Drága a bírság

2017.07.31. 07:00

Már ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket

Hazánkban a parlagfű és egyéb allergén növények pollenjétől közel 2,5 millió ember szenved. Az egészséghez való alapjog és az egészséges környezet biztosítása érdekében ezért közös cél a parlagfű terjedésének megakadályozása.

M.K.

Parlagfű bemutatót tartottak közösen az ANTSZ, a Földhivatal és a földmérők

Megkezdődött júliustól a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzése. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényben foglalt rendelkezéseknek megfelelően a földhasználó június 30-ig volt köteles az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ez után ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania. A Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint, ha a földhasználó védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, a kormányhivatal, illetve az adott település jegyzője közérdekű védekezést rendel el, amit (amennyiben a földhasználó nem végzi el haladéktalanul a terület mentesítését) a földhasználó költségére megbízott vállalkozó hajt végre. Ezen- felül a mulasztónak növényvédelmi bírságot is kell fizetnie, ennek összege a fertőzött terület nagyságától és a gyomborítottság mértékétől függően 15 ezertől ötmillió forintig terjedhet. A bírságot minden esetben ki kell szabni, a hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége.

A földek parlagfűvel való fertőzöttségét a települések külterületén az ingatlanügyi hatóság, belterületen pedig a helyi önkormányzat jegyzője ellenőrzi. Az ellenőrzési időszak július elsejétől kezdődött és a vegetációs időszak végéig tart. A szakemberek a feladat végrehajtására készített ütemterv, illetve a bejelentések alapján a földhasználók előzetes értesítése nélkül végeznek helyszíni szemléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!