Ország-világ

2021.07.06. 06:35

Homályos trükkök Karácsony mozgalma körül

Hosszabb távon a pártalapítás lehet a Kilencvenkilenc Mozgalom célja.

Budapest, 2020. január 22. Karácsony Gergely főpolgármester a magyar kultúra napján sajtótájékoztatót tart a budapesti Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Számos furcsaságra bukkant a Magyar Nemzet, miután utánajárt, hogy bejegyezték-e már a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét támogató, eddig 99 Mozgalomként ismert szerveződést. A bírósági adatok szerint betűvel írva, Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületként vették hivatalosan nyilvántartásba a Budapest Környéki Törvényszéken június 21-én. A mozgalomnak rövidített és idegen nyelvű elnevezése sincs, a bejegyzési procedúrát pedig Karácsony Gergely régi háttérembere, Perjés Gábor intézte, aki a hivatalos adatok alapján egyben a Kilencvenkilenc Mozgalom elnöke. Az egyesület célja nem meglepő módon a társadalmi esélyegyenlőség és a szociális kohézió előmozdítása – ami lényegében megegyezik Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányának szlogenjével.

Maga a szervezet egy törökbálinti címre van bejegyezve. Érdekes, hogy Perjésnek a II. kerületi önkormányzati képviselőként leadott vagyonnyilatkozata alapján van Törökbálinton egy lakóháza. Végül, de nem utolsósorban érdekes az is, hogy Perjés Gábor annak ellenére elnöke a Kilencvenkilenc Mozgalomnak, hogy a 99 Mozgalom alapítói között nem szerepel.

Perjés Gábor a Párbeszéd tagja, a baloldali összefogás révén a 8-as számú egyéni választókerület, Törökvész és Pasarét képviselője, ám Karácsony Gergely győzelmét követően a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöki székét is elfoglalhatta. Perjés személye azért is fontos, mert – mások mellett – ő vezényelte Karácsony szisztematikus imázs­építését az elmúlt években. Ennek egyik elmeként létrehozta a Mindenki Budapestért (MIBU) Egyesületet, amely a Mandiner 2019. októberi cikke szerint forrásokat, „mikro­adományokat” gyűjtött Karácsony kampányára.

Az egyesület mibu.hu címmel honlapot is létrehozott, amelyen olyan alaptalan szalagcímekkel támadták Tarlós Istvánt, hogy „Budapest szemétben úszik”, „Egekben az ingatlan- és albérletárak, a budapestiek kiszorulnak saját városukból” vagy „Tarlós István háborúja a szegények ellen”. Perjés Gábort nem utolsósorban Bajnai Gordonhoz közel álló személyként is szokták emlegetni.

A Magyar Nemzet megkeresésére Perjés Gábor elismerte, hogy a 99 és a Kilencvenkilenc Mozgalom között van kapcsolat, ám további részleteket nem volt hajlandó elárulni.

„Ha olyan állapotban lesz a dolog, akkor ezt hivatalosan megtesszük” – tette hozzá.

Ismert: a lap elsőként számolt be arról, hogy egy esetleges választási győzelem után az MSZP egyesülne a Párbeszéddel és az LMP-vel, az új párt pedig Karácsony Gergely mozgalmának bázisán jöhetne létre, a jelenlegi főpolgármester vezetésével. Bár hivatalosan nem erősítették meg a Magyar Nemzet értesülését, azt egy napokban tartott háttérbeszélgetésen lényegében elismerte az MSZP társelnöke. „A célunk, hogy ez a szövetség nyerje meg az előválasztást, és ez a szövetség adja az erőt Karácsony mögött” – mondta Tóth Bertalan. A háttérbeszélgetésen az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt pedig úgy fogalmazott, az, hogy egy új pártról lenne szó, rövid távon nem reális, de az, hogy Karácsony Gergely letéteményese egy baloldali zöld együttműködésnek, amelynek a Párbeszéd, az MSZP és az LMP lesz a része, nagyon is. Sőt tegnap már a Válaszonline is Ellenzéki játszmák: Karácsony zászlaja alatt egyesülne az MSZP, az LMP és a Párbeszéd címmel közölt cikket.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a magyar kultúra napján sajtótájékoztatót tart a budapesti Gerlóczy utcában 2020. január 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!