kompromisszum

2018.05.07. 20:03

Ismét Medvegyevet jelölte kormányfőnek Putyin

A kinevezést jóvá kell még hagynia az orosz parlament alsóházának is, amely vitát tart a kérdésről.

A miniszterelnöki szék sorsa ugyanakkor biztosnak tekinthető, mert az Állami Dumában a kormányzó Egységes Oroszország pártnak háromnegyedes többsége van. Vjacseszlav Vologyin házelnök és a négy frakcióvezető hétfői tanácskozásán eldőlt, hogy a kormányfő kinevezéséről nyílt szavazást fognak tartani.

Az országot 2012 óta kormányzó előző Medvegyev-kabinet hétfőn az elnöki eskütételt követően mondott le. Előzőleg, vasárnap Putyin köszönetet mondott a miniszterek munkájáért, külön kiemelve az 52 éves Medvegyev érdemeit. A RIA Novosztyi hírügynökség hétfőn, szakértői véleményekre hivatkozva azt állította, hogy Medvegyev a kormánytagok kevesebb mint felét fogja lecserélni. Egybehangzó orosz sajtóértesülések szerint egyébként Medvegyev délután a kormánypárti frakcióval zárt ülésen ismertette a miniszterelnök-helyettesek névsorára vonatkozó elképzeléseit.

A médiához eljutott információk szerint Anton Sziluanov jelenlegi pénzügyminiszter az új kormányban első miniszterelnök-helyettessé lép elő. A szociális politikáért felelős helyettes kormányfő Tatyjana Golikova lesz, aki jelenleg a számvevőszéket irányítja. A szociális területet eddig felügyelő Olga Gologyec a kulturális és sportügyeket veszi át Vitalij Mutkótól, aki a doppingbotrány kirobbanásakor sportminiszter volt. Mutko az építőipar irányítását kapja meg.

Az ipar felügyeletét arra a Dmitrij Kozakra bízzák, aki eddig miniszterelnök-helyettesként a Krím és Szevasztopol ügyeivel foglalkozott, a hadiipar ügyeit pedig Jurij Boriszov eddigi védelmi miniszterhelyettes veszi kézbe. A közlekedést Makszim Akimov, az elnöki apparátus helyettes vezetője kapja meg, az agrár-ipari komplexumot pedig Alekszej Gorgyejev, aki az Oroszország központi szövetségi körzetében elnöki különmegbízott. A kormányapparátus feje, miniszterelnök-helyettesi rangban Konsztantyin Csujcsenko, az elnöki ellenőrző igazgatóság jelenlegi vezetője lehet.

Nem jut szerephez az új Medvegyev-kormányban a jelek szerint Igor Suvalov volt első miniszterelnök-helyettes, sem pedig az eddig kormányfő-helyettesi posztot betöltő Dmitrij Rogozin, Alekszandr Hloponyin, Arkagyij Dvorkovics, Szergej Prihogyko és Jurij Trutnyev.

Dmitrij Medvegyev – Vlagyimir Putyinhoz hasonlóan – a mai Szentpéterváron született, jogi végzettségű és a 90-es évek első felében Anatolij Szobcsaknak, az orosz „északi főváros” néhai polgármesterének apparátusában dolgozott. Egy faipari vállalatnál, jogi igazgatói minőségben tett kitérő után Medvegyev követte Moszkvába az 1999-ben miniszterelnökké kinevezett Putyint.

Még ugyanabban az évben, amikor a betegeskedő Borisz Jelcin elnök ügyvezető államfővé nevezte ki Putyint, Medvegyev a Kreml apparátusának második embere lett. A 2000-ben megtartott elnökválasztás kampányában ő irányította Putyin stábját. Medvegyev ezután a Gazprom földgázipari monopólium csúcsain töltött be pozíciókat, majd onnan továbblépve az elnöki adminisztráció vezetését vette át, később pedig az országos projektek végrehajtásáért felelős első miniszterelnök-helyettes lett.

2008-ban, amikor Putyin az alkotmányos korlátozás miatt, két egymást követő elnöki ciklust kitöltve már nem maradhatott tovább a Kremlben, Medvegyevet jelölte maga helyett az államfői posztra, maga pedig négy évig a miniszterelnöki posztot töltötte be. 2012-ben azután az orosz politikai tandem két tagja helyet cserélt egymással.

Elnökként Medvegyev egy Putyinnál nyugatosabb és a nemzetközi színtéren kompromisszum-készebb vezetőként pozicionálta magát. Olyanként, aki különös hangsúlyt fektet az ország modernizálására, az óvatos politikai reformokra és a korrupcióellenes harcra. Tavaly azonban, miniszterelnökként már éppen ő vált Alekszej Navalnij ellenzéki politikus korrupcióellenes kampányának célpontjává.

Dmitrij Medvegyev egyébként kormányfőként egyben az Egységes Oroszország párt elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!