Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.05. 08:45

Lőtték Tel-Avivot Szalay-Bobrovniczky Kristóf izraeli látogatásának végén (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Khan Yunis elől menekülő palesztinok 2023. december 5-én érkeznek Rafahba délebbre, a Gázai övezet egyiptomi határához

Forrás: AFP

Fotó: MOHAMMED ABED

Rakétatámadás érte Tel-Avivot Szalay-Bobrovniczky Kristóf izraeli látogatásának végén

Izraeli látogatásának végén, a repülőtérre menet útközben légitámadás érte Tel-Avivot – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden. A miniszter a Facebook-oldalán közölte: 

egy applikáción érkezett értesítés után néhány másodperccel később hallani lehetett, ahogy a Vaskupola radarrendszer „kiemelte” a városra kilőtt rakétákat. 

Beszámolója szerint mindenki nagyon fegyelmezetten viselkedett, látszik, hogy ennek itt rutinja van.

Ilyen az élet most Izraelben. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát

– zárta posztját a tárcavezető.

Jordániai király: a világnak el kell ítélnie a palesztinok kényszerű kitelepítésére irányuló törekvéseket 

A világnak el kell ítélnie minden olyan izraeli törekvést, amely a palesztinok elmenekülését eredményezi akár a Gázai övezeten belül, akár azon kívülre – jelentette ki kedden II. Abdalláh jordániai király, akit a helyi sajtó idézett. 

II. Abdalláh, aki Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel tárgyalt kedden Ammánban, ismételten haladéktalan tűzszünetet sürgetett a Gázai övezeti háborúban, és figyelmeztetett, hogy az Izrael általi kíméletlen bombázás a helyzet veszélyes elmérgesedéséhez vezet.

A jordániai uralkodó és a ciprusi elnök megbeszélései a humanitárius segélyszállítmányokkal kapcsolatos erőfeszítések fokozására összpontosítottak.
II. Abdalláh kezdettől fogva igyekezett rávenni a nyugati vezetőket arra, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre annak érdekében, hogy engedje be a segélyeket az övezetbe, és nyissa meg az ellenőrzése alatt álló határátkelőket is a szállítmányok átengedéséhez.

Izrael jelenleg teljes ellenőrzése alatt tartja a Gázai övezetbe áramló segélyek mennyiségét és tartalmát is az ENSZ tisztségviselőinek és humanitárius szervezetek dolgozóinak beszámolói szerint.

Az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) hangsúlyozta, hogy a szükséges segélynek csak elenyésző töredéke jut el a Gázai övezet mintegy 2,3 millió lakosához.

Ciszjordániai zsidó telepeseket is sújtó vízumkorlátozásokat léptet életbe az Egyesült Államok 

Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be azokkal a ciszjordániai zsidó telepesekkel szemben, akiket erőszakos cselekmények elkövetésével gyanúsít – jelentette be kedden Antony Blinken külügyminiszter. Közleménye szerint az amerikai kormány által kedden életbe léptetett új vízumkorlátozások olyan személyeket vesznek célba, akik feltételezése szerint 

összefüggésbe hozhatók a béke, a biztonság vagy a stabilitás aláásásával Ciszjordániában, ideértve az erőszakos vagy az olyan egyéb cselekményeket, amelyek hatására mások nem férnek hozzá alapvető szolgáltatásokhoz.

Antony Blinken a dokumentumban konkrét személyeket nem nevezett meg, viszont tudatta, hogy a büntetőintézkedéssel sújtott személyek közvetlen családtagjai szintén vízumkorlátozás alá eshetnek.

A közlemény a döntés előzményeként tünteti fel, hogy az Egyesült Államok többször felhívta az izraeli kormány figyelmét arra, hogy tegyen többet az olyan szélsőséges telepesek felelősségre vonásáért, akik erőszakos támadást követtek el palesztinok ellen Ciszjordániában.

Blinken emlékeztetett arra, hogy múlt heti izraeli látogatásán világossá tette: az Egyesült Államok saját jogkörben kész lépéseket tenni az erőszakos zsidó telepesekkel szemben, Joe Biden elnök pedig többször is elfogadhatatlannak nevezte a szóban forgó támadásokat.
A bejelentés azzal zárul, hogy az Egyesült Államok továbbra is mindent elkövet az erőszakos cselekmények elkövetőinek elszámoltatása érdekében, függetlenül attól, hogy kik az elkövetők és kik az áldozatok. 

A továbbiakban is kapcsolatban leszünk Izraellel, hogy világossá tegyük számára: többet kell tennie azért, hogy megvédje a palesztinokat a szélsőséges támadásoktól

– írta Blinken. Hozzátette: ugyanígy a Palesztin Hatóság figyelmét is felhívják arra, hogy fékezze meg a zsidókat megtámadni akaró szélsőséges palesztinokat.

WHO: óráról órára romlik a helyzet a Gázai övezetben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint óráról órára romlik a helyzet a Gázai övezetben, miután az izraeli bombázások intenzívebbé váltak a terület déli részén is, Hán-Júnisz és Rafah városok környékén. 

A helyzet óráról órára romlik. Intenzív bombázások folynak az egész övezetben, most már a déli területeken is 

– mondta Richard Peeperkorn, a WHO Gázai övezeti képviselője újságíróknak videókapcsolaton keresztül.
Peeperkorn szerint a Gázába érkező humanitárius segély "túl kevés", és a WHO-t mélyen aggasztja a sűrűn lakott övezet egészségügyi rendszerének ellehetetlenülése.

Szeretném világossá tenni, hogy egy rohamosan súlyosbodó humanitárius katasztrófával állunk szemben

– mondta Pepperkorn. Véleménye szerint a WHO eleget tett annak az izraeli utasításnak, miszerint a hán-júniszi raktárakból el kell szállítania a készleteit, ugyanis a terület "nagy valószínűséggel aktív harci területté válik a következő napokban".

Mindent megteszünk azért, hogy el tudjuk szállítani az egészségügyi felszereléseinket

– mondta a WHO gázai képviselője. 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfőn felszólította Izraelt, hogy vonja vissza ezt a parancsot.

Izrael azonban tagadja, hogy a raktárak kiürítését követelte volna.

Pert indítottak Belgiumban több száz tonna Izraelnek szánt katonai felszerelés exportja miatt

Egy belga civil szervezet pert indított, amiért véleménye szerint az érvényes flamand korlátozások ellenére több mint 200 tonna lőszert és 20 tonna detonátort szállítottak Antwerpen kikötőjén keresztül Izraelbe tavaly; Hollandiában szintén per kezdődött vadászrepülőgép-alkatrészek izraeli szállítása miatt – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

A beszámoló szerint a belgiumi pert indító Vredesactie nevű civil szervezet által megszerzett dokumentumok azt mutatják, hogy a vonatkozó előírásokat kijátszva, izraeli hajók haladtak át az antwerpeni kikötőn katonai felszereléssel a fedélzetükön. A hajók többsége Hamburgból érkezett, majd továbbhaladt végső rendeltetési helyére, a Gázai övezettől 35 kilométerre fekvő izraeli Ashdod kikötőjébe.

A ZIM izraeli hajózási társaság által üzemeltett hajók 2022 novembere és 2023 novembere között 39 alkalommal haladtak át az antwerpeni kikötőn, fedélzetükön 246 tonna, különböző típusú lőszert, valamint 20 tonna detonátort szállítottak. Emellett idén februárban szintén egy, a ZIM által üzemeltetett hajó indult Izraelbe, fedélzetén 32 tonna lőporral, melyet a dél-belgiumban székhellyel rendelkező P.B. Clermont nevű vállalat gyártott.

Kiemelték, hogy Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű régiója 2006 óta szigorú politikát folytat Izraellel kapcsolatban, amely érinti a katonai felszerelések exportját vagy tranzitját is.

A flamand kormány, noha nem alkalmaz fegyverembargót Izraellel szemben, nem engedélyez egyebek mellett olyan exportot vagy tranzitot, amely „az izraeli fegyveres erők katonai kapacitásának megerősítéséhez járul hozzá” – írták.

A napilap beszámolt arról is, hogy Hollandiában nemzetközi civil szervezetek pert indítottak a holland kormánnyal szemeben annak érdekében, hogy leállítsák az F-35-ös vadászrepülőgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe.

Azzal érvelnek, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot. Az Amnesty International, az Oxfam Novib és a The Rights Forum nevű civil szervezetek szerint az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de a hollandiai Woensdrecht légibázisának raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben. A holland kormány azzal érvel, hogy az F-35-ös repülőgépek izraeli bevetéséről szóló jelenlegi információk alapján nem állapítható meg a háborús humanitárius jog megsértése, tette hozzá a napilap.

Bedrogozta a Hamász az izraeli túszokat

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium egyik tisztviselője az Kneszet egészégügyi bizottsága előtt arról számolt be, hogy a Hamász nyugtató tablettákat adott az izraeli túszoknak, mielőtt átadta őket a Vöröskeresztnek.

A benyugtatózott foglyok így sokkal vidámabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűntek,

azt követően, hogy ötven napon át sok fizikai és lelki szenvedést is átéltek a fogságban – írja a Times of Israel.  

Hagar Mizrahi szerint a túszoknak a Clonazepam nevű nyugtatót adták a terroristák. Az izraeli média korábban arról számolt be, hogy két kiskorú túsz nagybátyja elmondta: a két gyermeket begyógyszerezték, mielőtt elengedték őket. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a nehéz időkben is szövetségeseink mellett állunk

Nehéz időkben is feltétel nélkül a szövetségeseink mellett állunk - jelentette ki a honvédelmi miniszter, miután Tel-Avivban találkozott Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel kedden - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: látogatása elsődleges célja, hogy közvetlenül is kifejezze a magyar kormány szolidaritását a zsidó állammal az októberi Hamász-terrortámadás után. Hozzátette: 

eddig is és ezután is minden fórumon támogattuk és támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát.

A miniszter tájékoztatott arról, hogy Joav Gallant védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásaikon az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdések mellett a kétoldalú katonai kapcsolatok áttekintése, továbbá a védelmi ipar területén történő együttműködés kérdései álltak. Az egyeztetéseken részt vettek az ELBIT, a RAFAEL, valamint az IAI vállalatok vezetői is.

A látogatás során aláírták a magyar-izraeli katonai együttműködési megállapodást (MoU), amely a két ország közötti további védelmi ipari együttműködés feltétele 

- írták.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a magyar honvédelem egyik alapjának tekinthető légvédelem megújítása is Izraelhez köthető. Hiszen a magyar kormány ehhez a méltán ismert és elismert izraeli Vaskupola radarrendszerének elemeit vásárolta meg, amelyek így - az amerikai-norvég NASAMS rakétarendszerrel együtt - alkotják Magyarország 21. századi, high-tech légvédelmi rendszerét - áll a közleményben.

A szlovén és a német külügyminiszter az EU bővítését és az önálló palesztin állam megteremtését sürgette

Tanja Fajon külügyminiszter és német hivatali kollégája, Annalena Baerbock az Európai Unió bővítésének szükségességét hangsúlyozta kedden Ljubljanában, a közel-keleti helyzettel kapcsolatban pedig a kétállami megoldást sürgette, azaz Izrael állam mellett egy palesztin állam megalakítását.

Fajon a közös sajtótájékoztatón elmondta: Szlovénia következetesen a tartós humanitárius béke megteremtése mellett áll ki a Közel-Keleten. Hozzátette: német kollégájával egyetértettek abban, hogy a kétállami megoldáshoz elengedhetetlen az arab országok támogatása.

"Nem fogadjuk el a Gázai övezet lakóinak erőszakos kitelepítését, sem a Gázai övezet és Ciszjordánia helyzetének külön megoldását, valamint a Gázai övezet területének csökkenését" - vázolta fel Szlovénia álláspontját Fajon.

Elítélte az izraeli hatóságokat az erőszak fokozásáért Ciszjordániában, valamint a zsidó telepek további bővítésének bejelentéséért, ami szerinte nem járulnak hozzá sem a békéhez, sem a Hamász megsemmisítéséhez.

Baerbock szerint a közel-keleti konfliktusban az egyik fél szenvedése akkor érhet véget, ha a másik fél szenvedése is véget ér. Izraelnek joga van megvédeni magát, de kulcsfontoságú, hogyan lép át egy új szakaszba - húzta alá.

Szavai szerint Izraelnek humanitárius felelőssége van abban, hogy a civilek ne szenvedjenek. "Azért dolgozunk együtt egy új tűzszünetért, hogy megvédjük az embereket" - mondta.

Fajonhoz hasonlóan Baerbock is a kétállami megoldás mellett érvelt. 

Az izraeliek csak akkor élhetnek biztonságban, ha a palesztinok is biztonságban élnek, és fordítva 

- hangsúlyozta, megjegyezve, hogy nem lesz könnyű dolga az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amelynek 2024-ben és 2025-ben Szlovénia is állandó tagjává válik.

Izraeli katonák terepjárón a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. december 5-én 
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

A két politikus az EU bővítésének szükségességét is sürgette.

Baerbock szerint az EU-nak fel kell készülnie egy olyan jövőre, amelyben több mint 30 taggal rendelkezik majd. "Ez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk a bővítésre, de nemcsak úgy, hogy új székeket teszünk az asztalhoz, hanem hogy elfogadunk bizonyos változásokat" - mondta. A bővítés és az uniós reformok ugyanannak az éremnek a két oldala, így lesz Európa jövője biztonságban - mondta.

A szlovén diplomácia vezetője felszólította az EU-t, hogy 

ne feledkezzen meg a nyugat-balkáni országokról, amelyek Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújával összefüggésben most még fontosabbá váltak.

Fajon jelezte: ő és a német miniszter jövőre közös látogatást tervez Bosznia-Hercegovinába, és olyan javaslaton dolgoznak, amely új szavazási módszerekkel gyorsítaná fel a bővítési folyamatot.

Greta Thunberg háborús bűnökkel és népirtással vádolja Izraelt

Greta Thunberg, az ismert klímaaktivista nemrégiben megjelent véleménycikkében nem zárkózott el attól, hogy belemerüljön az izraeli–palesztin konfliktus összetett kérdéseibe. Izraelt háborús bűnökkel és népirtással vádolva a Gázai övezetben, az aktivista a megbocsáthatatlan erőszak megszüntetésére szólított fel. 

Pro-Palestinian protest at the central rail station in Sweden
Greta Thunberg klímaaktivista megjelenik, amint a palesztin-párti támogatók összegyűlnek a stockholmi központi pályaudvaron
Fotó: Narciso Contreras / Forrás: AFP

Ez a merész kijelentés új vitahullámot indított el a folyamatban lévő konfliktus körül. Thunberg, aki hangos szószólója a különböző társadalmi igazságossági ügyeknek, azt állította:

A Hamász izraeli civilek ellen elkövetett szörnyű gyilkosságai semmilyen módon nem legitimálhatják Izrael folyamatos háborús bűntetteit.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

UNICEF: kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított „biztonságos övezetek”

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított „biztonságos övezetek”, amelyeknek az lenne a céljuk, hogy az ott élő civilek menedékre leljenek a harcok elől.

James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője, aki nemrég több napot töltött a palesztin területen azt mondta: 

Ezek az övezetek nem lehetnek sem biztonságosak, sem humanitárius jellegűek, ha egyoldalúan jelölik ki őket.

A tisztviselő az egyiptomi fővárosból, Kairóból videokapcsolaton keresztül beszélt, és hozzátette, hogy ezek az övezetek "nem tudományosak, nem észszerűek, megvalósításuk nem lehetséges". 

Azt hiszem, a hatóságok tisztában vannak ezzel. Szerintem ez szívtelen és a gázai gyerekek és nők iránti növekvő közönyről tanúskodik

– magyarázta. A helyzetet szívszorítónak és nyugtalanítónak nevezte.

A szóvivő úgy vélekedett, akkor lehet szó biztonságos övezetekről, ha a lakosság számára biztosítani lehet az élelmiszerhez, vízhez, gyógyszerekhez és menedékhez való hozzáférést. Hozzátette, amit a gázai látogatása során látott, az messze nem volt biztonságos övezet. Külön kiemelte az illemhelyek és a higiénia hiányát, mondván, hogy ezeken a helyeken különösen nagy a veszélye a betegségek elterjedésének.

Izrael a megszálló hatalom, neki kell élelmet, gyógyszert és vizet biztosítania (...) Csak a tűzszünet mentheti meg a gázai gyermekeket

– hangsúlyozta.

Katari emír: az ENSZ BT-nek el kell érnie, hogy Izrael visszatérjen a tárgyalóasztalhoz

A katari emír kedden felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Izrael újrakezdje a tűzszüneti tárgyalásokat a gázai háborúval kapcsolatban.

A nemzetközi közösség szégyene, hogy már csaknem két hónapja folytatódnak ezek a rettenetes bűncselekmények, beleértve a civilek, köztük nők és gyerekek szándékos és szisztematikus lemészárlását

– fogalmazott az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) dohai ülésén tett megnyitóbeszédében Tamím bin Hamad Ál Száni.

Izraelnek meg kell értenie, hogy a megszállás idejének vége

– szögezte le. Hangsúlyozta azt is, hogy bár Doha mindent elkövet annak érdekében, hogy újabb fegyvernyugvást érjen el, továbbá, hogy a fegyvernyugvások nem jelentenek alternatívát, teljeskörű tűzszünetre van szükség.

Folytatódnak a harcok Gázában

 A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború hatvanadik napján tovább folynak a harcok a Gázai övezet északi, középső és déli részén, a razziák Ciszjordániában, és a válaszcsapások a libanoni határnál – jelentették a katonai szóvivők Izraelben kedden.

Az izraeli hadsereg (IDF) befejezte a Gázai övezet északi részén található Dzsabálíja menekülttábor bekerítését, és megsemmisítette a Hamász fellegvárának számító térségben a terrorista infrastruktúrát – közölte az izraeli hadsereg egyik szóvivője.

A katonai erők fegyvereket és rakétavetőket találtak civil lakóépületekben. A hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat emberei hétfő este rajtaütöttek a Hamász biztonsági főhadiszállásán Dzsabálíjában, ahol fegyvereket, megfigyelőeszközöket és térképeket zsákmányoltak.

Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén a dél-izraeli Szderótból nézve 2023. december 2-án
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Emellett rakétákat találtak egy ház udvarán is az övezet északi részén, ahol olyan épületeket támadtak az ejtőernyősök és a légierő, melyekből a Hamász Nuhba kommandójának terroristái tevékenykedtek.

A hadsereg a Gázai övezet déli részén is szárazföldi hadműveletet folytat, melynek középpontjában Hán-Junisz és Rafah városa áll. Céljuk a Hamász infrastruktúrájának felszámolása, a szervezet vezető tisztségviselőinek kézre kerítése vagy megölése, a kormányzati központok kiiktatása. Ennek érdekében a földi tevékenység mellett a levegőből és a tengerből is támadásokat indítanak.

A Hamász kémek segítségével készítette el támadási tervét az október 7-i terrorakció előtt

A Hamász kémek segítségével készítette el támadási tervét az október 7-i nagyszabású terrorakció előtt – közölte a The Guardian című brit újsággal egy izraeli katonai hírszerzési forrás. Olyan részletes térkép volt a terrorszervezet birtokában az egyik katonai bázisról, mely pontosabb a hadsereg saját részletességi szintjénél. A meg nem nevezett izraeli forrás szerint csak egy kém révén juthattak ennyire pontos bennfentes információkhoz.

Az Izrael déli részét lerohanó terroristáknak volt egy őket eligazító kézikönyvük is, amely a túszok elrablásának módszerét ismertette, és egy olyan héber szószedetük, amely olyan kifejezéseket tartalmazott, mint például: „Emelje fel a kezét, tegye szét a lábát” és „vetkőzzön le”.

Meghosszabbították annak az izraeli katonának a letartóztatását, aki terroristának vélt és agyonlőtt egy civilt

A katonai bíróság meghosszabbította annak az izraeli katonának, Aviad Fridzsának a letartóztatását, aki terroristának vélte és agyonlőtte Juvál Doron Kasztelmant, aki munkába menet autójából kiszállva, több ember életét megmentve leszámolt a jeruzsálemi buszmegállóban lövöldöző két terroristával múlt csütörtökön.

Az izraeli biztonsági szolgálat tagjai a Jeruzsálembe egyik bevezető útjánál elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. november 30-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Fridzsa annak ellenére agyonlőtte, hogy a biztonsági kamerák tanúsága szerint Kasztelman eldobta fegyverét és felemelte karjait, s megadta magát. Fridzsát gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

Razziák Ciszjordániában, válaszcsapások a libanoni határnál

Éjszaka Ciszjordániában az izraeli biztonságiak letartóztattak huszonegy, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint. Razziát tartottak a dzseníni menekülttáborban, ahol átkutatták és lerombolták terrortámadást végrehajtó palesztinok lakóházát, és bezártak két nyomdát, melyeket a Hamász használt.

Ciszjordánia egészségügyi minisztériuma arról számolt be, hogy a kalandíjai menekülttáborban életét vesztette egy 25 éves férfi, a dhejsei menekülttáborban pedig négyen súlyosan megsérültek az izraeli fegyveres erők tüzében.

A háború harmadik frontján, a libanoni határnál ismét a határ túloldaláról érkező lövedékeket észleltek Izraelben. A katonai szóvivő bejelentette, hogy válaszul megtámadták tüzérséggel és légierővel a tűz forrását. Libanonban katonai állásokat, terrorista infrastruktúrát és a síita Hezbollah milíciához tartozó katonai építményeket is lőtt az izraeli hadsereg.

Antiszemitizmusba torkollt egy palesztinpárti tüntetés Philadelphiában

A Fehér Ház is elítélte hétfőn, hogy egy philadelphiai kóser étterem előtti antiszemita incidensbe torkollt vasárnap egy palesztinpárti szimpátiatüntetés.

Ez antiszemitizmus, és semmi nem jogosíthat föl senkit, hogy célba vegyen egy izraeli ételeket kínáló éttermet, csak mert nem ért egyet az izraeli politikával

– mondta a Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates, hozzátéve, hogy ez világosan felfedte azt a könyörtelen és értelmetlen kettős mércét, amely olyan jellemző az antiszemitizmusra.

Vasárnap délután palesztinbarát tüntetők a kóser falafelező előtt népirtással vádaskodó antiszemita rigmust skandáltak.

Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója szerint az eset egyértelműen nem békés tiltakozás, hanem égbekiáltó antiszemitizmus.

Az éttermet azért vették célba, és támadták meg, mert a tulajdonosa zsidó és izraeli. Ez a gyűlölet és elvakultság a történelem sötét időszakát idézi

– írta Shapiro az X-en.

Izrael tengervízzel űzné ki a Hamászt az alagutakból

A The Wall Street Journal értesülése szerint Izrael terveket készített arra, hogy hogyan lehetne a Földközi-tengerből szivattyúzott vízzel elárasztani a Gázai övezet alatt húzódó, a Hamászhoz köthető alagútrendszert.

Izraeli páncélozott harcjármű a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. december 1-jén
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Az Amerikai Védelmi Erőkre hivatkozva a cikk azt állítja, hogy az Izraeli Védelmi Erők múlt hónapban öt jelentős vízszivattyút telepített a gázai al-Shati menekülttábor közelében.

Ezek a vízszivattyúk képesek akár heteken belül elárasztani a földalatti hálózatot, óránként több ezer köbméter vizet pumpálva az alagutakba.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Izraeli Védelmi Erők: a gázai palesztin áldozatok egyharmada a Hamászhoz tartozott 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tájékoztatóján megdöbbentő számok láttak napvilágot a gázai palesztin áldozatokról. Az IDF nyilvánosságra hozta, hogy a mintegy 15 ezer halott egyharmada, azaz körülbelül ötezer fő a Hamász terrorszervezethez tartozott. Ez az információ megkérdőjelezi a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium által hangoztatott narratívát, amely nem tesz különbséget a civil és a terrorista áldozatok között.

A The Times of Israel lap kiemelte, hogyha helyesek a számok, akkor az példátlan arányt jelent: egy megölt harcosra két civil jutott. Összehasonlításképpen, a NATO-erők esetében Afganisztánban a tálibok elleni harc során egy terroristára három-négy civil áldozat jutott.

 Az izraeli katonák rendkívül nehéz körülmények között kénytelenek harcolni a terrorizmus ellen, hiszen a Hamász katonái a civil lakosság mögé bújnak, és a katonai létesítmények valamilyen civil infrastruktúránál vannak felállítva, például iskolákban vagy kórházakban. Az alábbi alagutat egy iskola mellett találták meg.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ez történt hétfőn:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában