négy halott

2018.10.26. 23:25

Ismét tüntettek a palesztinok a Gázai övezet határán, többen meghaltak

Az izraeli katonaság többel végzett a tüntetők közül – jelentette a helyi média.

A palesztin sajtó négy halottról és mintegy ötven sebesültről adott hírt.

Egy izraeli katonai szóvivő tájékoztatása szerint mintegy tízezer ember gyűlt össze az övezet és Izrael határán most is, ahogyan minden pénteken március 30-a óta, amikor a mozgalom megkezdődött. Sokan kővel dobálták az izraeli katonákat, akik válaszul esetenként éles lőszert használtak.

A gázai palesztinok az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek péntekenként, és azért, hogy kapják vissza Izraeltől azokat a területeket, ahonnan el kellett menekülniük az 1948-ban megalakult új államból.

A palesztin egészségügyi minisztérium feljegyzései szerint a tiltakozó mozgalom kezdete óta 212 palesztint lőttek agyon az izraeli katonák. A másik oldalon egy katonát lőtt le egy orvlövész.

Az izraeli média pénteken azt jelentette, hogy egyezségre jutott Izrael és a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet arról, hogy utóbbi megfékezi az erőszakot a határ mentén hónapok óta zajló tüntetéseken, cserébe az övezet gazdasági könnyítéseket kap.

A megbeszéléseken közvetítő egyiptomi biztonsági szakértők közölték a megállapodás létrejöttét a Londonban megjelenő, Al-Hajat című – arab nyelvű – újsággal, s az izraeli lapok ennek alapján ismertették a hetek óta tartó tárgyalások eredményét, amelyet nem tűzszünetnek, hanem csak „köztes egyezségnek” tekintenek a felek.

Az értesülések szerint az egyiptomiak az utóbbi napokban Tel-Aviv, Gáza és Rámalláh között közvetítve elérték, hogy a Hamász megígérte: véget vet a határ menti tüntetéseken az erőszakos cselekményeknek, vagyis a gyújtópalackok és a kövek dobálásának, a kerítés megrongálásának és az Izraelben tüzeket okozó „sárkányeregetésnek”, de továbbra is demonstrálhatnak az Izraelt az övezettől elválasztó kerítés közelében.

A pénteki tüntetés a megállapodás ellenére erőszakossá vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!