Allergiát okozhat a fahéjas testápoló

A perubalzsam – latin nevén myroxolon pereriae – természetes balzsamos gyanta, amelyet a Közép-Amerikában élő 10-13 méter magas fák kérgéből égetéssel vagy bemetszéssel nyernek. A balzsamfát ruhával körbeborítják, majd abból melegítéssel távolítják el felszívott gyantát.

SONLINE

A perubalzsamot széles körben használják parfümök, testápolók alapanyagként, de csíraölő hatása miatt sebkezelésekre is. Döntően fahéjsavból, vanilinből és ezek vegyületeiből áll.

Érthető, hogy a táplálékban is jelenlévő fahéj – mint az inkább bőrtüneteket provokáló perubalzsam alkotórésze – az arra érzékenyeknél fahéjas almás pite fogyasztásakor is panaszokat okoz. A diagnózis felállításában segítséget nyújt a beteg által vezetett ételnapló alapján felmerülő fahéjallergia. A gyanúba fogott fahéj- és perubalzsam-érzékenység kimutatásában leginkább az epicután-teszt vezethet eredményre, ilyenkor a tesztanyag bőrre történő felvitelét követő második-harmadik napon erőteljes pír észlelhető.

Allergia esetén nincs más teendő, csupán a kozmetikum vásárlását megelőző tájékozódás annak összetevőiről, illetve a fahéj helyettesítése más fűszerrel, például szegfűszeggel. Legyünk óvatosak, hiszen perubalzsamot fogkrémek, aperitifek, rovarirtók és üdítő italok, többek között egyes kólák is tartalmaznak. A perubalzsam érzékenyeknek célszerű  a balzsam összes alkotórészét elkerülni. Igazolt allergia esetén a beteget erről részletes írásos tájékoztatóval illik ellátni. 

HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!