Családi szálak

2024.03.25. 19:00

Megint kommunista nagyapjával büszkélkedett Donáth Anna (videó)

A Momentum elnökének nagyapja 1948 januárjától egészen 1951 februárjáig Rákosi Mátyás szeme és füle volt – emlékeztet a Magyar Nemzet.

MW

Donáth Anna, a Momentum elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Elvtársnői, barátnői összeborulás, traccsparti, teadélután – jellemezte Donáth Anna a Nyugat.hu-nak adott interjúját a Látószögblog. Mint írták, a beszélgetés alaphangulatát a műsorvezető felvezetője adta meg, aki szerint „ha van olyan család, amelyik a politikában elég neves vagy híres Magyarországon”, akkor a Donáth család mindenképpen oda tartozik. Erre válaszul mesélt a Momentum elnöke családi történeteket, majd egy ponton elkezdte vázolni nagyapja, Donáth Ferenc múltját: elmondása szerint már az illegális kommunista párt alapításában is ott volt,

a második világháborúban nem is azért kellett bújtatni, mert zsidó, hanem az illegális kommunista mozgalomban betöltött szerepe miatt

– írja a Magyar Nemzet.

Sokat formálódott a gondolatisága, egészen addig, amíg el nem jutott a reformkommunizmusig és Nagy Imre társaságáig.

Az írásban felidézték a XXI. Század Intézet igazgatója, Békés Márton Apró–Donáth-család: Párhuzamos életrajzok című tanulmányát, amely bemutatja Donáth Ferenc életútját. A részletes írásból egyértelműen kiderül:

Donáth Anna nagyapja 1948 januárjától egészen 1951 februárjáig Rákosi Mátyás szeme és füle volt.

Donáth Anna az interjúban büszkén ecsetelte nagyapja érdemeit, hogy „az ötvenes évekbeli földosztás is az ő nevéhez kötődik”. A blog rámutatott: Donáth már 1943–1944 folyamán a KMP/Békepárt agrárprogramján dolgozott, melynek alapján 1946 őszén elkészült az MKP agrárprogram-tervezete, amit a neve alatt hoztak nyilvánosságra, méghozzá Rákosi ajánlásával.

A XXI. Század Intézet igazgatója szerint ebben az időlegesen érvényes kommunista taktikának megfelelően az szerepelt, hogy bár a kommunista párt „támogatja a parasztság szövetkezeti mozgalmát”, elsődleges számára „a dolgozó parasztság tulajdonának védelme”.

Az éppen Donáth részvételével zajló földosztás után egy évvel tehát nem lett volna népszerű gondolat a kolhozosítás.

A mezőgazdaság szovjetizálásával 1949 februárjáig vártak. Donáth ekkor az MDP Politikai Akadémiáján mondott beszédet, ahol Leninre és Sztálinra hivatkozva a „mezőgazdaság szocialista átalakulásának feltételei” között első helyre sorolta a „kulák elleni harcot”.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában