Vélem-én

2015.03.18. 07:47

Férfias játékok

Ahogy szinte minden területe az életnek, úgy a politikában is egyre látványosabb a nők előretörése a világon: az összes képviselő 22 százaléka hölgy.

Vas András

Tarján Lászlóné, Mátrai Márta, Lamperth Mónika: a rendszerváltás óta eltelt huszonöt esztendőben mindössze három nő képviselhette a somogyi választók érdekeit, noha egyéniben, területi és országos listáról a hét országgyűlési voksolás során nagyjából nyolcvan helyet kapott a megye a T. Házban. A csúcsidőben Mátrai és Lamperth révén ketten is ott ültek a patkóban, mára egyedül az előbbi, a fideszes háznagyasszony maradt.

Ahogy szinte minden területe az életnek, úgy a politikában is egyre látványosabb a nők előretörése a világon: az összes képviselő 22 százaléka nő, Európában pedig ennél is magasabb az arány – Magyarországot kivéve. Idehaza ugyanis a képviselők alig több mint tíz százaléka hölgy, s a harmadik Orbán-kormány azon nyolcak közé tartozik a planétán, melynek egyetlen női minisztere sincsen. Ami önmagában elképesztő adat, ennél már csak az borzasztóbb, hogy sokakat ez nem is érdekel.



A hazai közvélekedés nagyobb része a politikát még mindig a férfiak létbizományának tekinti, s ez nemcsak a legfelső szinteken látszik. A megyei közgyűlésnek – mintha csak igazodott volna a kormányirányhoz – nincs női tagja, a somogyi városok közül is csak Nagybajom számít kivételnek. Egy a tizenhatból: hat százalék. Ennek tükrében kimagaslónak tűnhet, hogy a megye településeinek 17 százalékában női polgármestert választottak. Marokkó, Malawi, Észak-Korea szintje. A kormányösszetételt nézve pedig Pakisztán, Brunei, Szaúd-Arábia – kőkemény iszlám államok, ahol a nőket a legalapvetőbb jogok sem illetik meg.

Az ENSZ célkitűzése alapján 2030-ra a döntéshozók felének nőnek kellene lennie. Novák Katalin államtitkár szerint ez idehaza így is lesz.
A minisztere nem mondott semmit...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!