrabszolgáról, adott át ritka fényképet egy japán férfi egy dél-koreai emlékmúzeumnak a háborús bűnökért való bocsánatkérés kíséretében.

Taketomi Dzsikai, egy világháborús magánarchívum helyettes vezetője mintegy 30 második világháborús fényképet, levelet és egyéb dokumentumot adományozott kedden a Japán Megszállás alatti Erőszakos Mozgósítás Nemzeti Emlékmúzeumának, amely a dél-koreai Puszan városban működik.

Az átadott tárgyak között szerepel a fotó egy koreai – puszani – nőről, akit egy katonai bordélyházban dolgoztattak. Taketomi szerint a fénykép Burmában állomásozó apjának egyik katonatársától származik, de nem tudni, hogy az miként jutott hozzá.

A puszani múzeum nem tette közé a fényképet, sem az azon látható nő nevét nem közölte a személyiségi jogok védelmére hivatkozva. Nem tudni azt sem, hogy az egykori szexrabszolga még életben van-e – jegyezte meg a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Taketomi, aki a fukuokai Katonák és Közemberek Háborús Archívumának helyettes vezetője, azt mondta, hogy apja egykori bajtársának végakaratát teljesíti. A katonatárs arra kérte Taketomi apját, hogy adja át bocsánatkérését a koreai nőnek helytelen cselekedeteiért.

Apja nevében is bocsánatot kért Taketomi Japán háborús bűneiért, „a háború nevében elkövetett embertelenségekért”. Felszólította az embereket, hogy okuljanak a múltból.

A japán férfi az átadási ceremónia után megkövette a japán háborús bűnök áldozatait az egykori szexrabszolgákat idéző, a puszani japán konzulátus közelében álló emlékműnél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!