Ukrán válság

2024.03.03. 06:50

38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett

739. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Romokat néz egy tűzoltó Dnyipróban 2024. február 23-án

Forrás: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

Fotó: -

Tovább emelkedett az odesszai dróntámadás halálos áldozatainak száma 

Tizenkettőre emelkedett a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosra mért orosz dróncsapás halálos áldozatainak száma - közölték vasárnap a helyi hatóságok. 

Szombaton egy pilóta nélküli harci eszköz egy többemeletes lakótömbbe csapódott. Aznap még négy, vasárnap délutánra már tíz halottról lehetett tudni. 

Oleh Kiper, Odessza megye állami közigazgatásának vezetője közölte, hogy a mentőegységek befejezték a törmelékek átkutatását. 

Kiper beszámolója szerint öt gyermek van a halálos áldozatok között, a legfiatalabb egy négyhónapos csecsemő. 

Vasárnap egy anya és nyolchónapos csecsemője holttestét is kiemelték a romok alól. 

Vasárnap gyásznapot hirdettek Odesszában. 

Ihor Klimenko belügyminiszter Telegram-oldalán közölte, hogy tizenhatan sebesültek meg Kurahove településen lévő egyik lakóházban, amelyet orosz bombatalálat ért. 

A sebesültek közül ketten gyerekek, több tucat lakásban károk keletkeztek. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a történteket követően ismételten az ország légvédelmének erősítését kérte nyugati szövetségeseitől. 

"Az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok, valamint a népünk védelmére szolgáló légvédelmi eszközök átadásának késlekedése sajnos ilyen veszteségekkel jár (...) Ukrajna sosem kért többet, mint ami az életek megmentéséhez szükséges" - írta az ukrán államfő. "Felfoghatatlan, hogy emberek halnak meg, miközben partnereink olyan politikai játszmákban és vitákban merülnek el, amelyek gyengítik védelmi képességeinket" - tette hozzá. 

Zelenszkij még szombaton arról számolt be, hogy a lakóépületbe egy iráni gyártmányú Sahíd drón csapódott, olyan, amelyekből Oroszország több ezret indított a háború kezdete óta. Mint közölte

 összesen nyolc drónt észleltek aznap.


Ukrán légierő: Oroszország korlátozza légiereje használatát

Oroszország észrevehetően korlátozza légiereje használatát Ukrajna keleti részén, miután az ukrán légvédelemnek sikerült lelőnie több harci repülőt - közölte vasárnap Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője, akit az Ukrajinszka Pravda helyi hírportál idézett. 

"A nyugati partnerek által biztosított légvédelmi eszközök hatásosnak bizonyultak" 

- hangsúlyozta. 

Ukrán állítások szerint az utóbbi napokban több Szu-34-es, illetve Szu-35-ös típusú orosz harci repülőgépet lőttek le Kelet-Ukrajnában. Az orosz légierő hivatalosan nem erősítette meg ezeket a veszteségeket. 

Az ukrán légvédelem néhány napja közölte, hogy lelőttek egy A-50-es típusú légtérfigyelő repülőgépet, miután januárban is beszámoltak egy ilyen típusú gép megsemmisítéséről. 

A frontvonalak mentén bevezetett légvédelem ellenére a kijevi vezetés az ilyen eszközök hiányára panaszkodik a városok védelmében. Legutóbb a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosában legalább tízen vesztették életüket, amikor egy orosz drón egy lakótömbnek ütközött.
 

Ausztria szinte csak Oroszországtól vásárol gázt

„Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot. Az ügy meglehetősen kínos, mert a háború előtt is csak nyolcvanszázaléknyit importáltak, és a zöldpárti energiaügyi miniszter azóta másról sem beszél, mint a függetlenedésről” – hívta fel a figyelmet a fejleményre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiaügyi üzletágvezetője emlékeztetett: az OMV vezetője már több ízben világossá tette, hogy az orosz szerződésüket nehézkes lenne felmondani. Ráadásul az olcsóbb is más forrásnál, így amíg Oroszország szállít, ők bizony vásárolni fognak.

„Most pedig, hogy a beszerzési arány rekordot döntött, a miniszter újabb keménykedő nyilatkozatot tett, és belengette a szerződés felmondását. Ezzel azonban megint kapufát lőtt, mert a módosításhoz kétharmados parlamenti többség kellene, ami nincs meg” – ismertette a szakértő.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett

Légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett – jelentette vasárnap az orosz védelmi minisztérium.
„Ma este leállították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy 38 repülőgép típusú UAV-val terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderáció területén található objektumok ellen” – közölte a minisztérium.

A katonaság a vietnami háborúból származó amerikai felszereléseket foglalt le Avgyijivkában

Az Avgyijivka elleni támadás során az orosz csapatok külföldi felszerelések fennmaradt példányait fogták el, köztük egy amerikai M113-as páncélost a vietnami háborúból, valamint török ​​és brit páncélozott járműveket – írja a RIA Novosti tudósítója.

Csaknem tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 5231-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6490-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

 A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

A szombati eseményekről itt olvashat: 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában