Oktatás

2024.01.11. 13:32

Csák János: aki Magyarországon tanulni kezd, annak biztosan lesz állása

Aki Magyarországon elkezd tanulni, akár a szakképzésben, akár a felsőoktatásban, az biztos lehet benne, hogy lesz állása – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon csütörtökön a Hungexpon, írja az MTI.

MW

Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2024. január 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A miniszter szavai szerint ezt elsősorban az teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság robusztus lábakon áll, mert „az egész világnak bizodalma van bennünk.” Tavaly 13 milliárd eurónyi külföldi tőkebefektetés érkezett Magyarországra, a legtöbbet befektető országok Kína, Dél-Korea, az Egyesült Államok és Németország voltak – tette hozzá.

Érdeklődők a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a fővárosi Hungexpón 2024. január 11-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Mint mondta, a világban óriási a bizonytalanság, hiszen két háború is kitört, megnőttek az energiaárak és az élelmiszerárak, de Magyarországon biztonságban vagyunk.

Kordában tartjuk az ügyeinket, megzaboláztuk az inflációt, kordában tarjuk a költségvetési hiányt, miközben a családok és a nyugdíjasok támogatása nem sérül

– fogalmazott.

Csák János rámutatott, hogy a felvételi rendszer átalakításával jelentősen megnőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma. A következő lépésként pedig minden egyetemet arra fognak ösztönözni, hogy növelje a külföldről idejövő oktatók számát – jelezte. „Fontosak a személyes kapcsolatok, ezért mindent megteszünk azért is, hogy minél több külföldi hallgató érkezzen” – fűzte hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány célja úgy változtatni a felsőoktatás rendszerén, hogy a fiatalok előtt álló lehetőség minél szélesebb legyen.

„A jövő azon múlik, hogy önök tanuljanak. Önök lesznek a jövő elitje” – mondta a jelenlévőknek a tárcavezető, hozzátéve: a továbbtanuló fiatalok fogják működtetni Magyarország gazdaságát.

Csák János kitért arra is, hogy az Európai Unió méltatlanul akadályozza az Erasmus és a Horizont programokat, de „ezzel se tudták megállítani” Magyarországot. A kormány ugyanis létrehozta a Pannónia programot, amelynek köszönhetően mindenki, aki külföldön szeretne tanulni vagy kutatni, meg fogja kapni az ehhez szükséges ösztöndíjat – mondta.

A miniszter arra buzdította a leendő hallgatókat, hogy használják ki a lehetőségeiket.

Jó egyetemeink, jó tanáraink vannak, lehet utazni, tapasztalatcserére menni, lesz munkahelyük, pénzügyi stabilis van, biztonság van, ösztöndíj van

– sorolta, majd Weöres Sándort idézve azzal zárta szavait: „alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra”.

CSÁK János
Csák János kulturális és innovációs miniszter (b) bokszkesztyűt visel a Kulturális és Innovációs Minisztérium standjánál kiállított szelfiautomatánál a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2024. január 11-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke a megnyitón elmondta: Magyarországon évente 80-90 ezer tanuló végez a köznevelésben. Nekik „az út végére érve” dönteniük kell, hogy a munkaerőpiacon folytatják, szakmát tanulnak vagy a felsőoktatás kínálatából választanak. Mint hangsúlyozta,

az Educatio kiállítást minden évben azért szervezik, hogy a fiatalok minél megalapozottabb, megfontoltabb döntést hozhassanak a jövőjükről.

Hozzátette: a látványos és interaktív elemekkel tarkított háromnapos rendezvény mellett a Felvi.hu honlap, továbbá a diplomás pályakövetési rendszer adatai is fontos információkkal szolgálnak a továbbtanulni vágyók számára, többek között arról, hogy a különböző szakmák, életutak milyen munkaerőpiaci relevanciával bírnak.

Brassói Sándor arra hívta fel a felvételizők figyelmét, hogy ne hagyják az utolsó napra az egyetemi jelentkezést, mert február 15. jogvesztő határidő.

Az Educatio szakkiállítás a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) rendezvénye, amelyen magyar és külföldi felsőoktatási intézmények, szakképző intézmények és gazdasági szereplők mutatkoztak be, hogy a továbbtanulni vágyók első kézből tájékozódhassanak a felvételiről, a képzésekről, a kollégiumi elhelyezésről, ösztöndíjakról, intézményi szolgáltatásokról, továbbá a majdani karrierlehetőségekről is.

A Debreceni és a Miskolci Egyetem lesz az Európai Egyetemi Játékok házigazdája

Idén a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem lesz az Európai Egyetemi Játékok házigazdája – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon csütörtökön Budapesten.

 

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy a magyar felsőoktatás egyike a legjobbaknak, hiszen 12 hazai egyetem szerepel a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában.

 

Kijelentette: soha nem tapasztalt jövőformáló lehetősége van azoknak, akik magyar egyetemekre iratkoznak be.

 

Az államtitkár az elérendő célok között említette, hogy 2030-ra egy magyar egyetem bekerüljön a világ legjobb 100 egyeteme közé, három egyetem pedig az Európai Unió legjobb száz intézménye közé.

 

„Ezt úgy érjük el, hogy magasabb fokozatra kapcsoljuk a nemzetközi programjainkat” – hangoztatta, hozzátéve: azt a célt tűzték ki, hogy minden évben legalább 20 ezer fiatal jusson el külföldre, és emelkedjen az itt tanuló külföldi hallgatók száma is.

 

Hankó Balázs úgy fogalmazott, hogy „a nemzetközi élet forgatagát” hozzák el a magyar egyetemekre. Ennek jegyében idén a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem lesz  az Európai Egyetemi Játékok házigazdája.

 

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy 2023-ban 33 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvett hallgatók száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában