Ország-világ

2020.11.19. 12:45

Müller Cecília: folyamatosan vizsgálják a védelmi intézkedések hatékonyságát (videó)

Szerdán 289 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt, de a szankciók száma folyamatosan csökken, egyre többen tartják be a szabályokat – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy

432 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt a rendőrök.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, ez 8 százalékos emelkedést jelent. 404 személy a 10 ezer főnél nagyobb településeken nem viselt maszkot az önkormányzat által meghatározott területeken, ez 19 százalékos emelkedés. 145-en figyelmeztetést, 115 helyszíni bírságot kaptak. Tömegközlekedésben 8, bevásárlóközpontok területén 60 személlyel szemben intézkedtek írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Öt vendéglátóhelyet zártak be a szabályok megszegése miatt,

emiatt eddig már összesen 320-szor intézkedtek. Szolnokon egy éttermet zártak be 10 napra, mert nem viseltek maszkot az alkalmazottak,

Budapesten három boltot zártak be 7 napra,

mert az alkalmazottak nem megfelelően viselték a maszkot. A hetedik kerületben egy pékségét hét napra a maszkviselés szabályainak megsértése miatt szintén bezártak.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy 129 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, a szankciók számában 7 százalékos csökkenés van, összességében véve egyre többen tartják be a szabályokat. 3936 személlyel szemben intézkedtek összesen.

A tranzitforgalomban szerdán 24 esetben intézkedtek. Hatósági házi karanténban csaknem 39 ezer ember van.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, exponenciális növekedés tapasztalható, napról-napra emelkednek a számok. Ismertette a csütörtöki adatokat, amelyek szerint 4512 ember fertőződött meg, összesen már 161 405 igazolt fertőzöttet tartanak számon, 92-en haltak meg tegnap óta a járványban.

A tiszti főorvos közölte, a november 11-én érvénybe lépett

új intézkedéseknek a hatása két hét után lesz látható a számokban, míg a halálozások számára 4-5 hét után lesz hatással.

Folyamatosan vizsgálják, hogy kell-e új, korlátozó intézkedéseket bevezetni. Szerinte az emberek egyre együttműködőbbek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ha 95 százalékban viselnének maszkot az emberek, akkor további korlátozásokra nem lenne szükség.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy 7532 koronavírus fertőzöttet ápolnak kórházakban, 580 fő van lélegeztetőgépen.

Ismertette, hogy megjelent a kormányrendelet a célzott, csoportos gyorstesztelésekről, amely során

a tanárokat, a szociális szférában és az egészségügyben dolgozókat fogják tesztelni.

A rendszer erre fel van készülve mondta. Az orvosi és más egészségügyi képzéseken tanuló diákokat is bevonják a tesztelésbe. Amennyiben valakinek pozitív lesz a tesztje, akkor a háziorvosnál kell jelentkeznie. A háziorvosok fogják az NNK járványügyi rendszerében fertőzöttként azonosítani, ezután jön a kontaktkutatás. Hozzátette,

a tesztelés önkéntes és térítésmentes.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az influenza elleni oltóanyagot már kiszállították, most

hetente ellenőrzik, hogy mindenhol van-e elég oltóanyag.

Az első szállítmánnyal számoltak már el az orvosok, ebből 74 százalékot már felhasználtak. Közben elindult a második szállítmány kiszállítása, és a héten egy harmadik fog következni. A védőoltás igénylése viszont területi szinten egyenlőtlen. A gyerekeknek szánt oltások 20 százalékát használták fel, a háziorvosoknál lehet igényelni. Eddig 9700-an fordultak influenza-szerű tünetekkel orvoshoz. Összességében véve nem jelentős a influenzajárvány Magyarországon, de azért jelen van.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert elmondta, hogy

ha valakinek a kijárási tilalom kezdete után száll le a repülőgépe, akkor őt nem fogják megbírságolni,

de ezt igazolni kell, a kivétel pedig csak rá vonatkozik, kísérőre nem. A nem magyar állampolgárokra más szabály vonatkozik, nekik külön rendőrkapitánysági engedély kell.

A közös lakóparki játszótereken az önkormányzat maszkviseléssel kapcsolatos szabályai érvényesek, hangzott el.

Müller Cecília azt mondta, hogy bár jogszabály nincs rá, de értelemszerűen a szerelőknek is javasolt a maszkviselés, különösen, ha nem tudják tartani a távolságot.

Kiss Róbert kérdésre elmondta, megjelent a kormányrendelet arról, hogy az autizmussal élők mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert cáfolta, hogy

ki akartak üríteni egy szállodát, hogy koronavírusos betegeket vigyenek oda, ilyen nem történt.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!