Sport

2009.06.08. 18:36

Ilyen a magyar foci? Cigivel és esernyővel a pályán - képek

Szakad az eső, ha nem lengene a pálya négy sarkán a kék-sárga zászló, senki sem hinné el, hogy szűk fél óra múlva bajnoki mérkőzést rendeznek Bárdudvarnokon. Aztán kiderül, a hazaiak rendben készülődnek, csak ellenfél híján feleslegesnek érzik kikászálódni a zimankóba.

Vas András

Huszonkét perccel a hivatalos kezdési idő előtt aztán végre feltűnik két személykocsi és egy kisteherautó: megérkezik az ellenfél. Az osztopáni játékosok nem túl nagy meggyőződéssel szállnak ki a kocsikból, s bemelegítésként rögtön rágyújtanak. Valahol persze érthető rezignáltságuk, a záró forduló eredményétől függetlenül az utolsó helyen végeznek a megyei negyedosztályú pontvadászatban, azaz az idén nekik jut a Somogy leggyengébb csapata nem éppen megtisztelő cím.



– Biztos, hogy játszani akartok? – érdeklődik úgy öt perc múlva a bárdiak egyik melegíteni induló játékosa a bejárat előtt immár dresszben bagózgató riválistól.
– El sem akartunk jönni – hangzik a válasz. – Dörgött, villámlott, amikor indultunk. S nekünk aztán nem számít, mi lesz itt ma az eredmény.
Nekünk viszont kell a pont! – így a hazai.
– Dobjatok fel valamit! – kap a szón a vendégjátékos. – Egy láda sör.
– Annyiért inkább odaadjuk a meccset...
– Na, mindegy, jobbhátvéd leszek, arra jöhettek – teszi végül hozzá az osztopáni, majd elpöcköli a cigarettát: megérkeznek a társak, s a sárga-kék mezes társulat kikocog melegíteni.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A bemelegítés alatt még simán belefér egy cigi
[/caption]
No persze nem kell izomszakasztó sprintekre, heveny gimnasztikára gondolni, egy-egy laza karkörzés, némi dekázás után részükről készen állnak az idei utolsó fellépésre. A köszöntésre – öt néző ázik a pálya szélén – ugyan még ott a bagó némelyikük kezében, viszont a kezdéskor a középpályás sor egyik tagja is megválik ernyőjétől. Hiába no, mégiscsak bajnoki mérkőzés következik.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A játékosok nem füstölögtek...
[/caption]
– Szép volt, Tibi! – hallatszik kisvártatva a vendégkispad felől. Ballér Lajos dicséri centerhalfját, aki az utolsó pillanatban ment a kiugrani készülő bárdi csatár elől. Az osztopáni mester meglehetősen higgadtan szemléli tanítványai produkcióját, inkább bíztat, mint számon kér.

– Az idei szezon ráment a csapatépítésre – magyarázza Ballér Lajos. – Sok a fiatal, kicserélődött a keret, megpróbáljuk a helyi és a környékbeli srácokat beépíteni.
Az eredmények alapján egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel: a gárda három győzelem mellett hat döntetlent és tizennégy vereséget könyvelhetett el az utolsó fordulóig. Ennek ellenére Ballér Lajos optimista, kettő-egyes vendégsikert prognosztizál. Az eredmény egyik fele papíron már az első negyedóra végére megvan: egy kacska lövés bandukol el a lábak és a tétlenül szemlélődő osztopáni kapus mellett a sarokba.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Eső ellen véd...
[/caption]
– A múltkor jól védett! – védi a meglehetős potyát elszenvedő kapusát Ballér Lajos.
– Be van b.szva! – replikázik egy realistább néző.
– Nincs, de van benne – köt kompromisszumot az edző. – Háromkor már lent volt a kocsmában. Boci, ébredj már fel! – próbálkozik immár a hálóőrnél, aki kiint, minden rendben, nem kell aggódni.

Erről persze szó sincs, mint ahogyan akkor sem dől össze a világ, amikor a vendégportás a félidő vége előtt cserét kér: összecsúszott a rivális csatárával, esőben előfordul az ilyesmi.

A szünetben a csapat egyik fele fedél alá menekül, a másik viszont inkább rágyújt: háromnegyed órányi ázás után már tökmindegy.

– Pisti, öt méterre áll tőled, passzold már neki! – fogy el a türelem az újrakezdés után a padon.
– Ne dumálj, inkább mutasd meg! – jön a replika a jobbszélről.
– Ha lenne cipőm, meg is mutatnám – zárja le a vitát a nagyhangú kibic.
A diskurzus után újabb gólt kap az Osztopán, majd még egyet – ezzel el is dőlt a meccs, a vendégeken látszik, ha lehetne, már most hazamennének.
– Ezt rossz nézni! – ismeri el immár a padon Boci.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A fanatikus
[/caption]
– Ezért kellene látnia mindenkinek egyszer, mit műveltek – bólogat Ballér Lajos, majd újra a pálya felé fordul, de csodát nem tud tenni. Elfogy a szufla, a futást káromkodás váltja fel, s jön az újabb bárdi találat. A végére azért érkezhetne a válasz is, de Cica már nem tud felugrani egy váratlanul jó beadásra, s ordító gólhelyzetben a válláról pattan a labda a pályaszéli árokba. Laza négyes így a vége, de a kék-sárgák nem tűnnek levertnek: jövőre könnyű dolguk lesz, innen csak előreléphetnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!