súlyos ügy

2020.10.05. 16:25

Szavazatvásárlások történhettek a kirgiz parlamenti választáson

Alapvetően megfelelően bonyolították le a hétvégi kirgizisztáni parlamenti választásokat, a jelöltek szabadon kampányolhattak, azonban jelentések érkeztek szavazatvásárlásról is, ami komoly aggodalomra ad okot – közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hétfőn.

„Az EBESZ tisztában van vele, hogy a szavazatvásárlás súlyos ügy az országban” – jelentette ki Thomas Boserup, a szervezet megfigyelő küldöttségének vezetője.

Hangsúlyozta emellett: a kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az adományozás bizonyos formáinak tiltása hátrányosan érinti a nehezebb anyagi helyzetben lévő pártokat.

A hivatalos eredmények szerint az újonnan alapított, Egység (Birimdik) nevű szocialista párt nyert a szavazatok közel 25 százalékával, amelyet szorosan a szintén új, liberális Hazám, Kirgizisztán (Mekenim Kirgizstan) követ. A 7 százalékos bejutási küszöböt még két másik pártnak sikerült megugrania.

Az egykori szovjetköztársaságot hosszú ideje a demokrácia szigeteként tartják számon az autoriter közép-ázsiai országok között, igaz, az elmúlt időszakban itt is volt visszalépés e téren, és a korrupció továbbra is komoly probléma.

Az 1991-ben függetlenné vált Kirgizisztánban az első két, szabadon választott elnöknek tömeges tiltakozó megmozdulások hatására kellett távoznia a hatalomból. Az első „békés” kormányváltásra 2017-ig kellett várni, amikor a jelenlegi elnök, a 2023-ig hivatalban lévő Szuronbaj Dzsinbekov váltotta az azóta korrupciós vádakkal börtönbüntetésre ítélt Almazbek Atambajevet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!