Közös érdekek

2023.04.14. 15:09

Pressman küldhette amerikai képzésre a Partizán műsorvezetőjét

A magyar kormányt hevesen kritizáló budapesti amerikai nagykövet javasolhatta Gulyás Mártont arra az Egyesült Államok kormánya által meghirdetett ösztöndíjra, amelyen a baloldali aktivista jelenleg részt vesz.

Gulyás Márton a Partizán című műsorban

Forrás: YouTube

Gulyás Márton március 21-én jelentette be, hogy többhetes ösztöndíjas képzésen vesz részt Amerikában. A Partizán csatorna műsorvezetője nem is titkolta, hogy az ösztöndíjat az amerikai kormánytól kapta. Gulyás a kinti élményeiről egy hírlevelet is indított Amerikai Anzix néven. A legutóbbi, április 11-i beszámolójában elárulta, hogy „a program, amin részt veszek Edward R. Murrow amerikai rádiós és televíziós újságíróról kapta a nevét” – írja az Origo.

Az Edward R. Murrow programot az Egyesült Államok külügyminisztériuma hirdeti meg évente, és azon több mint száz újságíró vesz részt szerte a világból, hogy megismerhessék az amerikai újságírói praktikákat.

A program az amerikai külügy mellett a Poynter Institute for Media Studies és több vezető amerikai újságíróiskola együttműködésében valósul meg. Az Origo szerint az amerikai külügyminisztérium honlapján található programismertető világossá teszi, hogy kiket várnak a háromhetes programra, hiszen a leírásban a baloldali narratíva jól ismert elemei tűnnek fel: a kurzuson egyebek mellett azt vizsgálják, hogy „a független média milyen alapvető szerepet játszik a szólásszabadság és a demokrácia megvédésében és erősítésében”.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a résztvevőket az amerikai nagykövetségek jelölik és választják ki.

Gulyás Mártonról pedig nem titok, hogy jó kapcsolatot ápol a hazánkkal szemben meglehetősen ellenséges hangot megütő David Pressman nagykövettel.

Gulyáson kívül az elmúlt években a magyar baloldal több szereplője részt vett a képzésen – emlékeztet az Origo. Köztük van Panyi Szabolcs, a Direkt 36 újságírója, az Orbán-kormány egyik leghangosabb bírálója, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő egykori kabinetfőnöke, Bajnai Gordon titokminisztere, Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke – de az Origo több más, a magyar kormánnyal szemben ellenséges baloldali személyt megemlít.

A lap arra is rámutat, hogy a képzést alapvetően amerikai költségvetésből finanszírozzák, hiszen az USA külügyminisztériuma alá tartozik. Működtetéséért azonban a Nemzetközi Oktatási Intézet (Institute of International Education, IIE)felel, amely 

Soros György alapítványához köthető.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában