gátvita

2021.04.03. 20:58

Egyiptom, Etiópia és Szudán folytatja a tárgyalásokat a nílusi óriásgátról

Új tárgyalási forduló kezdődött szombaton az Etiópia által a Nílus folyón épített óriásgátról három afrikai ország, Egyiptom, Etiópia és Szudán között – közölték illetékesek.

A háromnapos tárgyalási forduló Kinshasában, az Afrikai Unió (AU) soros elnöki tisztjét betöltő Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában zajlik. Az AU közvetít Egyiptom, Etiópia és Szudán között az Etiópia által a Kék-Níluson épített gátról évek óta folyó tárgyalásokon.

Az egyiptomi külügyminisztérium közleménye szerint Kairó azt szeretné, hogy a tárgyalások eredményeképpen kötelező érvényű szerződést írjanak alá a gát víztározójának feltöltéséről és üzemeltetéséről.

A tárgyaláson az Afrikai Unió szakértőin kívül a három ország külügy- és öntözésügyi miniszterei vesznek részt – közölte Szelesi Bekele etiópiai öntözési miniszter.

Szudán közölte: a kinshasai tárgyalásokon azt szeretné elérni, hogy a megbeszélés építő jellegű legyen. Ezen egy Egyiptom által is támogatott javaslatot kíván benyújtani arra vonatkozóan, hogy a tárgyalásokon az Afrikai Unió mellett az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ közvetítői is részt vegyenek – áll a kartúmi külügyminisztérium közleményében. Etiópia elutasította ezt a javaslatot, arra hivatkozva, hogy véleménye szerint az afrikai ügyeket az afrikaiaknak kell megoldaniuk.

A vita a gát mögött létesítendő víztározó feltöltése, évenkénti újrafeltöltése körül, illetve a körül forog, mennyi vizet enged át Etiópia, ha bekövetkeznek a többéves aszályok. A másik vitás kérdés, hogyan rendezze a három ország a felmerülő jövőbeli vitákat.

Egyiptom és Szudán kötelező érvényű szerződést akar kötni a gát feltöltéséről és működtetéséről, Egyiptom pedig kitart a direktívák mellett.

Néhány nappal korábban Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök kijelentette, hogy a Nílus egyiptomi szakaszának vize „érinthetetlen”, egyértelmű figyelmeztetésként szánta ezt Etiópia számára, amely idén a gát feltöltésének újabb szakaszára készül – jegyezte meg a tárgyalásokról beszámoló AP amerikai hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!