Vörös Rebeka

2019.11.20. 08:59

Mindennapi hasznos, káros függőségeink

Drogokról, sorozatokról, futásról és más függőségekről beszélt Zacher Gábor toxikológus Nagyatádon. A gimnázium vendégeként a diákoknak tartott előadást.

KSZC Nagyatádi Ady Endre Gimnázium

– Mi szeretett volna lenni gyerekként?

– Orvos. Nálam más fel sem merült, ötödik generációs orvos család tagja vagyok. Hála az égnek, a fiam azonban építészmérnök lett. Gyerekként látta, hogy soha nincs otthon a papa, mert ügyeletes, mert megint behívták a kórházba. Azt mondta, ez a világ neki nem kell. Jól választott. Én viszont nem akartam más lenni. Baleseti sebészként kezdtem a pályafutásomat és tíz évig dolgoztam a Honvéd kórházban baleseti sebészként. Nagyon egyszerű ok miatt kényszerültem a szakterületváltásra. Gumiallergiám lett, s egy gumiallergiás sebész az gáz, mert a gumikesztyű gumiból van. Jött tehát a toxikológia. Azon szerencsések közé tartozom, aki úgy tudott szakterületet váltani, hogy ebből nem került ki vesztesként. Voltak negatív periódusaim, de összességében nagy mázlim volt.

– Használt-e már drogot?

– Nem próbáltam még ki drogot és ennek a fő oka az, hogy 59 éves vagyok. 1960-ban születtem, s középiskolásként, egyetemistaként hozzá sem juthattam volna kábítószerhez. Persze lehetett volna szipuzni háztartási hígítóval, vagy az öngyújtótöltő-palack gázát szívni, de hát az nagyon az alja. Nem tudom, mi lett volna, ha már akkor is elérhető a marihuánás cigaretta, vajon képes lettem volna jó döntéseket hozni?

– Az alkohol legális drog. Egy tízes skálán, ahol a heroin a tízes, az alkoholt hova sorolná?

– Ezeket a szereket elég nehéz egymással összehasonlítani. Persze egy időben volt egy nagyon buta retorika, használták bizonyos szerekre, hogy a marihuána az könnyű drog. Mitől könnyű? Persze a herointól sokkal többen haltak meg, mint mondjuk a marihuánától. Általában úgy szoktuk ezeket a szereket összehasonlítani, már ha valami hasonlítgatás feltétlenül kell, hogy mennyi az addikciós potenciáljuk, ami a hozzászokás kialakulásának valószínűségét jelenti. A heroinnak baromi nagy az addikciós potenciálja, 2 hét alatt hozzá lehet szokni. Ahhoz, hogy valakiből alkoholista legyen, hosszú-hosszú éveknek kell eltelniük.

Tehát hozzászokás szempontjából a heroinnak, az ópiát típusú szereknek sokkal nagyobb jelentőségük van. Ha viszont megnézzük a népegészségügyi hátterét, akkor azt látjuk, hogy 30 ezren halnak meg alkoholbetegségekben, míg kábítószer okozta megbetegedés miatt negyvenen halnak meg évente. Húszezer kábítószerfüggő van Magyarországon, és 800 ezer alkoholfüggő. Szinte minden családban van egy alkoholista. Ha hirtelen minden magyar leszokna az alkoholról, leszokna a dohányzásról, akkor nagyjából 25 év múlva a születések és a halálozások száma kiegyenlítődne.

– Mi is tulajdonképpen a designer drog?

– A designer szónak van egy olyan jelentése, hogy furfangos. Elnézést a példáért, de a designer drog olyan, mint egy nő. Van egy kémiai alapváza és vannak oldalláncai. A hölgyek alapváza akkor látható, amikor beállnak a zuhany alá. Akkor nincs rajtuk semmi. És vannak különböző oldalláncaik, a ruhák, a hajviselet, a smink, a hajszín. És mennyire meg tud valaki változni egy olyan egyszerű dologtól, hogy a hosszú barna haját levágatja és szőkére festeti. Ez akár a személyiségét is megváltoztathatja. Erről szólnak a designer drogok is: egy pici változás az oldalláncban, ami akár új kémiai tulajdonságokat, új élettani hatásokat is eredményezhet.

– Úgy tudom, hogy imád futni. Ez nem egyfajta függőség?

– A futás is függőség. Futni ugyanakkor alapvetően jó és hasznos. Én már 35 éve futok és ahogy öregszem, annál hosszabb távokon. Egy csomó minden letisztul ilyenkor, sok hasznos ötletem születik közben.

– Szabadidejében mivel szeret még foglalkozni?

– Barokk trombitazenét hallgatok. Van egy kedvenc magyar trombitásom, akit úgy hívnak, hogy Boldoczki Gábor. Sorozatokat is nézek. Trónok harcát például, fölkeltem érte hajnalban. Templomosokat is szoktam nézni. Olvasni is szeretek. Most épp egy történelmi regényt olvasok az első honvédő háborúról.

– Mit tart a legérdekesebbnek a szakmájában?

– A beteget. Rengeteg érdekes eset van, mint például azé a fiatalemberé, aki drogtúladagolás miatt került be, elégtelen máj- és veseműködéssel. Három hétig lélegeztettük és végül meggyógyult. Számunkra igazi szenzáció volt, hogy abból az állapotból vissza tudtuk hozni.

Címkék#Séta-Ady

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!