Iszlám állam

2018.06.26. 16:42

Dániában megfosztották állampolgárságától a terrorszervezet két szimpatizánsát

A két férfi és az afgán nő tavaly márciusban Törökországba utazott, ahol a helyi hatóságok feltartóztatták őket, majd kiadták őket Dániának.

Dániában megfosztották állampolgárságától az Iszlám Állam két szimpatizánsát kedden, akik csatlakozni akartak a dzsihadista szervezethez. Börtönbüntetést is kiszabtak rájuk, valamint ugyanilyen okból két nőre is.

A Koppenhágától nyugatra fekvő Glostrup kerületi bírósága egy marokkói állampolgársággal is rendelkező, valamint egy 19 éves, algériai állampolgársággal is bíró férfit ítélt három-három évre. Az Iszlám Állam két szimpatizánsát kitoloncolják, miután letöltötték büntetésüket – tudatta a bíróság.

Ugyancsak fejenként három év szabadságvesztést szabott ki a törvényszék egy 22 éves afgán és egy 18 éves dán nőre. Az afgán nőt a férfiakhoz hasonlóan kitoloncolják az országból a büntetés végrehajtása után.

Ez volt az első alkalom, hogy egy dán bíróság az Iszlám Államhoz csatlakozni próbáló nőket ítélt el.

A két férfi és az afgán nő tavaly márciusban Törökországba utazott, ahol a helyi hatóságok feltartóztatták őket, majd kiadták őket Dániának. A fiatalabb nő azért nem utazott velük, mert szülei elvették az akkor még csak 17 éves lánytól az útlevelét.

Az elítéltek tagadták az ellenük felhozott vádakat, és fellebbeztek az ítélet ellen. Azt állították ugyanis, hogy törökországi látogatásuk a 19 éves férfi és fiatalabb nő tervezett esküvőjével volt összefüggésben.

A glostrupi bíróság nem első ízben hozott ítéletet dzsihadista-szimpatizánsok ügyében, tavaly öt év börtönre ítélt egy férfit, és ugyancsak megfosztotta dán állampolgárságától, mert az Iszlám Állam oldalán akart harcolni.

Ezek is érdekelhetik