szponzorált tartalom

2021.04.21. 11:49

Milyen állampapírt érdemes venni a jelenlegi befektetési környezetben?

A lakossági állampapírba történő befektetés sokak számára még mindig bonyolultnak, nehézkesnek tűnik, pedig ma már a teljes folyamatot online, akár videós ügyintézéssel lebonyolíthatjuk, úgy, hogy közben az állampapírok tartásához szükséges értékpapírszámlát is megnyithatjuk. Így már csak ki kell választani a lejárat, kamatozás és visszaváltási lehetőség szempontjából leginkább testhezálló állampapírt.

Szponzorált tartalom

 

Állampapír vásárlás felkészülten a jelenlegi befektetési környezetben

Miért érdemes a megtakarításunkat állampapírban tartani?

A félretett pénzt a többség automatikusan banki betétben tartja, nem is néz körül az állampapírok között, mert körülményesnek tartja ezt a befektetési formát. Való igaz, hogy az állampapírt nem lehet lakossági bankszámlán tartani, hanem kell hozzá egy értékpapírszámlát nyitni, de másra már nincs szükség. Ráadásul, a 100 százalékos állami garanciával védett, magyar lakossági állampapírok hozamelőnyben vannak a betétekkel szemben, mivel a magánszemélyek mentesülnek a 15 százalékos kamatadó megfizetése alól a 2019. június elseje után kibocsátott állampapírok esetén, ami viszont a betétekről nem mondható el. Fontos, hogy a sokféle állampapír közül a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk, és olyan helyen vásároljunk, ahol az értékpapírszámlavezetéssel és az állampapírok forgalmazásával járó költségek is a legkisebbek, akár részben vagy teljes egészében ingyenesek, hogy az minél kevesebbet vigyen el az állampapírok hozamából.

Milyen szempontok alapján válogassunk az állampapírok között?

A jelenleg forgalmazott, lakosság által is vásárolható állampapírok az Egyéves Magyar Állampapír, a Prémium Magyar Állampapírok és a Magyar Állampapír Plusz. A papírok kamatozása, a kamatszámítás módja eltérő. Az Egyéves Magyar Állampapír hasonlítható talán leginkább egy betéthez, egy éves futamidejű és fix, egy évre – adómentesen – 2,50 százalékos kamatot fizet, tehát például 100.000 Ft lekötésével egy év alatt 2500 Ft hozam érhető el, bármiféle feltétel teljesítése nélkül.

Kiemelkedő kamatozású az 5 éves lejáratú Magyar Állampapír Plusz, kamatozása fix, azonban évről évre sávosan emelkedik. Az első félévre a betett pénzre évi 3,5 százalékos kamatot, a teljes év után pedig 4 százalékot, majd ezt követően minden évben 0,5 százalékkal növekvő kamatot fizet. Előnye, hogy minden egyes kamatfordulót követően (azaz az első félév után, valamint utána minden évfordulót követően) egy héten belül költségmentesen ki lehet szállni belőle és az addig összegyűlt pénzt felhasználni. Ennél az állampapírnál egyébként a kamat a futamidő alatt tőkésedik, azaz minden kamatfordulóig a megtermelt hozam hozzáadódik a tőkéhez és azzal együtt kamatozik a következő fordulóig. Így, ha valaki 5 éven át 100.000 Ft-ot tart ebben az állampapírban, az az 5. év végén 127.350 Ft-ot tehet zsebre.

A 3 és 5 éves futamidővel kibocsátásra kerülő Prémium Magyar Állampapírok különlegessége, hogy kamatozásuk az inflációhoz, azaz a fogyasztói árak emelkedéséhez van kötve, és azon felül biztosít a kibocsátott sorozatoktól függő, jelenleg 1 százalék (3 éves kötvénynél) illetve 1,25 százalék (5 éves kötvénynél) kamatprémiumot.

Hogyan válthatom vissza az állampapírt, ha nem akarom a lejáratig tartani?

Az állampapírok jellemzően a hosszabb távú megtakarításban gondolkodók számára előnyösek, azonban a lejárati idő előtti visszaváltás sem okoz jelentősebb hozamcsökkenést, sőt az állampapírokat forgalmazó bankok között találni olyat is, amelyik a Prémium Magyar Állampapírokat 100 százalékos nettó árfolyamon vásárolja vissza, míg a Magyar Állampapír Plusz kötvényt a legkedvezőbb – azaz a Magyar Államkincstárral egyező – árfolyamon.

Tudok-e állampapírt bankfióki sorban állás nélkül – otthonról, online – vásárolni?

Értékpapírszámla nyitása és kezelése online (fotók: freepik.com)

Online állampapírvásárlásra több államkötvényeket forgalmazó hitelintézetnél és a Magyar Államkincstárnál is van mód, azonban ehhez az adott forgalmazó banknál vagy akár az Államkincstárnál kell, hogy már rendelkezzünk értékpapírszámlával. Jó hír azonban, hogy olyan digitális megoldást is találni a piacon, amelynek segítségével akár az otthoni kanapéról egyetlen videóhívás keretében, VideóBankban meg lehet nyitni az értékpapírszámlát és azonnal lehet vásárolni állampapírt is, ehhez csak az azonosításhoz szükséges okmányokra és az adóigazolványra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában