Ország-világ

2020.07.20. 12:47

Megint Orbán Viktor ellen uszít a luxemburgi külügyminiszter

Miközben Brüsszelben már negyedik napja, fáradhatatlanul tárgyalnak az állam- és kormányfők, Jean Asselborn úgy érezte, hogy megint bíráskodnia kell.

A luxemburgi külügyminiszter ezúttal a jelenleg is zajló EU-csúcs margóján bírálta hazánkat – írja a Magyar Nemzet. Jean Asselborn a német közszolgálati rádiónak frissen nyilatkozva azt találta mondani: hajmeresztő, hogy az EU-ban vita folyik a jogállamiságról, egyenesen „európaiatlan”, hogy ezekről a kérdésekről beszélni kell. Magát meg nem hazudtolva Asselborn sokadszorra azt is kijelentette: Orbán Viktor és a hozzá hasonló vezetők jelentik a veszélyt az Európai Unió jövőjére nézve.

A riporter azon felvetésére, hogy mit üzenne a Brüsszelben tárgyaló kollégáinak, hogyan is kellene Orbán Viktorral „bánni”, a luxemburgi külügyér úgy felelt: „Most vagy soha! Orbán orra alá kell dörgölni a jogállamiság ügyét.”

Mint azt mondta, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovéniában, valamint Németországban és Luxemburgban sem lehet mindenható a kormány. – Tíz éve már, hogy Orbán hatalmon van. Nem jöhet még tíz olyan év, amely során a demokráciát és a jogállamiságot aláássák Európában – mondta a baloldali politikus.

Jean Asselborn
Fotó: Ishara S. Kodikara / AFP

Jean Asselborn a beszélgetésben a változatosság kedvéért a takarékos négyeknek is odaszólt: szerinte azáltal, hogy azok megkérdőjelezik a német-francia tandem erejét, a működőképes Európát felépítő országokat vegzálják. „A nap végén mindegy is, hogy 500 vagy 390 milliárd a csomagban lévő támogatások összege. A lényeg, hogy a takarékos országok az egész vitát ellehetetlenítik.”

A miniállam külügyminisztere sportot űz Magyarország kritizálásából. Például áprilisban is szokatlanul messzire ment, amikor kilátásba helyezte, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény miatt Budapestet ki kellene zárni az európai uniós döntésekből. Mint az utólag kiderült, Asselborn aggályai megint csak alaptalanok voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!