Ország-világ

2021.07.06. 15:44

Müller Cecília megint elrendelte a hőségriadót

Hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos Magyarország egész területére szerda nulla órától péntek éjfélig – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

Fürdőző a Római strandfürdőben 2021. június 29-én. A tartós hõség veszélye miatt több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A közlemény szerint az országos tiszti főorvos a harmadfokú intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a NNK szakmai ajánlását figyelembe véve rendelte el.

Hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot – írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Ajánlásuk szerint kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Azt kérték, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon.

A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni – írták.

Hangsúlyozták, hogy

a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Figyelmeztettek arra is, hogy az autóval utazók fokozott óvatossággal vezessenek.

Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot! – áll a közleményben.

Kitértek arra is, hogy ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája a katasztrófavédelem oldalán megtalálható (https://www.katasztrofavedelem.hu/293/katasztrofatipusok-a-nyari-meteorologiai-veszelyekrol-hoseg), azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

Felidézték, hogy

június 24. óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, tehát tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Hozzátették, a tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat.

A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék, a környezetszennyezés mellett, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat

– írták.

Beszámoltak arról is, hogy a tiszti főorvos – a hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve – javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Az országos tiszti főorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Az országos tiszti főorvos három fokozatot rendelhet el. A figyelmeztetés azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A második fokozat a riasztás: ezt akkor rendelik el, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

A tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez – az erről szóló kormányrendelet szerint – rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén – például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt – ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan kizárólag figyelmeztetés lehet érvényben.

Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

A meteorológiai szolgálat országszerte adott ki figyelmeztetéseket

A tartós hőség miatt országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez kedd kora este eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták:

szerdán tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a középhőmérséklet az ország nagyobb részén 25, 26 fok, a Dunántúlon és az Alföld nyugati felén több helyen 26, 27 fok felett alakul.

A hőség miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken 27 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Az ország többi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Az előrejelzés szerint szerda hajnalban 14-21 fok várható. Délután 32-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy

szerdán már az egész országban extrém lehet az UV-B sugárzás.

Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Borítókép: fürdőző a Római strandfürdőben 2021. június 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!