Vélem-én

2010.01.11. 07:49

Helyben vagyunk

Pécs jó hely. Égiek és földiek segítsék, hogy Európa Kulturális Fővárosaként is megállja a jó helyét.

Balassa Tamás

A földiek egy maroknyi (tenyérnyi?) csoportja mindent megtett a megnyitón, hogy ez ne így legyen, és füttyszóval fogadták Magyarország miniszterelnökét, de ne rontsunk e közjátékkal ünnepet. Pedig egyszerűen igazolhatnánk, miért ostoba, és miért széllel szemben fütyül, aki élő egyenesben ország-világ füle hallatára teszi ezt.

Hajrá, Pécs, hajrá, Magyarország! Talán nem véletlen, hogy e mondatok Páva Zsolt ellenzéki polgármestertől és Bajnai Gordontól, a kormány első emberétől egyaránt elhangzottak. Pécs helyzete jól példázza Magyarországét. Örülhetnénk, hogy a pohár a fővárosi címmel félig tele van, és búsulhatnánk, hogy a félkész beruházások miatt csak félig van tele.

De gondoljuk meg! Ha népes vendégsereget várunk, tatarozzuk-e itt-ott vakolathibás fészkünk, elküldjük-e a gyerekeket egyetemre hamar, míg magunk éjszakánként orvosnak tanulunk? Nem bizony. A vendégvárás kívül-bévül megtisztulással telik, de meg nem változunk. Mondják, Pécsnek sem kellett volna belerokkannia az építkezésekbe, hiszen a világ nem arra kíváncsi, milyen lehetne, hanem arra, milyen valójában, amikor kedvesen, szeretetteljesen önmaga.Pécs jó hely. A város, ahol a dómban Jan Garbarek, az egyetemen Richard Bona, a koncertteremben Palya Bea előadásait vagy a sétatéren Balogh Kálmánt és a Gipsy Cimbalom Bandet lehetett hallgatni, nem lehet más.

Lehet menni jegyet venni. És akár elfütyülni a különbséget...

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik