voksolni fognak

2019.03.10. 22:30

Április 11. és május 19. között tartják meg Indiában a parlamenti választásokat

Mintegy 900 millió embert várnak az urnákhoz.

Április 11. és május 19. között, hét szakaszban tartják meg a parlamenti választásokat Indiában – jelentette be vasárnap Szuníl Aróra, az indiai választási bizottság vezetője.

A világ legnagyobb demokratikus választásán mintegy 900 millió embert várnak az urnákhoz, 84 millióval többet mint az előző, 2014-ben tartott választásokon.

Ezúttal nem kilenc, hanem hét szakaszban voksolhat a dél-ázsiai ország lakossága: április 11-én, 18-án, 23-án, 29-én, illetve május 6-án, 12-én és 19-én. A szavazatokat május 23-án összesítik.

A CVoter indiai közvéleménykutató-cég által 50 ezer ember bevonásával országszerte készített felmérés szerint a hindu nacionalista Narendra Modi kormányfő vezette Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) a választás esélyese, 241 képviselői helyet szerezhet az 543 tagú alsóházban (Lok Szabha), a többséghez azonban legalább 272-re lenne szüksége.

Az országot 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) vezette ellenzéki tömörülés 141 mandátumot szerezhet a felmérés szerint.

Elemzők szerint valószínűleg a Bháratíja Dzsanata Párt javára válik a szomszédos Pakisztánnal való feszült viszony, amely február közepén kiéleződött az után, hogy egy öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – ellen, megölve annak 40 tagját Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

A merénylet elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű pakisztáni radikális iszlamista csoport jelentkezett. Ezt követően a két ország légicsapásokat mért a másik területére.

India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét. Azóta a két ország három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak. Kasmír nagyjából fele India, északi harmada Pakisztán, egy kis része pedig Kína ellenőrzése alá tartozik.

A Kasmírt szétválasztó határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet.

Bár egyesek megkérdőjelezték az indiai katonai fellépés hatékonyságát, Modi népszerűségi mutatója ugrásszerűen megnőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!