Járvány

2021.10.25. 16:48

Putyin a járványügyi intézkedések szigorítására utasította a kormányzókat

A szigorítás oka, hogy az újonnan diagnosztizált esetek száma először haladta meg a 37 ezret Oroszországban.

A koronavírus-fertőzés terjedését gátló óvintézkedések szigorítására utasította az orosz régiók kormányzóit Vlagyimir Putyin elnök hétfőn, amikor az újonnan diagnosztizált esetek száma először haladta meg a 37 ezret Oroszországban.

A rendelet értelmében a kormányzóknak a fogyasztóvédelmi felügyelettel (Roszpotrebnadzor) együttműködve biztosítaniuk kell az azonosított új koronavírusos fertőzöttek, a fertőzésgyanús emberek és mindazok elkülönítését, akik kapcsolatba léptek velük. Az elnök emellett azt ajánlotta a regionális vezetőknek, hogy az általuk igazgatott területen a Covid-19 ellen be nem oltott 60 év felettiek vonuljanak önizolációba, valamint hogy a 60 évnél idősebb és krónikus beteg alkalmazottakat irányítsák át távmunkára.

A hatóságoknak ellenőrizniük kell a maszkviselési és távolságtartási előírások, valamint a szórakozóhelyek és éttermek este 11 és reggel 6 óra közötti bezárására vonatkozó tilalom betartását. Az elnöki utasítás kiterjed az összes közlekedési eszközre vonatkozó járványügyi előírás betartásának felügyeletére is. A rendelet betartását a regionális elnöki megbízottak fogják felügyelni, a kormányzóknak november 30-tól kezdve havi rendszerességgel kell jelentést tenniük a helyzetről.

Putyin felhatalmazást adott a védelmi tárca és a rendkívüli helyzetek minisztériuma alá tartozó személyi és eszközállomány mozgósítására azokban a régiókban, ahol súlyos helyzet alakul ki. Az elnök utasította az orosz kormányt, hogy a szövetségi költségvetésből szerezze be és szállíttassa le a régióknak az új koronavírusos betegek kórházi kezeléséhez szükséges gyógyszereket.

A kormány emellett napi szinten köteles felügyelni a kórházi és ambuláns kezeléshez szükséges gyógyszerek és eszközök elérhetőségét. A kabinet október 31-től havonta lesz köteles jelentést tenni a helyzetről.

Putyin egyúttal a tesztelés kiterjesztésére és a védőoltási és újraoltási kampány felgyorsítására is utasította a kormányt, különös tekintettel a 60 év feletti korosztályra. Utasításba adta, hogy a munkavállalóknak a vakcinációt követően biztosítsanak két fizetett szabadnapot.

Az orosz elnök korábban elrendelte, hogy október 30. és november 7. között fizetett kényszerszabadságot vezessenek be az országban, a stratégiai és létfontosságú ágazatokon kívül. A 85 régió közül hatban a munkaszünetet már hétfőtől bevezették.

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma az orosz operatív törzs hétfőn közölt adatai szerint 37 930-cal 8 279 573-ra emelkedett. A napi növekmény 0,46 százalék, a tünetmentes esetek aránya 9 százalék.

A koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1069-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma 231 669-ra nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

A felépültek száma 20 690-nel 7 186 611-re emelkedett. Az országban 861 293 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 205,3 millió, az elmúlt napon pedig 594 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 867 569 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!