Színház

2022.02.25. 11:27

Apagyilkosság a Csiky színpadán

A Karamazov testvérek egymás között keresik a tettest.

Sonline

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Hatszáz oldalas regényt vitt színpadara Szabó K. István, aki egy két és fél órábaba sűrítette a történet esszenciáját. A Karamazov testvérek története napjainkban is aktuális, komoly mondanivalója van a közösségben, ugyanakkor magányosan élő emberek számára.

„Karamazovnak lenni annyi, mint fertőben élni!”-hangzik el az előadásban Fjodor Karamazovtól.

 

Forrás: Lang Robert Kaposvar

 

–Az eddigi szerepeim közül ez a leggonoszabb figura. A szerző minden rémes tapasztalatát a világról beleírta a karakterbe – mondta Szalma Tamás, aki szerint jó megszemélyesíteni az apát, ám viaskodnia kellett saját ízlésvilágával. Karamazov három, vagy négy, de akár több fiú atyja is. Valamennyien olyanok, mint ő, ám mégsem szeretnének hasonlítani rá. Mintha Isten és a képmására teremtett emberek egymásnak feszülése elevenedne meg a színpadon. Ahány egyéniség, annyi tükröt tartanak az előadásban: egymással, és a nézőkkel szemben, minden irányból visszatükröződés is tapasztalható. 

–A szeretet minősége és milyensége örök téma, folyamatosan szembesülünk vele, igényünk van rá, napjainkban viszont megjelenik a kiüresedés, hiszen olyan időszakot élünk a kütyük világában, amely magányhoz vezet. Nem volt még borzasztóbb időszaka az emberiségnek, mint a mostani – hívta fel a figyelmet Szabó K. István, a darab rendezője.

–A Karamazovok konok, makacs emberek, amit hisznek, azt igyekeznek véghez vinni, nem törőnek az erkölcs gátjaival, kivéve a legkisebb fiút, aki a szeretet mellé állt – mondta Fándly Csaba. Figurájának gondolkodása a regény születése idején modern ideológiának számított.

–Érdekes, hogy ötven évvel ezelőtt a pályám kezdetén pont Dosztojevszkij Ördögök című darabjában játszottam a Csiky színpadán, és most utoljára, szintén Dosztojevszkij darabban szerepelek – mondta Verebes István, aki ezúttal az ortodox pap, Sztarec bőrébe bújt, aki bölcs szavaival és tetteivel neveli szeretetre a körülötte forrongó világot: több-kevesebb sikerrel. A megölt apa szelleme kísérti a fiúk lelkét. A folyamat során meg kell küzdeniük a bűntudattal, amely bűntelenül is piszkálódik bennük, új érzéseket kavarva fel. Mindez egy fantasztikusan több funkciós díszletben történik, amely templom, bíróság, utca, vagy egy otthon képét adja Horesnyi Balázs díszlettervező fantáziavilágának köszönhetően.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában