védelmi politika

2020.07.22. 13:42

Benkő: Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni

Egyetértett szerdai találkozóján a magyar és a szlovák védelmi miniszter, hogy Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni.

Budapest, 2020. július 22. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (j) és Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a budapesti Stefánia Palotában 2020. július 22-én. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője a Jaroslav Nad -dal tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyformán látják, érzik, tapasztalják, mi történik a nagyvilágban és Európában.

Azt is látják, hogy ezekkel a kihívásokkal szemben

csak közös erővel, közös akarattal, közös munkával tudnak sikeresen védekezni

- tette hozzá.

Jaroslav Nad jelezte, hogy a Magyarország által – Közép-Európa biztonsága érdekében – létrehozandó, hadosztály szintű parancsnokság előkészítő munkáiban Szlovákia is szeretne aktívan részt venni.

Emellett abban is megállapodtak, hogy

minél előbb aláírják a közös légtérfelügyeletről szóló megállapodást.

Benkő Tibor közölte: Magyarország és Szlovákia is nagy lépéseket tesz a haderőfejlesztésben, különböző projektek indultak, amelyek közös megvalósításáról is tárgyaltak.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szlovák katonák ugyanolyan feladatokban vettek részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint a magyarok.

Egy kivétellel, mert ők nem küldtek katonákat a létfontosságú vállalatokhoz. Ugyanakkor a kórházakban ott voltak, részt vettek a határzárásban, őrzésvédelmi feladatokat is elláttak, közreműködtek a kormány által meghozott szabályok betartásában – közölte.

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy nemcsak védelmi miniszterként, hanem a Szlovák Köztársaság kormányának tagjaként érkezett, hogy igazolja a két ország közötti jó kapcsolatokat.

Elmondta: kedden és szerdán hasznos, tárgyilagos tárgyalásokat folytattak, amelyek során az Európai Unión, a NATO-n, a visegrádi együttműködésen belüli, valamint a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztettek. Kiemelte:

a védelmi politika és ipar területén is több együttműködési lehetőségről, közös projektről tárgyaltak.

Jaroslav Nad – akit négy hónapja neveztek ki védelmi miniszternek – hangsúlyozta, hogy a hadseregek pótolhatatlan feladatokat láttak el a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Elmondta: volt olyan hét, amikor a szlovák haderő 1500 katonáját vetették be.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) és Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a budapesti Stefánia Palotában 2020. július 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!