A HELYZET

2018.02.28. 06:30

Erkölcsi fölény

Szikszai Péter

Genfben hópelyhek táncoltak a tó felett, miközben kellemesen sütött a nap. Az újonnan érkező illegális jövedelmek megpihentek a svájci bankszámlákon, az ENSZ-küldöttek pedig a tárgyalóteremben pasziánszoztak laptopjaikon. Az emberi jogi konferencia eseménytelenül csordogált, szinte hallani lehetett a Rolexek másodpercmutatóit. Előadást hozzászólás követett, még a szinkrontolmácsok is ásítoztak, a legtöbben már nagyon várták az ebédszünetet.

Ekkor az ENSZ menekültügyi főbiztosa úgy döntött, hogy kicsit feldobja a hangulatot,

és idegengyűlölőnek, valamint rasszistának nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Zeid Raad al-Husszein herceg, merthogy így hívják, feltette a kérdést: „Hát nem tudják, mi történik a kisebbségekkel azokban a társadalmakban, ahol a vezetők etnikai, nemzeti és faji tisztaságot keresnek?”, mire az osztrák delegált elindult az étterem felé.

Zeid herceg csalódottan látta, hogy amikor korábban terroristákhoz hasonlított több európai politikust, nagyobb sikert aratott.

A konferencia után a herceg hazarepült Jordániába, ahol már ritkán tartanak nemzetközi tárgyalásokat a menekültkérdésről. Jordánia ugyanis évekkel ezelőtt lezárta a határokat, és nem fogad be több menekültet, mert az ország költségvetése nem bírta a terheket. Akkor számos európai állam idegengyűlölettel vádolta a jordán uralkodót, aki válaszul kijelentette, hogy szívesen segít a menekültek befogadásában azoknak az országoknak, akik erkölcsileg Jordánia fölé helyezik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!