erőszakos tüntetők

2021.02.06. 07:56

Erdogan visszautasította a demonstrációk kezelését érintő amerikai bírálatokat

Recep Tayyip Erdogan török elnök határozottan visszautasította az országban kiújult diáktüntetések kezelését kritizáló amerikai bírálatokat.

Erdogan úgy vélekedett, hogy mindenkinek a maga háza tájékán kellene először söprögetnie.

„Nem szégyellik magukat az elnökválasztást megelőzően, a demokrácia nevében történt amerikai események miatt? Ahogyan a rasszizmus tetőzött, ahogyan a rendőrök földre kényszerítettek fekete bőrű állampolgárokat, és megölték őket. Hogy magyarázzák meg ezeket a világnak?” – tette fel a kérdést.

Az államfő kijelentette, hogy „nem lesz kegyelem” az erőszakot alkalmazó tüntetőkkel szemben, és hangsúlyozta, nem fogják engedni, hogy a megmozdulások olyan tömeges kormányellenes tüntetésekbe menjenek át, mint 2013-ban.

Csütörtökön is 65 demonstrálót őrizetbe vettek Isztambulban. Január 4. óta immár meghaladja a 600-at a tiltakozások során előállítottak száma, az őket terroristának minősítő hatósági nyilatkozatok ellenére legtöbbjüket később szabadon engedték.

Mások ugyanakkor nem voltak ilyen „szerencsések”. Egy bíróság két egyetemi hallgatóra letöltendő szabadságvesztést szabott ki pénteken, huszonegy diák ellen pedig utazási korlátozást rendelt el.

A tekintélyes Bogazici (Boszporusz) Egyetem diákjai hetek óta tiltakoznak Isztambulban, miután a török elnök január elején a konzervatív, iszlamista kormánypárttal kapcsolatban álló Melih Bulut nevezte ki rektornak a felsőoktatási intézmény élére. A demonstrálók Bulu lemondását és azt követelik, hogy az egyetem maga választhassa meg vezetőjét.

A tüntetések több más török városra is átterjedtek. A rendőrség könnygázt és gumilövedéket is bevetett.

A sokak szerint túlzott erőszakot alkalmazó hatósági fellépés komoly nemzetközi bírálatokat váltott ki, egyebek mellett az ENSZ, az Egyesült Államok, illetve más nyugati országok részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!