Jövő a múlton túl

2018.06.05. 14:48

Ablonczy Balázs: Trianon egy nagyhatalmi döntés volt

A történész szerint nem a nemzetiségi mozgalmak vezettek oda, hogy felbomlott az egység, hiszen önmagukban nem képviseltek elég politikai erőt.

A Trianon arcai című új kiadvány korabeli naplókon, visszaemlékezéseken, többségükben eddig kiadatlan történelmi forrásokon keresztül mutatja be, hogyan dolgozta fel a trianoni traumát a hétköznapi ember. A kötetet az MTA Lendület Program Trianon 100 csoportja készítette. A kutatócsoport vezetője, Ablonczy Balázs történész az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: a gazdasági bevándorlás mellett a nagyhatalmi döntésre is szükség volt, hogy a 80%-ban magyarok lakta Nagyváradon a nemzetiségek “felszabaduljanak a magyar uralom alól”.

A történész rávilágított, hogy bár valóban megindult valamiféle tragikus megbomlása a magyarságnak már Trianon előtt, nem a nemzetiségi mozgalmak vagy a nemzetiségi politika vezetett ahhoz, ami történt.

„Nagyváradon senki nem akart <<felszabadulni a magyar uralom alól>>. Sokkal inkább azt tartották szem előtt a döntéshozók, hogy Romániának szüksége volt az ott elhaladó vasútvonalra” – mondta. Ablonczy Balázs ugyanakkor óva intett mindenkit attól, hogy egytényezős magyarázatokat alkosson, vagy azokhoz ragaszkodjon.

„Trianon azért van ilyen intenzíven jelen száz év elteltével is a magyar közgondolkodásban, mert vannak határon túli magyarok, akik ennek az egész helyzetnek a kárvallottjai. Kisebbségben élni pedig mindig hátrányos helyzetet jelent”

- mondta Ablonczy Balázs.

Borítókép: Echo TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!