Vélem-én

2015.01.23. 07:47

Betevő

Választást lehetett nyerni 1994-ben a 3,60-as kenyér legendájával – jó, persze a földcsuszamlásszerű szoci-diadalhoz kellett a jobboldali kormány balf.., khm, balfékeskedése is... –, a mindennapi betevő ára ugyanis mindig is központi kérdésnek számított idehaza.

Vas András

 Valami ilyesmire bazírozhat Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is, aki a minap felvetette: a pékszövetség korábban minden egyes benzináremeléskor panaszkodott, hogy az üzemanyag drágulása mennyivel növeli a költségeiket, akkor most, amikor tartós lejtmenetben a nafta ára, miért nem lettek olcsóbbak a pékáruk? Hogy a nagyobbik kormánypárt erős embere komolyan gondolja, kifliár-ügyben személyesen kell intézkednie, mi sem bizonyítja jobban, minthogy bejelentette, mint a T. Ház gazdasági bizottságának elnöke, a közeli jövőben behívatja magához a szakmai szövetség vezetőit.

Vagyis melegíthet Septe József, a nagybajomi pékség, egyúttal a pékszövetség vezetője, lehet raportra indulni, előtte pedig felkészülésképpen elballagni a könyvtárba, s kikeresni néhány 1990 előtti Magyar Közlönyt, melyekből kisilabizálható, mi alapján határozta meg anno az árhivatal egyes termékek fogyasztói árát?Mielőtt persze valaki elégedetten hátradőlne, nem árt megjegyezni, a kiflikérdés politikai szintre emelése még véletlenül sem a nyolcvanas évek eleji 70 filléres vizes és 1,10-es tejes változat visszatértét jelenti, sokkal inkább egy újabb kavicsot a lavórba, melyben most éppen Rogán miatt háborog némiképp a víz: a sajtó nem kormánypárti része ugyanis előszeretettel vájkál az ötödik kerületi, a piaci árnál lényegesen olcsóbban piacra dobott ingatlanok ügyében, kellemetlen perceket okozva ezzel Belváros-Lipótváros korábbi első emberének. Aki válaszul előrántotta a kenyérkérdést, s a pékszövetség „személyében” meg is nevezte a nagy közös ellenséget, egyúttal beindítva a baráti médiagépezetet.

Így lesz – afféle magyar gasztrocsodaként – a kifliből gumicsont. És tovább is lehet rágni...

Ezek is érdekelhetik