Szponzorált tartalom

2021.12.07. 10:01

Mi a teendő, ha pozitív lesz a covid gyorsteszt?

Rapid test on COVID-19 in hands of woman with positive result - isolated on blue background

Az elmúlt két évben teljesen felforgatta és átalakította életünket a koronavírus, amelynek megfékezésére drasztikus és kevésbé drasztikus lépésekre került sor szerte a világon. A kezdeti tanácstalanság, a maszkhiány és a kijárási korlátozások helyét fokozatosan átvette egyfajta rutin, miután hétköznapjaink részévé vált egy új, veszélyes betegség. Ma már pedig bárki besétálhat a patikába egy COVID gyorsteszt beszerzése érdekében, vagy megrendelheti otthonra érintkezésmentes kiszállítással, ha gyanús tüneteket mutat. Mi a teendő pozitív eredmény esetén? Az alábbiakban ebben nyújtunk segítséget.

Mi az a COVID gyorsteszt?

A COVID gyorsteszteknek több típusa is létezik, ezek legnagyobb része azonban csak professzionális használatra, vagyis egészségügyi intézmények számára érhető el. Van azonban néhány, aminek a segítségével akár otthon is tesztelhetjük, találkozott-e szervezetünk a betegséggel vagy sem.

A legtöbb gyorsteszt a szervezetünk által a vírusra termelt antitestek szintjét mutatja ki. Ezekből többfélét is megkülönböztetünk attól függően, hogy a fertőzést követően hány nappal várható a megjelenésük. Aktív szakaszban, tehát a fertőzést követő 7-10 nap elteltével termelődnek IgM típusú antitestek, majd még később jelennek meg az úgynevezett IgG típusúak. Utóbbiak mutathatók ki a legnagyobb pontossággal, jelenlétük pedig arra utal, hogy immunrendszerünk már találkozott a betegséggel és leküzdötte azt.

A gyorstesztek típusai:

Ujjbegy-vérből végzett vizsgálatok: egy apró tűszúrásnyi sebből nyert vércseppet az előre elkészített autotesztre helyezünk, ami akár 15 percen belül képes pozitív vagy negatív eredményt adni.

Nyálkahártyából vett mintával végzett vizsgálatok: még kevésbé elterjedtek hazánkban az otthoni környezetben, nyálmintavétel segítségével végezhető vizsgálatok. A tesztelőpontokon azonban aktívan alkalmazzák őket a PCR-teszt előtt.

Mit tegyünk, ha pozitív a koronavírus gyorsteszt eredménye?

Az otthoni gyorstesztek eredményét sosem vehetjük 100%-osra. Ha azonban pozitív eredményt kapunk, mindenképp érdemes otthon maradni és személyes izolációba kezdeni, hogy megállítsuk a vírus tovább terjedését. Ezenkívül az alábbi lépésekre lesz még szükség:

Vonuljunk karanténba!

A vírus megfékezésének érdekében a legfontosabb, hogy különítsük el magunkat, ha fennáll a fertőzés gyanúja. A karantén ideje alatt megkérhetjük egy ismerősünket, hogy vásároljon be nekünk és rakja le azt a bejárati ajtónk előtt, vagy rendelhetünk online, érintkezésmentes kiszállítással.

Ha megtehetjük, dolgozzunk otthonról, ha nem, kérjünk betegszabadságot a teljes gyógyulásig vagy a negatív eredményig.

Erősítsük meg az eredményt egy második COVID gyorsteszttel!

Pozitív, de negatív eredmény esetén is érdemes egy második tesztet elvégezni. Akár egy-két nappal az első után, hogy megbizonyosodjunk a pontosságáról. Ezalatt maradjunk otthon, vegyük fel a kapcsolatot azokkal az ismerőseinkkel, akikkel az elmúlt két hétben találkoztunk, és értesítsük őket egy lehetséges koronavírus fertőzésről.

Vegyük fel a kapcsolatot háziorvosunkkal!

Az ellátási rend megváltozása, valamint az őszi-téli időszak megbetegedései miatt az egészségügyi dolgozók, így a háziorvosok is fokozott terhelésnek vannak kitéve. Azonban ha pozitív lett a gyorsteszt eredménye, mindenképp vegyük fel a kapcsolatot orvosunkkal, aki a körülmények értelmében elrendelheti a PCR vizsgálatot. Az otthoni gyorstesztek eredményét minden esetben meg kell erősíteni PCR-teszttel is.

Háziorvosunk tüneteink ismeretében akár kezelési javaslatot is tehet. Ha pedig a PCR-teszt is pozitív eredményt mutat, megkezdheti a szükséges kezelést.

Erősítsük immunrendszerünket!

Remekül támogathatjuk immunrendszerünket a számára elengedhetetlen vitaminok pótlásával. Ezek közül kiemelten fontos a C- és D-vitamin, melyek nagy szerepet játszanak a betegségek elleni védekezésben. Emellett pihenjünk sokat, igyekezzünk kerülni a stresszt és igyunk sok folyadékot, például teát.

Mit tegyünk, ha negatív lett a COVID gyorsteszt eredménye?

Az otthoni gyorstesztek eredményét mindig meg kell erősíteni PCR-teszt segítségével. Önmagában egy negatív teszt tehát nem elég ahhoz, hogy fellélegezzünk. Érdemes megerősíteni a kapott értéket egy második teszttel is. Ha pedig továbbra is mutatjuk a tüneteket, mindenképp vegyük fel a kapcsolatot háziorvosunkkal!

Kiknek érdemes gyorstesztet végezni?

Aki észlelte a koronavírus fertőzés tüneteit: láz, köhögés, fáradékonyság, ízlelés és szaglás elvesztése, fejfájás, orrfolyás, torokfájás.

Érintkezhetett fertőzött személlyel az elmúlt két hétben.

Családjában influenzaszerű megbetegedés fordult elő, és találkozott a beteg személlyel.

Fokozottan fertőzésveszélynek kitett helyen járt. Például külföldön, repülőtéren, nagy létszámú rendezvényen, orvosi rendelőben vagy kórházban.

A korai teszteléssel azelőtt elcsíphető a koronavírus fertőzés, hogy komolyabb tünetek vagy szövődmények alakulnának ki. Így a kezelése is gyorsabban megkezdhető, a beteg elkülönítésével pedig csökkenthető a vírus terjedése.

Saját és szeretteink egészségének védelme érdekében fontos, hogy a lehető leghamarabb felfedezzük a koronavírus fertőzést és megfékezzük annak terjedését. Figyeljünk oda környezetünkre, viseljünk maszkot zárt helyen és maradjunk otthon, ha betegnek érezzük magunkat! Egy COVID gyorsteszt segítségével pedig előzetesen otthon is tesztelhetjük, zajlik-e aktív fertőzés a szervezetünkben vagy átestünk-e rajta a közelmúltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában