Közel-keleti konfliktus

2024.05.23. 13:23

Sok halálos áldozata van a Gázaváros elleni izraeli légicsapásoknak

Az izraeli–palesztin háború 230. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Lakóházak romjai egy izraeli rajtaütés után a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városában lévő menekülttáborban 2024. május 23-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Madzsdi Mohamed

Iráni Forradalmi Gárda: az Iszlám köztársaság nem változtat Izrael ellenes politikáján

Irán nem változtat eddigi Izrael-ellenes politikáján, illetve továbbra is kitart az Izraellel szembeni ellenállási front korlátlan támogatása mellett - szögezte le csütörtökön az iráni Forradalmi Gárda.

Az állásfoglalást azt követően tették közzé, hogy Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda főparancsnoka a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet képviselőivel találkozott Teheránban.

A Tasznim helyi hírügynökség szerint a megbeszélésen jelen volt az Ebrahim Raiszi elnök gyászszertartására érkezett Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője is.

Irán ugyanabban a helikopterbalesetben elhunyt külügyminiszterét, Hoszein Amirabdollahiánt Teheránban temették el csütörtökön.

Az ISNA állami hírügynökség szerint az iráni diplomácia vezetőjét ünnepélyes körülmények között helyezték örök nyugalomra a főváros déli részében található Sah Abdul Azim mauzóleumban.

A nap folyamán temetik el Ebrahim Raiszi elnököt is, az ország északkeleti felében található szülővárosában, Meshedben.

Amirabdollahián, Raiszi és a helikopteren velük utazó másik hét személy vesztette életét a vasárnap történt szerencsétlenségben Irán északnyugati részén.

A június 28-ra kitűzött elnökválasztásig az államügyeket Mohamad Mokbar korábbi első alelnök vette át, a diplomáciai tárca irányítását pedig Amirabdollahián hivatalát pedig helyettese, Ali Bakeri-Káni.

Sok halálos áldozata van a Gázaváros elleni izraeli légicsapásoknak is

Huszonhatan meghaltak Gázavárosban csütörtök hajnalban az izraeli hadsereg (IDF) két légicsapása nyomán, a halottak között gyerekek is vannak – jelentette be a gázai katasztrófavédelem szóvivője. 

Mahmúd Besszál azt közölte, a légicsapások lakóépületeket, valamint egy mecsetet és egy iskolát értek, s hozzátette, hogy a halottak között legkevesebb 15 kiskorú is van, öt gyerek az iskolaépületben vesztette életét.

Mindeközben folytatódtak a harcok a Gázai övezet északi részén lévő Dzsabalíja környékén és az övezet déli részén, az egyiptomi határnál lévő Rafahban, ahonnan az összecsapások miatt az ENSZ becslései szerint már több mint 800 ezren menekültek el.

Lakóházak romjai egy izraeli rajtaütés után a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városában lévő menekülttáborban 2024. május 23-án 
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

Szerdán az egyiptomi tájékoztatási hivatal vezetője, Dia Rasván kilátásba helyezte Egyiptom távolmaradását a további béketárgyalásoktól, miután a CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy az arab ország hírszerzése módosításokat hajtott végre a legutóbbi tűzszüneti ajánlat tervezetén.

A közösségi médiában is megjelent közleményében Rasván leszögezte: Kairó közvetítői szerepének kétségbe vonása csak tovább nehezíti a Gázai övezet és az egész térség helyzetét.

Egyiptom – Katar és az Egyesült Államok mellett – a gázai háború októberi kitörése óta igyekszik közvetíteni a felek között.

A szerdai eseményekről itt olvashat: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában