Álom és valóság

2017.11.09. 08:06

Tennessee Williams leghíresebb drámája, A vágy villamosa a Csikyben

A vágy villamosa Tennessee Williams egyik legismertebb és legtöbbet játszott drámája. A művet 1947-ben írta és egy évre rá meg is kapta érte a Pulitzer-díjat.

A szerzőt gyakran emlegetik az elveszett lelkek írójának is. Ebben a darabban is központi helyet foglal el a lélek. Bérczes László rendező stilizált díszletbe helyezi a történetet: egy vad, durva vadonba érkezünk, ahol a realitás és a stilizált világ is helyet kap. Ide, hugához, Stellához érkezik meg a kissé zaklatott idegzetű tanárnő, Blanche.

A szegényes körülmények között élő, állapotos Stella férje, a közönséges, durva Stanley-t dühíti Blanche fellengzős, úrias viselkedése. Blanche megismerkedik Stanley munkatársával, Mitchcsel, aki beleszeret, ám ezt a kapcsolatot Stanley tönkreteszi.

– Engem ebben a mostani közegben, amiben élünk, erősen foglalkoztat az a rosszfajta bátorság, amivel akár pillanatonként is, akár a közösségi oldalakon ítélkezünk. Itt van nekünk négy hősünk, akiknek egytől egyig igaza van. Én ezt a négyféle szemben álló igazságot szerettem volna felmutatni. Arra szelíden rákérdezni, hogy szabad-e egyből ítélkeznünk. Mert most ez zajlik, ez a „facebook-bátorság” – és ez tőlem nagyon idegen- mondja a rendező.

Bérczes László a karakterek személyiségét is kutatja. Minden ember más és mindenkiben egy csomó rejtett dolog van, amit csak egy adott helyzet hoz ki, de az is lehet, hogy örökre lefedve marad.

– Sokszor szoktuk idézni Georg Büchner mondatát, hogy minden ember egy szakadék. Ha igazán belenézünk, egy szakadékba nézünk, de ez nem csak a félelmetes mélységet jelenti, hanem azt is, hogy nem lehet a végére jutni. Mindannyian sokkal bonyolultabbak vagyunk annál, mintsem megfejteni tudnánk azt. Én is csak araszolok a megfejtés felé, de nem érek a végére. Teli vagyunk titokkal, de nem az a dolgunk a színpadon, hogy a titkokat leleplezzük, hanem hogy felmutassuk, mennyi rejtéllyel teli minden egyes ember. A vágy villamosa tele van érzelemmel és fontos kérdésekkel. A karaktereket pedig mintha a színészekre öntötték volna. Mészáros Sára, Szvetnyik Kata, Molnár Gusztáv és Benedek Dániel nagyszerű alakításai hagynak mély nyomot a nézőkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában