Ukrán válság

2023.04.23. 07:40

Kiderült, melyik terület lehet az ukrán ellentámadás célpontja

Már 424. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Ukrán katonák nehézfegyverekkel végzett lövészet során a frontvonalhoz közeli területeken az ukrajnai Zaporizzzsjában 2023. április 20-án

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Muhammed Enes Yildirim

Szolgálatba állították az első Patriot rakétarendszert az ukránok

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője vasárnap közölte, hogy szolgálatba állították az első Patriot légvédelmi rendszert.

Hárman megsebesültek egy orosz dróntámadásban

Az orosz erők vasárnap drónokkal támadták meg a Dnyipropetrovszk megyei Nikopolt, amelynek következtében három civil megsebesült – közölte Szerhij Liszak kormányzó.

A Wagner-csoport parancsnoka arra kéri a katonáit, hogy ne ejtsenek foglyokat

Mindenkit megölünk a csatatéren. Ne ejtsetek több hadifoglyot!

– mondta Prigozhin vasárnap egy hangfelvételen, a Telegram-fiókjában feltett kérdésre válaszolva.

Rokonok és barátok egy elesett ukrán katona sírjánál a kelet-ukrajnai Krivij Rih temetőjében 2023. április 23-án. Az ortodox húsvét utáni vasárnapon a hívek kilátogatnak a temetőbe, imádkoznak az elhunytakért, és elhelyezik a sírokon a magukkal vitt ételeket és italokat
Fotó: Bernat Armangue / Forrás: MTI/AP

Herszont támadja az orosz tüzérség

Ketten megsérültek, amikor orosz rakétacsapás érte a herszoni régióban található Kizomys települést

– mondta Olekszandr Prokudin kormányzó. Halottakról, károkról nem érkezett hír.

Kijevet és a balti államokat megdöbbentette, hogy Kína párizsi nagykövete megkérdőjelezte Ukrajna szuverenitását

Franciaország, Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia megdöbbenését fejezte ki, miután Kína párizsi nagykövete megkérdőjelezte a volt szovjet államok – közöttük Ukrajna – szuverenitását.

Lu Sa-je nagykövet a francia televízióban pénteken arra kérdésre válaszolva, hogy mi az álláspontja a Krím hovatartozásáról, kijelentette, hogy történelmileg Oroszország része volt, és Nyikita Hruscsov volt szovjet vezető ajándékozta Ukrajnának.

„Ezeknek a volt szovjet országoknak jelenleg nincsen nemzetközi jogállásuk, mert semmilyen nemzetközi megállapodás nem rögzíti a szuverén státusukat” – tette hozzá Lu Sa-je.

Franciaország vasárnap válaszul „teljes szolidaritásáról” biztosított minden érintett államot, amelyek megfogalmazása szerint „több évtizednyi elnyomás után” vívták ki a függetlenségüket.

„Ami Ukrajnát illeti, az egész nemzetközi közösség, Kína is elismerte az 1991-es határaival, beleértve a Krímet” – szögezte le a francia külügyminisztérium egyik szóvivője.

A szóvivő hozzátette: Kínának tisztáznia kell, hogy az interjúban elhangzottak az álláspontját tükrözik-e vagy sem.

A három balti állam és Ukrajna, amelyek korábban a Szovjetunióhoz tartoztak, a párizsi állásfoglaláshoz hasonlóan reagáltak.

„Furcsa hallani a Krím történelmének abszurd változatát egy olyan ország képviselőjétől, amely kényes az ezeréves történelmével kapcsolatosan” – írta a Twitteren Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Ha valaki fontos politikai szereplő akar lenni, nem ismételheti papagáj módjára az orosz kívülállók propagandáját

– tette hozzá. 

Veszélyben lehet a fekete-tengeri gabonamegállapodás

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök vasárnap közölte, hogy ha a G7-ek az Oroszországba irányuló export betiltása mellett döntenek, akkor Moszkva válaszul felmondaná a fekete-tengeri gabonamegállapodást, ami lehetővé teszi a gabonaexportot Ukrajnából – írja a Reuters.

A G7-országok állítólag az Oroszországba irányuló export közel teljes betiltását fontolgatják – jelentette a múlt héten a japán Kyodo hírügynökség japán kormányzati forrásokra hivatkozva.

Aktív toborzásba kezdett Oroszország

A brit védelmi minisztérium legfrissebb, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos jelentése szerint Oroszország új, nagyszabású akciót indított önkéntes katonák toborzására - írja a Sky News.

A britek szerint az orosz közösségi médiában, óriásplakátokon és a televízióban is aktívan folyik az önkéntesek toborzása.

"Az új hirdetések a potenciális újoncok férfias büszkeségére apellálnak, "igazi férfiakat" keresnek, valamint kiemelik a csatlakozás anyagi előnyeit" - áll a jelentésben.

Az ukrán hadsereg átkelt a Dnyeperen

Az ukrán hadsereg állásokat létesített a Dnyeper folyó keleti oldalán, Herszon város közelében

- jelentette az Institute for the Study of War orosz katonai bloggerekre hivatkozva.

A területre való beszivárgás lehet az első lépés arra, hogy megpróbálják kiszorítani az oroszokat azokból az állásokból, amelyekből Herszon városát és az azonos nevű régiót lövik.

Az állandó támadások miatt a lakosok nem tudnak visszatérni a normális élethez, hónapokkal azután, hogy az ukrán csapatok visszafoglalták a várost az orosz erőktől.

Az ukrán hadseregnek a folyón való átkelése egyben az első óvatos lépéseket is jelentheti a régóta várt tavaszi ukrán offenzíva megindítása felé - írja a The Guardian.

Újabb orosz helikoptert lőtt le az ukrán hadsereg

Az ukrán légvédelem lelőtt egy orosz Mi-24-es helikoptert, valamint négy drónt, egy-egy Orlan-10-es és Zala orosz gyártmányú felderítő drónokat, továbbá két kamikaze drónt - közölte ma reggel az ukrán fegyveres erők vezérkara.

A jelenlegi frontok tartását javasolta Prigozsin

A Wagner-csoport alapítója és vezetője azt szorgalmazza, hogy Moszkva tartsa a jelenlegi frontvonalat.

Jevgenyij Prigozsin szerint a mostani frontvonalak megtartása azért lenne fontos, hogy az orosz erők visszanyerhessék harci hatékonyságukat a későbbi támadó hadműveletekhez 

– közölte az Institute for the Study of War (ISW).

Az ukrán fegyveresek civileket rabolnak ki

Az ukrán hadsereg kidolgozott egy tervet civilek vagyonának kirablására. A házak közelében lövöldözést szimulálnak, hogy menekülésre kényszerítsék a tulajdonosokat, és megkönnyítsék a holmi kiszedését az üres otthonból 

– mondta az orosz bűnüldöző szervek képviselője a RIA Novosztyinak.

"Az ukrán fegyveres erők martalócai egyfajta rablási hagyományt alakítottak ki: először színesfémeket és ékszereket begyűjtő csoportok jelennek meg, majd háztartási gépeket visznek el - tévét, hűtőt, mosógépet" – mondta Alekszandr Muljar, egy Artemvoszk közelében lévő vállalkozás evakuált dolgozója.

Elmondása szerint leggyakrabban ezüsttárgyakat, háztartási gépeket és egyéb értékeket vittek ki, amelyeket aztán a helyi postán keresztül küldtek el.

Aktiválták a Krím légvédelmi rendszerét

A megszállt Krím legfelsőbb orosz tisztviselője azt mondta, hogy a légvédelmi rendszereket aktiválták, de károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés.

"A légvédelmi erők az égen dolgoztak a Krím felett. Nincs kár vagy áldozat" – mondta a tisztviselő, Szergej Akszjonov a Telegramon. "Arra kérek mindenkit, hogy maradjon higgadt, és csak a megbízható információforrásokban bízzon" - jegyezte meg.

11 orosz hajó áll készen a Fekete-tengeren

Az ukrán hadműveleti parancsnokság jelentése szerint 11 orosz hadihajó áll harckészültségben a Fekete-tengeren, köztük két Kalibr cirkálórakétákkal felfegyverzett tengeralattjáró. Az Ukrinform szerint az ukrán déli hadműveleti parancsnokság sajtószolgálata a Facebookon számolt be erről.

Amerikai szoftver segíti Ukrajnát

Ukrajna azt tervezi, hogy a Palantir Technologies amerikai adatelemző szolgáltató szoftverét telepíti az Oroszország által állítólagos háborús bűncselekmények vádemelésére – közölte a vállalat.

Kiképzést kaptak a fehérorosz egységek

A fehérorosz egységek szombaton tértek haza Oroszországból, miután kiképzést kaptak az Iskander taktikai rakétarendszerrel nukleáris fegyverek kilövésére – közölte a fehérorosz védelmi minisztérium. Ez pontosan négy héttel azután történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket helyez el a szomszédos Fehéroroszországban.

Az Ukrajnának szánt fegyverek a feketepiacra kerülnek

Az Ukrajnába exportált fegyverek a feketepiacra kerülnek – nyilatkozta Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró az RT orosz hírcsatornának adott interjújában.

Már a konfliktus korai szakaszában elárasztották Lengyelországot, Romániát és Ukrajna más szomszédjait azok a fegyverek, amelyeket mi szállítottunk Kijevnek a háborúhoz

– fejtette ki, hozzátéve, hogy a szállítmányokat alacsonyabb rangú parancsnokoknak adták át, ahonnan gyakran a feketepiacra kerültek - írja a Magyar Nemzet.

Döntő szerepe lesz a háborúban az ukrán ellenoffenzívának

Az ukrán támadás legvalószínűbb célpontja Melitopol környéke. Amennyiben sikeres az ukrán ellenoffenzíva, Oroszország tárgyalásra kényszerülhet, bár a nyugati szakértők nem sok esélyt látnak arra, hogy az ukrán támadás véget vetne év végéig a háborúnak – írja a Euronews- ra hivatkozva a Mandiner.

A portál szerint 

az Ukrán Fegyveres Erők hónapok óta készülnek az ellentámadásra, amelynek szakértők szerint legvalószínűbb célpontja az Azovi-tenger irányába található, a ma már orosz ellenőrzés alatt álló Melitopol környéke. 

Ha ezt a területet sikerül Ukrajnának visszafoglalnia, azzal kettészakítaná a megszállt területeket, elvágná a Krímbe vezető szárazföldi utat, de még az orosz utánpótlást is megnehezíthetné.

Öt orosz rakéta érte el Harkovot

Legkevesebb öt orosz rakéta érte a kelet-ukrajnai Harkov városát és a környező kerületeket szombaton késő este, és megrongált civil épületeket – közölték helyi tisztviselők. Az egyik rakéta egy házat talált el Kotliary faluban, Harkivtól délre, egy másik pedig tüzet okozott magában a városban – mondta Oleh Szinegubov, a régió kormányzója.

Evakuálták a lakosságot Belgorod egy részéből

A kormányzó szerint a lakosokat evakuálták, miután robbanóanyagot találtak az oroszországi Belgorod városában. Két napja egy orosz harci repülőgép véletlenül bombát dobott le a településre. Miután eltávolították a robbanószerkezetet, a lakók visszatérhettek otthonaikba. Az nem egyértelmű, hogy a megtalált robbanóeszköz összefüggésben áll-e a harci géppel kapcsolatos incidenssel, de az evakuáltak ugyanazon a területen éltek.

Oroszország több mint 20 német diplomatát utasít ki

Oroszország kiutasít német diplomatákat, válaszul arra, hogy saját diplomatáit kiutasítják Berlinből. Akkor az orosz külügyminisztérium nem közölt részleteket arról, hány diplomatát küldenek ki. A RIA orosz állami hírügynökség azonban most arról számol be, hogy több mint 20-at.

Összesen 40 diplomatát utasítottak ki mindkét országból tavaly áprilisban.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 6097 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9537 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül 83 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában