Az Igazság órája

2024.03.30. 18:40

Az európai közvélemény nem szeretne Ukrajnából érkező koporsókat (videó)

Amikor a franciák szembetalálták magukat az oroszokkal Afrikában, akkor mindenhol ők húzták a rövidebbet.

MW

Ukrán katona nézi, ahogy egysége 152 milliméteres 2Sz3 Akacija önjáró löveggel az orosz állásokra tüzel a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében húzódó fronton 2024. március 25-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

„A baloldalnak – legyen az európai vagy magyarországi – nem erkölcsi alapon, hanem érdekalapon nyugvó politikája van” – mondta el Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ (AK) és a Hír FM közös műsorában Lajkó Fanni, az AK elemzője. 

Régi, pacifista politikájuk teljes ellentéte, amit most művelnek, háborúpártiak lettek, fegyvert akarnak küldeni, most már az is szóba jött, hogy akár katonákat is. Macron egyszer katonákat akar küldeni, aztán ezt a gondolatmenetét tévesnek találta, majd mégis katonákat akar küldeni. Őrültség az egész 

– vélte Lajkó Fanni.

„Ha hivatalosan Ukrajnába mennek francia katonák, még ha nem is vesznek részt a harcokban, csak fegyverraktárakat ellenőríznek vagy kiképzőközpontokban üldögélnek, és becsapódik egy Kindzsal rakéta, megöl harminc francia katonát, akkor a francia kormánynak lépnie kell” – fejtette ki Dornfeld László, az AK vezető elemzője. Hozzátette: innentől kezdve csak az lenne a kérdés, hogy mikor eszkalálódik a konfliktus még tovább.

Azt hinni, hogy Európa legyőzheti Oroszországot azért is egy rossz felvetés, mert nem ez a történelmi tapasztalat

 – mondta a vezető elemző. 

„Ha Európába elkezdnek érkezni a koporsók, akkor a közvélemény nagyon hamar a háború ellen fordulna. Az EU nincs felkészülve egy háborúra, Európa a háború után sem állt neki a katonai fejlesztéseknek, a német kancellár százmilliárd eurót ígért a hadseregének, de ebből egy petákot sem láttak még. És nem feledkezzünk meg arról sem, hogy amikor a franciák Afrikában szembe találták magukat az oroszokkal (a Wagner zsoldosaival) mindenhol ők húzták a rövidebbet” – sorolta Dornfeld László.

Lajkó Fanni emlékeztetett arra: közeleg az európai parlamenti választás. Most már tagállami szinten is megjelent az, hogy az uniós polgárok mit tartanak fontosnak, mi az, ami eldöntheti a választást, és ilyen kérdés a háború. „Most akár az EP-választások, akár a tagállami választások a közeljövőben három kérdés körül fognak forogni: az egyik a háború, a másik a migráció, a harmadik a gender” – mondta az Alapjogokért Központ elemzője.

Az Igazság órájának fenti adását itt tekinthetik meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában