Sport

2016.07.05. 17:04

Balaton-átúszás: jóval több, mint próba

Az idén 8223-an neveztek a 34. Suzuki Balaton-átúszásra. Ami ennél is megdöbbentőbb adat: még a félszázat sem éri el azoknak a száma, akik menet közben feladták.

Fenyő Gábor

Tavalyhoz hasonlóan az idén is első nekifutásra meg lehetett rendezni a hagyományos Balaton-átúszást, s most is több mint nyolcezren tempóztak kitartóan Révfülöp és Balatonboglár között. Hány somogyi próbázó volt?
– Közel félezer. A kaposvári és somogyi úszóreménységek, azaz a jövő bajnokai rendre részt vesznek Balatonfüreden a Magyar Úszás Napján. Nagy öröm, hogy közülük többeket más igazolt versenyzőkkel és amatőr sportemberekkel egyetemben a mi rendezvényünkön is köszönthettünk – mondta Szántó László, a 34. Suzuki Balaton-átúszás főszervezője.



A Balaton-átúszás hihetetlen népszerűségét bizonyítja, hogy 2007-ben már a százezredik bátor próbázót köszönthették a célban, a balatonboglári Platán-strandon.
– A beszédes statisztikák szerint az indulók 40–45 százaléka első bálozó. Vagyis rövidesen készülhetünk a százötvenezredik próbázó fogadására.

– Egyre többen jönnek a határainkon túlról is.
– Tavaly több mint harminc nemzet úszóit regisztrálták.

– A hagyományos nyári megmozdulás jóval több, mint egyszerű próba.
– Ha valaki át akarja úszni a Balatont – öt kilométernél is többet kell tempózni Révfülöp és Balatonboglár között –, az rendszeres felkészülést igényel. Vagyis jól szolgálja az egészségmegőrzést, s idővel észrevétlenül is életformává válik.

– Az évek során igazi idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát a nagy úszópróba.
– Kétségtelen, hogy komoly turisztikai vonzerővel bír; jól járnak a helyi vendéglátósok és szállásadók is. A próba napján hosszú, tömött sorok kígyóztak az éttermek, falatozók előtt, s nem igen lehetett volna szabad szálláshelyet találni a környéken. Az a célunk, hogy a szabadidősportot ötvözzük az idegenforgalommal. Akik eljönnek a Balaton-átúszásra, pár napot töltsenek még el a magyar tenger partján; fedezzék fel, ismerjék meg Balatonboglár és Belső-Somogy, így Kaposvár értékeit is. Merthogy látni és megcsodálni való akad bőséggel.

– A balatonfüredi Magyar Úszás Napján is rendre komoly szerepet kapnak a Balaton-átúszás szervezői.
– Megtiszteltetés, hogy számítanak ránk. Jövő júliusban Budapest lesz az úszó-világbajnokság házigazdája, a nyíltvízi számokat pedig Balatonfüred térségében rendezik. Korábban már segédkeztünk Európa- és Világ Kupa-futam lebonyolításában, ám a világbajnokság minden eddiginél nagyobb kihívást jelent mindannyiunk számára.

– Vagyis jövő nyáron sem unatkoz(hat)nak...
– A Balaton-átúszást ismét július első szombatjára hirdetjük meg, a vizes vb pedig a hónap második felében lesz. Jó lenne úgy utazni majd Füredre, hogy túl vagyunk a nagy próbán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!