Ukrán válság

2023.11.22. 06:36

Elfogytak az ukrán önkéntesek, az egyetemistákat is besoroznák

637. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

A 21. gépesített dandár ukrán katonái 2023. november 21-én, az orosz invázió közepette beszélgetnek a Leopard 2A5 német harckocsi nyílásában

Fotó: AFP

Kamera rögzítette, ahogy fejbe lőtte magát a fiatal, aki nem akart katona lenni + videó

Egy moszkvai lőtéren egy 23 éves fiatal férfi lelőtte magát, mert nem akart bevonulni a hadseregbe. Megrázó videót tettek közzé az esetről - írja a Magyar Nemzet.

A videó, amely csak erős idegzetűeknek ajánlott, itt tekinthető meg. 

Litvánia újabb fegyverszállítmányt adott át Ukrajnának

Litvánia újabb fegyverszállítmányt adott át Ukrajnának - közölte szerdán Arvydas Anusauskas, a balti állam védelmi minisztere. 

A csomag részét kézifegyverekhez való hárommillió darab lőszer, robbanószerkezethez szükséges távolsági gyújtóberendezések és egyéb téli felszerelések képezik. 

"Elkötelezettségünk Ukrajna iránt megingathatatlan"

 - hangoztatta a litván tárcavezető. Hozzátette, hogy a katonai segélycsomaggal Vilnius "Ukrajna legfőbb szükségleteit" igyekszik kielégíteni. 

Arvydas Anusauskas
Forrás: AFP

A litván védelmi tárca adatai szerint a balti ország eddig több mint félmilliárd euró (190 milliárd forint) értékű segítséget nyújtott Ukrajnának. A vilniusi kormány 2026-ig bezárólag további 200 millió euró (76 milliárd forint) katonai támogatást tervez nyújtani Kijevnek.

Az ukrán szárazföldi erők megerőstették, hogy csapást mértek egy orosz katonai ünnepségre Donyeck megyében

Az ukrán csapatok csapást mértek orosz katonák egy rendezvényére a Donyeck megyei Kumacsove falu közelében, ahol a rakétaerők napja alkalmából tartott koncertre gyűltek össze még múlt vasárnap - erősítették meg szerdán az ukrán szárazföldi erőknél. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kedden az orosz sajtó beszámolt Polina Menysih színésznő haláláról, aki aznap orosz katonák előtt lépett fel Donyeck megében. A szárazföldi erők kedd este egy videofelvételt tettek közzé a Telegram-oldalukon, amely állítólag a rendezvényterem elleni támadás pillanatát rögzítette. 

A videón Menysih fellépése látható, és robbanás hallatszik. A hadsereg szóvivője a BBC Ukrajinának megerősítette a támadás tényét.    

 

Robert Brovgyi, az ukrán 59. dandár légi felderítő egységének parancsnoka közzétett egy bejegyzést arról, hogy 

a csapást megtorlásul hajtották végre a 128. kárpátaljai hegyivadász dandár elleni támadásért, amelyet az orosz erők november 3-án hajtottak végre, és 19 katona életét követelte. 

Brovgyi szavai szerint a csapás következtében 25 orosz katona vesztette életét és több mint száz sebesült meg. 

Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban (Tavria) harcoló ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon arról írt, hogy az orosz megszálló erők az elmúlt nap során jelentősen megnövelték a rohamműveletek és a légicsapások számát a térségben. Szavai szerint 

egy nap alatt az orosz erők egy rakéta- és 29 légicsapást hajtottak végre. 

Ezen felül 911-szer lőtték a térséget rakéta-sorozatvetőkkel és 38 összecsapásra került sor. 

Tarnavszkij közlése szerint a Tavria hadműveleti övezetben az orosz erők 491 embert veszítettek az elmúlt 24 órában, hét orosz katona pedig megadta magát. Kifejtette, hogy az ukrán védelmi erők 21 orosz haditechnikai eszközt semmisítettek meg, egyebek mellett három harckocsit, egy páncéltörő rakétarendszert és hat drónt, továbbá három lőszerraktárt. Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan 

folytatódik az ukrán csapatok támadó hadművelete az orosz megszállás alatti Melitopol város irányában. 

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében közzétett legfrissebb adatai szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 850-nel 320 670-re nőtt. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett hét harckocsit, 17 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 13 drónt.

A bolgár parlament jóváhagyta az Ukrajnának szánt fegyverekről szóló megállapodást

Nikopolt érte támadás

A bolgár parlament szerdán jóváhagyta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi tárca között páncélozott járművek adományozásáról kötött megállapodást. 

A szovjet korszakból származó bolgár páncélozott csapatszállító járművek (BTR) adományozását a kormányzó jobboldali többség 152 képviselője támogatta az ellenzéki pártok 57 képviselőjével szemben. 

A bolgár belügyminisztérium által nem használt, a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben gyártott mintegy száz páncélozott szállítójárművet a fegyverekkel és pótalkatrészekkel együtt adják át Ukrajnának. Az ügy további részleteit titkosították. 

Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően. 

A szállítójárművek többsége használaton kívül volt rossz műszaki állapotuk miatt, raktárakban tárolták e járműveket, és a kormány szerint - az ellenzék vádjaival ellentétben - az adomány nem gyengíti Bulgária védelmi képességeit. 

A bolgár parlament szeptemberben már jóváhagyott egy használaton kívüli SZ-300 rakétavédelmi rendszerekből álló adományt. 

President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy in Sofia
Zelenszkij ukrán elnök Szófiában Nikolaj Denkov bolgár miniszterelnökkel
Fotó: Anadolu via AFP / Forrás: AFP

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia - többnyire harmadik országok finanszírozásával - 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek. 

A dnyepropetrovszki térségben található Nikopol lakosai víz és áram nélkül maradtak egy orosz rakétacsapás következében. A hatóságok már dolgoznak a károk kijavításán.

Zelenszkijék már a diákokat is besoroznák 

Ukrajnában elfogytak az önkéntesek, aki teheti, az elmenekül, aki nem, az bujkál. Sok férfi több mint másfél éve nem meri kitenni a lábát a házból. Ha így megy tovább, akkor akár az egyetemistákat is besorozhatják. Zelenszkijék újabb kétségbeesett lépése is mutatja, Ukrajna képtelen a harctéren megnyerni a háborút, mégis újabb tízezreket küldenének a frontra, a biztos halálba. Eközben Brüsszel újabb fegyverszállítmányokat küldene Kijevbe, és milliárdokkal támogatná az országot az európai adófizetők pénzéből, ami csak a háború elhúzódásához vezetne. A nemzeti konzultációban erről is elmondhatják a magyarok a véleményüket - olvasható az Origo cikkében.

Hajmeresztő ötletekkel állnak elő az ukrán hadtestparancsnokok, akik újabban a kézzel vezérelt propagandamédia kedvenc vendégei. A többnyire borostás vagy szakállas egyenruhások egyre többet beszélnek a különböző műsorokban arról, hogy drasztikusan erősíteni kellene a katonai mozgósításon, a veszteségek ugyanis hatalmasak. Rajtuk kívül ezt egyébként senki nem meri kimondani, Ukrajnában ugyanis meg van tiltva, hogy az elesettek számáról beszámoljon bárki is.

A héten jelentette be Petro Gorbatyenko, az 1. rohamzászlóalj 3. különleges dandárjának a parancsnoka főműsoridőben azt, hogy

mozgósítani kellene a 18 és 20 év közötti, egyébként törvényileg védett, egyetemi hallgatókat is frontszolgálatra.

A teljes cikk ITT olvasható.

Fontos bejelentést tett Örményország

Örményország nem lép ki a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (ODKB), nem született ilyen döntés - közölte újságírókkal szerdán Alen Szimonján, a jereváni parlament elnöke.

Előzőleg örmény vezetők - közöttük Nikol Pasinján miniszterelnök, valamint a védelmi és a külügyminiszter - bejelentette, hogy nem vesz részt a szervezet november 22-i minszki csúcstalálkozóján.

Kémhálózat bukhatott le Lengyelországban

Lengyelország érdekei ellen irányuló külföldi hírszerzési tevékenység, valamint szervezett bűnözői csoportban való részvétel vádjával indított büntetőeljárást a lublini ügyészség egy - a vádirat szerint - Oroszországnak kémkedő hálózat 16 tagja ellen - közölte a lengyel főügyészség.

A nyomozást végző lublini vádhatóság megállapításai szerint a vádlottak tevékenysége a kulcsfontosságú lengyelországi infrastruktúra, azon belül a NATO-tag Lengyelország katonai létesítményeinek és tengeri kikötőinek felderítésére irányult.

Újabb 1,5 milliárdot küld Brüsszel

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy Brüsszel újabb 1,5 milliárd eurót küld Ukrajnának, ezzel a háború kezdete óta már 85 milliárd euróra emelkedik a Kijevnek küldött támogatás összege. Hozzátette, hogy a tervek szerint további 50 milliárd eurót különítenek majd el Ukrajna támogatására 2027-ig.

Zelenszkij kész tárgyalni

Volodimir Zelenszkij a Fox News-nak adott interjújában kijelentette, hogy kész találkozni Donald Trump volt amerikai elnökkel, hogy megvitassa a béketervét. Az ukrán elnök azt is beismerte, hogy a Donbasz és a Krím feladásával véget lehet vetni a háborúnak, azonban Ukrajna szerinte nem áll készen egy ilyen megállapodásra.

Biztonsági garanciákat kap Ukrajna

A Bloomberg szerint azEurópai Unió elkészített egy tervezetet az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákkal kapcsolatban. Ez Brüsszel szerint lehetővé teszi, hogy az ország hosszú távon is megkapja a szükséges támogatást. Ez nem csak katonai és kiberbiztonsági területekre vonatkozik, hanem Ukrajnát felkészítenék az EU-csatlakozásra. A tervezetet már a héten benyújtják, a tárgyalásokat a blokk decemberben kezdheti meg.

Bombafenyegetés miatt ítéltek el egy oroszt

Két és fél évi szabadságvesztésre ítélt egy omszki bíróság egy 19 éves helyi lakost, amiért 2021-ben tömegesen küldött szét névtelen, robbantással fenyegetőző üzeneteket Oroszországban és Fehéroroszországban - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja.

A fiatalembert terrorcselekmények szándékosan hamis bejelentésében találták bűnösnek. Az FSZB az orosz belügyminisztériummal és a fehérorosz Nemzetbiztonsági Bizottsággal (KGB) közösen megállapította, hogy az elítélt külföldi domainekről küldött e-mailekkel Oroszország 37 régiójában 395, Fehéroroszországban pedig 450 létesítményt fenyegetett meg.

Elakadt a 61 milliárd dolláros csomag

Joe Biden amerikai elnök több mint 61 milliárd dolláros sürgősségi finanszírozás iránti kérelme Ukrajna védelmének támogatására ismét elakadt a Kongresszusban. Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin bejelentette, hogy a Pentagon mindenesetre további 100 millió dolláros fegyverszállítmányt küld Ukrajnának a meglévő amerikai készletekből, beleértve egy másik HIMARS mobil tüzérségi rendszert is.

AUSTIN, Lloyd; ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott kép Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterről a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélése közben Kijevben 2023. november 20-án
Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat / Forrás: MTI/EPA

Washington Irán miatt aggódik

A Fehér Ház aggodalmát fejezi ki, hogy Irán ballisztikus rakétákat bocsáthat Oroszország rendelkezésére Ukrajna ellen. "Ezért a támogatásért cserébe Oroszország példátlan védelmi együttműködést ajánlott Teheránnak a rakéták, az elektronika és a légvédelem terén" – mondta John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Zelenszkij: Ukrajnának nem segít az izraeli háború

Ukrajnára nincs jó hatással az, hogy a világ figyelme Izrael felé fordult, a Közel-Keleten zajló háborús konfliktus nem segít országának - ismerte el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox News amerikai tévécsatorna által kedden sugárzott interjújában.

Az ukrán államfő a hírtelevíziónak adott interjúban megállapította, hogy a közel-keleti helyzet szintén egy kihívás a világ számára, és azt mondta, hogy Oroszország "nagy kívánsága" volt az, ami kialakult Izraelben.

Volodimir Zelenszkij fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy országa további segítséget kapjon az orosz agresszió elleni harchoz, és úgy fogalmazott: "remélem, a Kongresszus segít nekünk, és az Egyesült Államok mellettünk áll majd".

Odessza kikötőjét lőtték az oroszok

Az oroszok kedd este csaptak le a kikötői infrastruktúrára Ukrajna déli részén, Odessza városában – közölte a régió kormányzója, hozzátéve, hogy senki sem sérült meg. Az ukrán déli katonai parancsnokság az Odesszától délnyugatra fekvő Belhorod-Dnyeszter körzetben is csapásokat tapasztalt, a rakéták nyílt terepet és adminisztratív épületeket értek el. Ukrajna humanitárius folyosót tart fenn a Fekete-tengerbe, hogy megkerülje Oroszország de facto kikötői blokádját.

Még nincs döntés két ukrán parancsnok elmozdításáról

Nem született döntés Kijev két magas rangú katonai parancsnokának esetleges elmozdításáról - közölte Ukrajna védelmi minisztere. "Mindent megteszünk a hatékonyság javítása érdekében. Ha személyi változásról születik döntés, közölni fogjuk" - mondta Rusztem Umerov. Hozzátette, minden ilyen lépés összefüggésbe hozható az elődje, Olekszij Reznyikov szeptemberi leváltása előtt felmerült ügyekkel.

Az érintettek a közös erők parancsnoka, Szerhij Najev és Olekszandr Tarnavszkij, a "Tavria" katonai parancsnokság főnöke.

Ukrán-szlovák határblokk

A lengyel kamionsofőrökhöz hasonlóan a szlovákok is tiltakoznak, amiért a háború kitörése óta az ukrán sofőrök mentesülnek az átkelési engedélyek kérésétől, ezzel pedig szerintük versenyelőnybe kerülnek a hazai fuvarozókkal szemben. Kedden blokkolták az egyik határátkelőt. Az ország fuvarozói szakszervezete elhatárolódott a lépéstől.

Megerősödne a nyugati támogatás

Richard Haass és Charles Kupchan elemzése szerint egy új startégiában Kijev nem mondana le a területi integritás helyreállításáról, vagy Oroszország gazdasági és jogi felelősségre vonásáról, de elismerné, hogy a közeljövőben prioritásait a több terület felszabadítására irányuló kísérletről a több mint 80%-ának védelmére és helyreállítására kell fordítania.

Ez az elmozdulás korlátozná az ukrán katonák veszteségeit; lehetővé tenné, hogy több forrást irányítson a hosszú távú védelemre és újjáépítésre, és megerősítené a nyugati támogatást. Ez azt is megakadályozná, hogy Oroszország elhiggye, túlszárnyalhatja a Nyugat hajlandóságát Ukrajna támogatására.

Kijevnek a tűzszünetről is gondolkodnia kell

Kijevnek újra kellene gondolnia háborús stratégiáját: támadásról védekezésre kell áttérnie, és tűzszüneti tárgyalásokra kell átállnia, ha meg akarja őrizni a Nyugat támogatását – érveltek elemzők.

Az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának emeritusa, Richard Haass és a Nemzetbiztonsági Tanács egykori tisztviselője, Charles Kupchan a Foreign Affairsnek írt cikkükben azt állítják, hogy a háború támogatására irányuló politikai hajlandóság "kezdett erodálni" az Egyesült Államokban és Európában. Ugyanakkor Ukrajna ellentámadása elakadt – vagyis Kijevnek újra kell gondolnia a stratégiáját.

Az elemzők szerint az Egyesült Államoknak most egy új, "elérhető célokat" tartalmazó politikára kell törekednie, amely például az Oroszországgal folytatott tűzszünet megtárgyalására és a katonai hangsúly támadásról védelemre való áthelyezésére irányul.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 4351 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3331 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ukrajna és Moldova együtt lépne be az EU-ba

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke mellett Maia Sandu moldovai elnök is Kijevben járt kedden. A fő téma Ukrajna és Moldova integrációja volt az Európai Unióba. 

SANDU, Maia; MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Maia Sandu moldovai államfő (b-j) sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. november 21-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

"Beszéltünk az exportunkról, az együttműködésről az Ukrajna-Moldova-Románia háromszögben. Köszönöm az elnök asszony őszinteségét és akaratát, hogy megerősítse kapcsolatainkat. Ukrajna és Moldova együtt – minden partnerünkkel együtt – növekedést és társadalmi igazságosságot adhat országainknak és egész régiónknak" - mondta napzáró videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában