Aranytojás

2017.11.14. 14:00

Karácsonyig biztosan drágul a tojás

Töretlenül emelkedik a tojás ára, s ez a vevők pénztárcáján kívül hatással van a somogyi tojásfeldolgozókra és a cukrászdákra is. Azt mondják, nem tudják a vásárlókra hárítani a drágulást, a túlélésben reménykednek.

Kovács Gábor

Akár a hatvan forintot is elérheti a tojás darabonkénti ára karácsonyra, tartják a termelők képviselői. A magasabb tojásárat igyekeznek túlélni a cukrászdák és az ágazat somogyi szereplői.

Az ádándi Tr. Gledicia 2000 Kft. tojástermékeit, a fertőtlenített tojást, pasztőrözött teljes tojáslét, tojássárgája lét, tojásfehérje lét cukrászatok, pékségek, tésztaüzemek, szállodák, konyhák, a nyári szezonban pedig a szezonális Balaton-parti büfék, lángossütők és más vendéglátóhelyek részére értékesítik. Ők is érzik, hogy Európa-szerte hatalmas tojáshiány alakult ki, amelyért az év elejei madárinfluenzát, majd később a fipronil szennyezést okolják.

– A cégünket is hátrányosan érinti, hogy a termelők drasztikusan emelik a tojásárakat, szinte napról napra – mondta Balogh Brigitta, a Tr. Gledicia 2000 Kft. egyik tulajdonosa. – Ennek oka a megnövekedett külföldi kereslet, amely magasabb árat kínál, mint a hazai piaci szereplők, így generálva az áremelkedést. Ami nem csak a közvetlen fogyasztásra van hatással, hanem sok édesipari, konyhai termékre, számos nélkülözhetetlen alapanyagra.

Információink szerint több somogyi cukrászat, tésztaüzem is fontolgatja, hogy átmenetileg leáll a termeléssel, hiszen a drasztikus áremelkedést már nem tudja a vevőkre áthárítani. Állítják, a drágulás maga után vonhatja a tojás, tészták, sütemények fogyasztásának csökkenését, de bizonyára akadnak olyanok is, akik lemondanak ezen termékekről. A termelők kihasználják a kialakult helyzetet, és folyamatosan emelik az árakat, amely eltarthat akár a jövő év elejéig is. Bíznak benne, hogy a tojáspiac mielőbb rendeződik, és a tojás ár-érték szinten is megfelelő lesz.

– A tojásár emelkedése miatt a száraztészták és a kész sütemények mintegy 20 százalékkal lehetnek majd drágábbak – mondta Ható András, a marcali Mester cukrászda tulajdonosa. – Ha így folytatódik, mi is kénytelenek leszünk árat emelni jövőre. Reméljük, hogy ez a forgalmunkon nem látszik majd meg. A leállást nem fontolgatjuk, hiszen nincs tojáshiány.

– Megpróbáljuk túlélni a jelenlegi helyzetet – mondta a kaposvári Nagyhegyesi Cukrászda képviseletében Nagyhegyesiné Szilágyi Kata. – Mi nem tudjuk áthárítani a tojásár drágulást a vevőkre. A sütemény ugyanis nem alapvető élelmiszer, ha túl drága, lemondanak róla az emberek. Azt hallottuk, hogy húsvétig is eltart, mire felnő az új tyúkállomány Európában, akkortól lehet olcsóbb a tojás.

Az év végéig is kitarthat az étkezési tojás árának emelkedése, erre figyelmeztetett a Baromfi Termék Tanács. Az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent, írta a kamaraonline.hu

Piaci adatok szerint a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar étkezési tojások árai megközelítik, illetve meg is haladják a darabonkénti 40 forintot. A mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50-60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak, jelezte a Baromfi Termék Tanács (BTT) az MTI-hez eljuttatott közleményében. A magyar vásárlók számára előnyösebb helyzetet teremt, hogy az étkezési tojás általános forgalmi adója az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A kisebb áfa miatt a hazai fogyasztók a mostani drágulás után darabonként 5-8 forinttal olcsóbban juthatnak majd étkezési tojásokhoz a környező országok vásárlóihoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában