Vélem-én

2010.01.28. 09:29

Fontos emberek lettünk

Péntek óta tudjuk, hogy április 11-én lesz az országgyűlési képviselő-választások első fordulója. Rá két hétre pedig a második.

Kercza Imre

Az időpontot eddig is sejtettük, a résztvevők már hónapok óta számolgattak, tippeltek, s főleg azután, hogy a köztársasági elnök bejelentette: a lehető legkorábbi időpontra tűzi ki a választásokat; pontosak voltak a tippjeik.

Péntek óta azt is tudjuk, hogy milyen lesz ez a választási kampány. Röviden szólva különb semmiképpen, mint az elődei voltak. Festékkel lefújt vagy letépett óriásplakátok, indulatos kiszólások jelzik, hogy merrefelé tart a politika. Megjelennek és osztják az észt azok is, akik az elmúlt négy esztendőben alig hallatták a szavukat. Nem, vagy csak keveset szóltak a parlamentben, csendben nyomták a gombot a pártutasításoknak megfelelően. Jobbító szándékú észrevételeiket hiányolta a közvélemény, most pedig megmondják a tutit.

Vegyük észre, hogy nincs új a nap alatt. Ennek a kampánynak egyetlen erénye, hogy rövid lesz. Rövidebb, mint a korábbiak voltak, de hátránya, hogy olcsóbb semmiképpen. Amit eddig elköltöttek a pártok szórólapokra, levelekre, plakátokra, már majdnem kiteszi a törvényben megengedett összeghatárt. Pedig a java még ezután jön. A párt- és kampányfinanszírozás szabályai semmit nem változtak. Nem várható hát az ellenérdekűektől az önkéntes megtartóztatás már csak azért sem, mert az alakuló szövetségek pénzt igényelnek.Meggyőzésünk fontos lett. És fontosak lettünk mi is. Egyénileg egy társadalmi réteg tagjaként, de legfőképpen választópolgárként. Kár, hogy csak most.

Ezek is érdekelhetik