SÉTA

2013.03.28. 17:56

Színezz hímestojást!

A húsvéti tojásfestés egy családi program. Lehetnek egy színűek vagy mintásak is a tojások. Népi színezékek is vannak, ha az ember nem akar költeni a festékre és minél inkább természetesen szeretné csinálni a festést.

Hunyadkürti Lilka

Lehet kurkumával színezni, ennek egy nagyon szép sárga színe lesz. A lila hagyma héjától pedig nagyon szép lila színű tojásokat kapunk. Díszítési technikák közül száz és száz van. A legnépszerűbb a viaszos, amihez semmi mást nem kell csinálni, mint megolvasztani a viaszt egy vékony hegyű tárgyal a viaszt mintázva felvinni a tojásra, megfesteni a tojást majd a végén leszedni róla a viaszt.



Van karcolásos technika, aminél előbb be kell festeni a tojást. Meg kell várni, amíg megszárad majd fogni egy kést vagy tapéta vágót és a hegyével kikarcolni a mintát. Ha a kés hegyét laposabban tartjuk, akkor vastagabb vonalakat tudunk húzni vele. Lehetőleg ne a legszebb tojáson próbáljuk ki, mert egy pici gyakorlás kell ahhoz, hogy tudjuk, mennyire nyomjuk rá a kés hegyét a tojásra. Ennél a technikánál az is fontos, hogy vastagabb héjú tojást válasszunk. Mind a kettő díszítés után fényezhetjük is a tojást szalonnával. A húsvéti asztalt nagyon fel tudja dobni egy-egy mintázott tojás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!